12.5.2020
Aina valmiina lähtöön Vastuullisuus

Seinäjoen Käyttöauto luovutti ŠKODA Scalan Ylihärmän Reserviläiset Ry:n käyttöön hyvän asian puolesta. Kuva: Jere Salo.

Ylihärmän Reserviläiset ry haluaa helpottaa asukkaiden elämää koronanepidemian aikana. Kauppakassit kulkevat nyt apua tarvitsevien luokse ŠKODA Scalan kyydissä. ”Tämä jos mikä on palkitsevaa tekemistä”, yhdistyksen puheenjohtaja Mika Mäki sanoo.

Koska pienen kaupungin resurssit eivät riitä kaikkien auttamiseen, Ylihärmän Reserviläiset ry aloitti ikä- ja riskiryhmään kuuluville suunnatun kauppa-avun. Palvelu käynnistettiin maaliskuun lopulla ja ruokakasseja kuljettiin alkuun kauhavalaisten kotioville vapaaehtoisten omilla autoilla.

”Ajattelimme, että vaikka Suomi pysähtyi, me emme. Koronakevät on jakanut yritykset ja yhdistykset pitkälti kahteen leiriin: toiset jäävät voivottelemaan ja toiset lähtevät toimimaan. Kun tuli mahdollisuus hakea autoa hankkeemme käyttöön, tartuin heti tilaisuuteen”, Mäki kertoo.

Iloa ja apua kotiin asti

Škodan valtakunnallisen Ajetaan apua tarvitseville -kampanjan taustalla on ajatus yhdistää auttajat ja avunsaajat mahdollisimman turvallisesti sekä helpottaa poikkeustilanteen tuomia haasteita. ”Kampanja on juuri sitä, mitä tässä hetkessä tarvitaan”, Mäki korostaa.

Sininen Scala tuli yhdistyksen käyttöön toukokuun alussa ja heti osaksi Kauhavan katukuvaa. Kuljetushommissa on viisi vapaaehtoista, jotka ajavat kauppakassit avunpyytäjille kotiin asti. Kuljetukset hoituvat viranomaisten ohjeiden mukaisesti turvavälit ja suojaukset muistaen.

”On hienoa, että meillä on käytössämme auto, joka on aina valmiina lähtöön ja jonka avulla tavoitamme mahdollisimman monia avuntarvitsijoita. Apu on otettu suurella kiitollisuudella vastaan. Moni yksinäinen ilahtuu siitäkin, että saa kauppakassin ohella vaihtaa muutaman sanan avuntuojan kanssa.”

ŠKODA Scala ja Mika Mäki kuljettavat ruokakasseja ikääntyville ja riskiryhmään kuuluville kauhavalaisille. Kuva: Inka Mäki

Palkitsevaa auttamista

Ylihärmän Reserviläiset Ry tunnetaan Kauhavalla aktiivisena ja auttavana yhdistyksenä. Erilaisia hyväntekeväisyyshankkeita, isänmaallisia maanpuolustustilaisuuksia sekä kotiseutu- ja liikuntatapahtumiakin järjestävällä yhdistyksellä on kaupungissa hyvä maine.

”Jotain olemme tehneet oikein, koska meidät valittiin Vuoden malliyhdistykseksi 2019. Saimme kiitosta mm. toimintamme laaja-alaisuudesta ja ansiokkaasta yhteistyöstä yli järjestörajojen. Ruoka-apu istuu toimintaamme nyt erittäin hyvin, ja voi olla, että se saa jatkoa poikkeusolojen jälkeenkin.”

”Auttamisesta tulee hyvä mieli, sillä se on merkityksellistä ja palkitsevaa tekemistä. Kun löytyy halua auttaa, löytyy myös keinoja, kanavia ja auttajia”, Mäki summaa.

LUE MYÖS: