Škoda Motorsport Suomen Lauri Joona nousi voitollaan SM1-luokan pistekärkeen

12.8.2023. Škoda Motorsport Suomen Lauri Joonan hurja loppukiri toi Škoda-kuljettajalle uran toisen SM-tason yleiskilpailun voiton. Joona ratkaisi Lahdessa ajetun SM-rallin ykkös-tilan viimeisellä erikoiskokeella. Škodan Juha Salo oli rallissa toinen ja Teemu Asunmaa neljäs. SM1-luokan Suomen mestaruus on kolmen Škoda-kuljettajan kauppa: Lauri Joona, Jari Huttunen tai Teemu Asunmaa on Kokkolan SM-rallivoitolla varma mestari.
Kuva: Merita Mäkinen

Ralli SM-sarjan SM1-luokan Suomen mestaruus ratkaistaan kauden viimeisessä osakilpailussa Kokkolassa. Kauden toiseksi viimeinen SM-ralli Lahdessa tarjosi jännitysnäytelmän, jonka tuloksena Škoda Motorsport Suomen Lauri Joona ajoi uransa toisen ykköstilan, joka nosti hänet SM1-luokan pistejohtoon.

Lahden SM-ralli käynnistyi perjantai-iltana kahdella erikoiskokeella. Kilpailun johtoon kiihdytti uransa ensimmäisen SM-rallin kesäkuussa Seinäjoella voittanut Škoda Motorsport Suomen Lauri Joona, jonka perässä ajoi tiimikaveri Teemu Asunmaa niukimmalla mahdollisella 0,1 sekunnin erolla. Škodan Juha Salo oli avausillan kolmanneksi nopein.

Lauantain neljän ensimmäisen EK:n jälkeen huoltotauolle saavuttiin Salon johdolla. Joona ajoi kakkosena 6,3 sekuntia kärjestä ja Asunmaa kolmantena. Rallin ratkaisut nähtiin neljällä viimeisellä EK:lla. Joona ajoi Salon kiinni ja nousi ennen rallin viimeistä erikoiskoetta niukalla 0,8 sekunnin erolla johtoon.

Kilpailun ratkaisseella Neroskulma 2 EK:lla (11.42 km) Joona oli omaa luokkaansa, ajaen 4,3 sekunnin pohja-ajan, joka merkitsi rallin voittoa 5,1 sekunnin erolla kakkoseksi ajaneeseen Juha Saloon. Teemu Asunmaa oli neljäs ennen Škodan Jari Huttusta.

Lahden SM-rallin jälkeen SM1-luokan kärkikolmikko ajaa kuuden pisteen sisällä toisistaan. Kokkolassa jaossa on korotetut SM-pisteet ja se merkitsee sitä, että Joona, Huttunen tai Asunmaa on päätösrallin voittajana varma Suomen mestari. Rallikauden viimeinen ja ratkaiseva SM-osakilpailu ajetaan 29.–30. syyskuuta Kokkolassa.

#4 Lauri Joona – Tuukka Shemeikka Škoda Fabia RS Rally2 – yleiskilpailun voittaja:

”Todella hieno ralli meiltä. Yritettiin viimeiselle pätkälle vielä laittaa kaikki osaaminen peliin, ja onnistuimme siinä. Tiukkaa oli. Yritettiin vain ajaa omaa ajoa. Toiseksi viimeinen pätkä meni melkeinpä täydellisesti meiltä. Viimeisellä pätkällä oli paikoin jo syvät urat, ja niistä tuli pari turhaa sivuluisua. Tiedä sitten, että menikö niissä ylimääräistä aikaa. Hyvät vedot kuitenkin”, Joona summasi

”Kolmen joukkoon piti meidän täällä ajaa, jotta olisimme saaneet riittävästi lisäpisteitä. Voittomme myötä pystymme ajamaan kauden viimeisessä SM-rallissa mestaruudesta. Ykkösenä lähdetään reitille, ja ei se meitä haittaa. Hyvä asetelma. Voittaja on mestari. Olen todella tyytyväinen suoritukseeni ja siihen, että saimme hyvän tuloksen tähän väliin”, Joona iloitsi.

#1 Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki Škoda Fabia RS Rally2 – yleiskilpailun neljäs:

”Ihan hyvä kisa meiltä. Tänään kokeilimme vähän toisenlaista rengasta, koska ajattelin, että se olisi ollut kuluneeseen tiehen parempi. Hyvä testi, sillä lopuksi kokeilulla ei ollut merkitystä. Neljäs sija täällä oli mestaruuden kannalta paras mahdollinen tulos. Pääsen Kokkolassa kolmantena autona reitille ja pahimmat uhkaajani ajavat edelläni. Meistä kolmesta voittaja on mestari, se on helppoa matematiikkaa”, Asunmaa muistutti.

”Ajomme Lahdessa oli ihan ok, puhtaasti tuli. Eilen ykkösellä osuttiin kiveen, ei muuta. Ajat tulivat helposti. Jos emme olisi Joensuussa keskeyttäneet ja olisimme tänään Jarin (Huttunen) paikalla ajaneet ensimmäisenä niin mestaruus olisi tässä kohtaa mennyttä. Nyt kaikki on auki, joten huilataan hetki ja ladataan akut Kokkolaa varten täyteen”,