125 vuotta sitten Václav Laurin ja Václav Klement loivat ŠKODA AUTON perustan

Mladá Boleslav Nyt joulukuussa ŠKODA AUTOLLE tulee täyteen 125 vuoden taival. Tšekkiläinen ŠKODA on siten yksi maailman vanhimmista yhä toimivista autonvalmistajista. Kansainväliseksi kehittynyt menestystarina sai alkunsa heti joulun jälkeen 1895, kun Václav Laurin ja Václav Klement perustivat polkupyöriä korjaavan ja valmistavan yrityksensä Mladá Boleslavin kaupungissa. Varsin pian yritys alkoi tehdä myös moottoripyöriä ja autoja, jotka vuodesta 1925 alkaen ovat olleet ŠKODA-merkkisiä.

› Joulukuussa 1895 Václav Laurin ja Václav Klement perustivat yrityksen, josta sittemmin on kehittynyt kansainvälisesti menestyvä autonvalmistaja ŠKODA AUTO
› Laurin & Klement aloitti toimintansa valmistamalla polkupyöriä, vuodesta 1899 myös moottoripyöriä ja sitten vuodesta 1905 autoja, jotka
muuttuivat ŠKODA-logoa kantaviksi vuonna 1925
› Syyskuussa 2017
ŠKODA AUTO saavutti 20 miljoonan valmistetun auton rajapyykin

Tasan 125 vuotta sitten, heti joulun jälkeen 1895, mekaanikko Václav Laurin ja kirjakauppias Václav Klement loivat nykyisen ŠKODA AUTON perustan. Yrityksen kummatkin perustajat olivat intohimoisia pyöräilijöitä. He halusivat valmistaa asiakkailleen parhaista materiaaleista polkupyöriä, joiden hinta ei ollut tavallisten ihmisten ulottumattomissa. Pieneen pajaansa he palkkasivat kolme työntekijää tekemään jalka- tai käsivoimalla ajettavia pyöriä. Vuotta myöhemmin työntekijöitä oli jo 21, ja he valmistivat viittä erilaista SLAVIA-merkkistä polkupyörää. Mallisto laajeni nopeasti käsittämään myös lasten ja naisten pyöriä, kahden ajettavia tandemeja, ketju- ja akselivetoisia kaksipyöräisiä sekä tavaroiden tai ihmisten kuljettamiseen tarkoitettuja kolmipyöriä.

Menestyneet kaksipyöräiset

Yrityksen perustajat Laurin ja Klement ymmärsivät ihmisten vapaan liikkumisen halun ja jatkoivat tuotevalikoimansa kehittämistä: marraskuun 18. päivänä 1899 he esittelivät ensimmäiset kaksi L&K-moottoripyörää, mallit SLAVIA A ja B. Pyörän käsittelyn helpottamiseksi ja vakauttamiseksi he sijoittivat moottorin runkoon alas. Tästä sijoituksesta muodostui kansainvälinen standardirakenne, ja sitä pidetään lahjakkaan Václav Laurinin suurimpana saavutuksena.

Yritys kasvoi ja kehittyi ripeästi Václav Klementin yrittäjähenkisyyden ja visioiden ansiosta. Hän onnistui hankkimaan suuria tilauksia sekä kotimaasta että teollistumisen kärkimaista kuten Saksasta ja Britanniasta. Mladá Boleslavissa valmistettujen motorisoitujen kaksipyöräisten vahvat ominaisuudet näkyivät kisamenestyksenä. Legendaarinen maine sai alkunsa Pariisin-Berliinin kilvanajossa vuonna 1901, kun L&K:n ensiesiintymisessä Narcis Podsedníček ajoi 1196 kilometrin kisan voittoon suurella erolla toiseksi tulleeseen. Moottoripyöräaikakauden kohokohta on L&K CCR -moottoripyörällä 25. kesäkuuta 1905 saavutettu maailmanmestaruus Dourdanissa lähellä Pariisia.

Ensimmäiset autot ja nousu yhdeksi aikakauden johtavista automobiilivalmistajista

Vuoden 1905 lopulla Mladá Boleslavin tehdas esitteli ensimmäisen automobiilinsa Laurin & Klement Voiturette A. Tämä kevyt ja ketterä böömiläinen kulkuneuvo sai voimansa kaksisylinterisestä yksilitraisesta moottorista ja liikkui jopa 40 tuntikilometrin nopeudella. Autonvalmistuksen aloituksesta ei kulunut edes täyttä vuotta, kun mallisto jo käsitti useita kaksi- ja nelisylinterisiä malleja. L&K osoitti etevyytensä valmistamalla Euroopan ensimmäisen kahdeksansylinterisen automallin FF vuonna 1907. Yrityksellä meni hyvin sekä kaupallisesti että kilvanajoissa. L&K-yrityksestä kehittyi Itävalta-Unkarin keisarikunnan suurin ajoneuvovalmistaja, jonka tuotteita vietiin kymmeniin maihin ja kaikkiin maanosiin jo ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Legendaariset automallit ŠKODAN seuraavan menestysaikakauden perustana

Kolme vuosikymmentä perustamisensa jälkeen Laurin & Klement sai vahvan strategisen kumppanin vuonna 1925: pilseniläisen konepaja- ja teollisuusyhtymän Škoda. Kumpaakin osapuolta hyödyttänyt liitto loi perustan yrityksen menestystarinan jatkumiselle. Tuolloin tuotteisiin ilmestyi nopeutta ja edistyksellisyyttä kuvastava siipinuolilogo. ŠKODA kehitti Mladá Boleslavin tehdasta rakentamalla tehokkaan liukuhihnan. Uuden sukupolven automallit olivat vallankumouksellisia: suuren suosion saavuttaneet automallit POPULAR, RAPID, FAVORIT ja SUPERB tekivät Škodasta kotimaansa johtavan autonvalmistajan vuonna 1936 – ja samasta asemasta on pidetty kiinni tähän päivään saakka. Mladá Boleslavissa tehdyt autot osoittivat kestävyytensä ja luotettavuutensa 1930-luvun pitkissä ja vaativissa reittiajoissa eri puolilla Eurooppaa, Aasiaa, Amerikkaa ja Afrikkaa.

Toisen maailmansodan jälkeen autotehdas kansallistettiin, mutta ŠKODA jatkoi ylpeästi autojen tekemistä myös suunnitelmatalouden vaihtelevissa ja haasteellisissa olosuhteissa. Tuotantokapasiteettia Kvasinyn ja Vrchlabín tehtailla lisättiin ja uusien automallien itsenäistä kehitystyötä jatkettiin. Ensimmäinen OCTAVIA vuodelta 1959 ja kaunis avoautomalli FELICIA todistavat tuon aikakauden insinööriosaamisesta. Mladá Boleslavin tehtaan uuden osan käyttöönotto vuonna 1964 suurensi vuosituotantokapasiteettia huomattavasti. Samana vuonna esiteltiin takamoottorinen sedanmalli ŠKODA 1000 MB, joka oli yksi aikansa edistyksellisimmistä autoista yksilitraisten luokassa. Ikoninen ja sporttinen ŠKODA 110 R Coupé vuodelta 1970 lukeutuu myös tuon ajan suuriin saavutuksiin. Sen pohjalta syntynyt ŠKODA 130 RS nousi vuoden 1975 jälkeen saavutetuilla kilparata- ja rallimenestyksillä kuuluisuuteen ja sai lempinimen "Itä-Euroopan Porsche".

Uusi alku Volkswagen-konsernin osana

ŠKODA aloitti suurten poliittisten muutosten vuoden 1989 merkittävällä kilpailuvaltilla: vuonna 1987 ensiesitellyllä ŠKODA FAVORIT -mallilla. Tämän hatchback-mallin muotoilussa näkyi italialainen design ja rakenteissa nykyaika. FAVORIT oli etumoottorinen ja etuvetoinen. Tämä moderni automalli oli yksi ratkaisevista syistä, miksi Euroopan suurin autonvalmistaja Volkswagen hankki ŠKODA AUTON omistukseensa. Huhtikuun 16. päivänä 1991 Škodasta tuli Volkswagen-konsernin neljäs automerkki. Kuten vuonna 1925, uuden strategisen kumppanin sitoutuminen mahdollisti Škodan dynaamisen kehityksen jatkumisen. Yhteistyö kansainvälisesti toimivan saksalaisen konsernin kanssa on johtanut laadun parantumiseen ja ŠKODA-automalliston laajentumiseen suuremmilla automalleilla ja nyttemmin myös kiinnostavaan katumaasturisegmenttiin.

Ladattava hybridimalli SUPERB iV ja täyssähköauto CITIGOe iV veivät vuonna 2019 Škodan autojen sähköistymisen aikaan, jossa seuraava virstanpylväs oli nyt vuonna 2020 esitelty Škodan ensimmäinen Volkswagen-konsernin täyssähköautojen MEB-perustekniikkaan pohjautuva automalli ENYAQ iV. Tällä hetkellä ENYAQ iV on Škodan kymmenes automallisarja. Tšekin tasavallassa sijaitsevien tehtaiden ohella ŠKODA AUTO valmistaa autoja Kiinassa, Venäjällä, Intiassa, Slovakiassa ja Ukrainassa paikallisille markkinoille. Kaikkiaan ŠKODA-automalleja myydään yli 100 maassa. Volkswagen-konsernissa ŠKODA vastaa konsernin toiminnoista Venäjällä, Intiassa ja Pohjois-Afrikassa. ŠKODA 2025 -strategiaohjelmaansa toteuttava ŠKODA AUTO kehittyy perinteisestä autonvalmistajasta parhaiden liikkuvuusratkaisujen Simply Clever -autonvalmistajaksi. Näin ŠKODA jatkaa perustajiensa Laurinin ja Klementin 125 vuotta sitten viitoittamalla tiellä.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki