Škodan Teemu Asumaalle SM1-luokan neljäs Suomen mestaruus - Juha Salo päätti SM-uransa voittoon

30.9.2023. Jos viime kausi ralli SM-sarjan SM1-luokassa oli trilleri, niin yhtä kihelmöiviin tunnelmiin päättyi myös tämän kauden sarja. Škoda Motorsport Suomen Teemu Asunmaa varmisti Suomen mestaruuden viimeisellä EK:lla, Jari Huttuselle hopeaa, Lauri Joonalle pronssia ja rallin voittoon ajaneelle Juha Salolle SM-nelossija. Škodalle Kokkolasta viisi ensimmäistä sijaa.

Ralli SM-sarjan SM1-luokan finaalista muodostui todellinen jännitysnäytelmä, jota värittivät tiukka sekuntiottelu rallin voitosta ja SM1-luokan mestaruudesta sekä illan hämärtyessä kovaksi äitynyt rankkasade.

Ralli SM-sarjan 2023 ratkaisevaan kilpailupäivään lähdettiin perjantain kolmen ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen Škoda-kuljettaja Jari Huttusen ja Škoda Motorsport Suomen Teemu Asunmaan johtaessa tasa-ajalla rallia. Tiimikaveri Lauri Joona ajoi kolmantena ennen Roope Korhosta ja Škodalla ajavaa Juha Saloa.

Mestaruustaistelun ensimmäinen isompi ratkaisu nähtiin lauantaina rallin kuudennella EK:lla, kun kilpailuin johdossa 0.3 sekunnin erolla ajanut Huttunen ajoi risteyksen pitkäksi ja menetti lähes 15 sekuntia ylimääräistä aikaa. Asunmaa siirtyi rallin johtoon ennen Korhosta, Saloa ja Joonaa. Huttunen putosi viidenneksi.

Kolme erikoiskoetta myöhemmin tilanne kärjessä oli vakiintunut: Asunmaa johti rallia jo 12.5 sekunnin erolla ennen Korhosta ja Joonaa, mutta finaalirallin toiseksi viimeinen EK laittoi jälleen kerran tuloslistan uusiksi. Kova vesisade ja kosteus EK:lla sumensi Asunmaan tuulilasin ja reilun 21 sekunnin päässä kärjestä ajanut Salo ajoi kovan pohja-ajan ja nousi rallin johtoon. Asunmaa ajoi edelleen 1.6 sekunnin päässä toisena ja Huttunen nyt kolmantena 15.8 sekuntia Salosta.

Ralli SM-sarjan SM1-luokan Suomen mestaruus ja kauden viimeisen SM-osakilpailun yleiskilpailun voitto ratkaistiin illan pimeydessä jännittävien vaiheiden jälkeen. Rallin viimeisellä EK:lla Markby 2:lla oli mittaa 22.8 km. Salo ajoi viiden sekunnin pohja-ajan ja voitti rallin. Asunmaa oli toiseksi nopein ja tulos varmisti hänelle neljännen SM1-luokan mestaruuden. Asunmaalla mestaruuksia on kaikkiaan seitsemän: neljä SM1-luokasta, kaksi SM2-luokasta ja yksi Juniorien SM-kulta.

Jari Huttunen ajoi SM-hopeaa ennen Lauri Joonaa, joka saavutti SM1-luokan debyyttikaudellaan SM-pronssia. SM1-luokan neljän Škoda-kuljettajan kärki oli loppupisteissä vain kolmen pisteen sisällä toisistaan. Kokkolan SM-ralliin SM-sarjan kiertämisen lopettava ja rallin voittoon ajanut Juha Salo päätyi Joonan kanssa tasapisteisiin, ja jäi yhden voiton vähemmän ajaneena neljänneksi.

Ralli SM-sarja 2024 käynnistyy 11.–12. tammikuuta SM Auto-Sorsa Riihimäki-rallilla.

#3 Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki Škoda Fabia RS Rally2 – SM1-luokan Suomen mestarit:
”Olipa ralli! Olen ajajaurallani ajanut reilut 170 rallia, ja tällaista ei ole tullut kertaakaan vastaan. Kisa näytti jo meidän kannaltamme hyvältä, mutta sitten tuulilasi huurtui kaatosateessa kosteudesta ja putosin kärjestä. Vettä satoi todella kaatamalla! Mutta nyt ollaan maalissa ja mestareita. Villelle (Mannisenmäki) eka mestaruus. Hieno fiilis!”

”Meidän taktiikkamme puri aika kovaa tähän ralliin. Yksi keskeytys ja sarjan edellisessä kisassa kolmas sija takasivat hyvän lähtöpaikan. Tässä kelissä ei olisi pystynyt ajamaan mestaruudesta ekana autona. Ennen rallia näytti siltä, että sateella ei olisi isoa merkitystä, mutta iltapäivän kaatosateessa Laurilla (Joona) ei ollut mitään mahdollisuuksia”.

”Tämä tulos (mestaruus) tuli kovan taistelun jälkeen, ja siksi sen saavuttaminen tuntuu juuri nyt todella hyvältä. Kauden aikana pitää hyvin ajaa ja kaiken pitää toimia, jotta mestaruudesta pääsee yleensä ajamaan. Ja meillä toimi. Kiitos kaikille mukanaolijoille”, Asunmaa kiitteli.

#1 Lauri Joona – Tuukka Shemeikka Škoda Fabia RS Rally2 – SM1-luokan SM-pronssimitalistit:
”SM-pronssimitalit ja neljäs sija oli meille torjuntavoitto. Aika mahdotonta oli ajaa kärjessä ja emme pystyneet tekemään mahdottomasta tällä kertaa mahdollista. Vesi ja lieju oli sellainen yhdistelmä, että ilman niitä meillä olisi ollut mahdollisuudet taistella rallin kakkossijasta. Mutta pakko myöntää, että Teemu (Asunmaa) ajoi hienon rallin, kuten myös Jari (Huttunen) ja erityisesti voittoon ajanut Juha (Salo). Häneltä hieno tapa päättää pitkä ralli SM-ura voittoon”.

”Ensimmäinen vuosi pääluokassa ja saimme ajettua kaksi osakilpailuvoittoa. Hyviä muistoja jäivät vaikka mestaruutta ei tullutkaan. SM-sarjassa saa ajaa kovaa. Erikoiskokeet ovat sprinttityylisiä, koko ajan pitää ajaa täysillä ja virheisiin ei ole varaa. Kaikki tulee olla kohdallaan: auto, renkaat, lähtöpaikka ja nuotit. Tämä oli meiltä hyvä kausi ja tähän SM-kausi oli hyvä päättää. Pystyimme Kokkolassakin osoittamaan, että hyvissä olosuhteissa meilläkin oli hyvä vauhti päällä. Tässä on meillä vielä suunnitelmia jatkaa kauttamme ulkomailla”, Joona paljastaa.