23.3.2017
Aina valmis seikkailuun Lifestyle

Partiolainen on aina valmiina. Ihan niin kuin Scout-kolmikko Fabia Combi ScoutLine, Rapid Spaceback ScoutLine ja Octavia Scout. Nyt ollaan mänkijöiden matkassa ja mennään metsään, jossa päivä huipentuu leirinuotion loimuun.

TEKSTI: SARI OKKO / KUVAT: ESKO TUOMISTO

Talvisen luontoretken sää on kohdillaan. Pakkasta on muutama aste ja luvassa pientä lumisadetta, kun Rajamäen Metsänkävijöiden partiolippukuntaa edustava joukko lähtee viettämään päivää Espoon Nuuksioon.

Metsänkävijät eli mänkijät kuuluvat maailman suurimpaan nuorisoliikkeeseen. Partiota monipuolisempaa harrastusta saakin etsiä. Toiminnan tavoitteena on yhdessä tekeminen, jota riittää, sillä pelkästään Suomessa partiolaisia on noin 65 000 ja maailmalla 45 miljoonaa yli 200 maassa.

Vartionjohtaja Rasmus Suomela tarkistaa, että retkeilijät ovat valmiina varusteineen ja eväineen. Kaikki on kunnossa, joten ei muuta kuin matkaan. Scout-joukko ottaa suunnan kohti metsää.

Scout on englantia ja tarkoittaa partiolaista. Rapid, Fabia ja Octavia lähtivät mänkijöiden matkassa maastoon.

Sikasiistejä juttuja

Rasmus (19 v) kasvoi partiotoimintaan perheen kautta, niin kuin moni muukin partiolainen. ”Isän jalanjäljissä olen kulkenut pikkupojasta asti ja liittynyt virallisesti partioon heti, kun se oli mahdollista eli 7-vuotiaana”, Rasmus kertoo.

”Partio on paras harrastus, sillä mukana voi olla oman elämäntilanteen mukaan monella tavalla. Vaikka juuri nyt en ehdi opintojen takia olemaan yhtä aktiivinen kuin aiemmin, mikään ei estä jatkamasta partiotoimintaa omalla tavallani.”

”Jos en pysty osallistumaan viikoittaisiin kokouksiin, voin osallistua vaikkapa erilaisiin tapahtumiin, tapaamisiin ja kisoihin. Parasta partiossa onkin se, että pääsee tekemään erilaisia juttuja, jotka eivät muutoin ehkä olisi mahdollisia sekä tutustumaan uusiin ihmisiin ympäri maailmaa. Onhan tämä sikasiistiä hommaa.”

Mänkijät pysähtyvät katsomaan Haltian päänäyttelyn äänitaideteosta ”Visual sounds of Finland”. Otto Puhakka (vas.), Rasmus Suomela, Pyry Seppälä, Elina Kauhanen, Kaisla Seppälä, Veeti Länsikunnas, Emmi Kauhanen ja Emmi Volanen.

Scoutia moneen menoon

Partiolaisten Škoda Scout -kolmikon matka pysähtyy hetkeksi Nuuksion kansallispuiston portille, Haltian luontokeskukseen. Lauantain kunniaksi paikan päällä on tarjolla teemaan sopivasti retkeilyvarusteiden huolto- ja korjausvinkkejä, suksien voitelukoulua sekä tietoa kuivatettujen retkiruokien makumaailmasta.

Mänkijät pysähtyvät katsomaan Haltian päänäyttelyn äänitaideteosta ”Visual sounds of Finland”, joka esittää, miltä lintujen äänet näyttävät 3D-muodossa. Esityksen jälkeen on aika nostaa reput selkään ja lähteä maastoon.

”Partio on suositumpi harrastus kuin moni osaa kuvitellakaan. Hyvä esimerkki tästä on Suomessa järjestetty ROIHU 2016 -partiotapahtuma, joka veti puoleensa yli 17 000 partiolaista. Tällä lukemalla Roihusta tuli Suomen suurin nuorisotapahtuma ja Suomen toiseksi suurin yleisötapahtuma”, Rasmus kertoo.

Lupaukset pidetään

Partio tarjoaa seikkailuja ja elämyksiä maalla, merellä ja ilmassa. Mänkijät ovat metsänkävijöitä, joten Nuuksion kansallispuisto sopii tälle porukalle kuin nenä päähän.

Partioon voi liittyä minkä ikäisenä tahansa. Nuorimmat partiolaiset eli sudenpennut ovat 7-vuotiaita. Iän myötä sudenpennuista kasvaa seikkailijoita, tarpojia, samoajia ja vaeltajia. Rasmus kuuluu 18–22 -vuotiaisiin vaeltajiin, joiden painopisteenä on henkilökohtainen kasvu ja yhä vastuullisempiin tehtäviin siirtyminen. Yli 22-vuotiaat ovat partiossa aikuisia, jotka toimivat johtajina sekä toiminnan mahdollistajina lapsille ja nuorille.

”On hienoa saada jakaa omia oppejaan ja taitojaan nuoremmille. Koen sen tärkeänä. Partioon liittyy aatteita, jotka ovat koko elämää ajatellen arvokkaita. On ymmärrettävä omien tekojen seuraukset ja vastuunkanto: jos jotain lupaa, se pitää.”

”Olen ollut partiolainen suurimman osa elämästäni. Minulla on vielä paljon opittavaa, mutta myös paljon annettavaa”, Rasmus Suomela sanoo.

Ei vain pelkkiä solmuja

Sanotaan, että partiolainen on aina valmis, reipas ja rehellinen. Partiolainen arvostaa luontoa ja suojelee ympäristöä. Partiolainen kunnioittaa ihmisiä, kehittää itseään ja etsii elämän totuutta. Partioihanteet ovat universaalin yleispäteviä ja ne sopivat kaikille.

”Partio on ystävyyttä yli rajojen, mikä on itselleni se tärkein partiotoiminnan motivaattori”, Rasmus vahvistaa.

”Tietyllä tavalla partio on elämäntapa, joka tulee esiin kaikessa tekemisessä, vaikka sitä ei arjessa tulisi niin ajateltuakaan. Kaikista opituista taidoista, kuten ryhmässä tekemisestä ja ryhmänjohtamisesta on hyötyä elämässä. Partio on niin paljon muutakin kuin solmujen tekemistä ja niiden avaamista.”

”Meill on metsässä nuotiopiiri, missä kuusten kuiske soi. Kipunat kohti tähtiä kiirii, lähipuutkin punervoi…”

Nuotiopiirin loimussa

Nuuksion kansallispuiston polut kapenevat, kun mänkijät päätyvät Haukkalammen tunnelmallisiin maisemiin. On aika laskea reput ja sytyttää tulet.

Partiolaisella ei mene sormi suuhun eikä peukalokaan ole keskellä kämmentä. Jos nuotiopaikalla ei ole polttopuita tai makkaratikkuja, ne järjestyvät käden käänteessä.

Aurinkoinen talvipäivä muuttuu pian hämäräksi ja lopulta pimeäksi. Nuotiopiirin äärellä tunnelma tiivistyy. Makkarat on paistettu, kuulumiset vaihdettu ja laulut laulettu. Valoisaan aikaan tehty tulomatka näyttää paluumatkalla ihan toiselta, mutta partiolaiselle sekään ei ole ongelma.

”Meillä on tapana sanoa, että jos eksytään, silloin mennään kotiin”, Rasmus hymyilee.

Raikas retkipäivä on pulkassa ja on kotiinlähdön aika. Matka sujuu turvallisesti sinisen kolmikon voimin.

Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksio. Kuva: Haltia

Seikkailuhenkisten
paratiisi

Nuuksion kansallispuistossa vierailee vuosittain yli 350 000 kävijää. Kansallispuistossa voi liikkua monipuolisesti, harrastaa työpäivän jälkeen, kaupunkilomailla tai pakata repun reippaalle viikonloppuretkelle perheen kanssa. Nuuksion järvet, metsät, laaksot, suot ja kalliot tarjoavat seikkailuhenkisille täydellisen retkiympäristön.

Sijainti: Uusimaa, Espoo, Kirkkonummi ja Vihti

Tekemistä: patikointi, oppiminen luonnossa, tulentekopaikat, keittokatokset, laavut, telttailualueet, vuokratuvat, kokous- ja saunatilat

Näkemistä: kaunis järviylänkö ja sen vaihteleva luonto, harvinainen liito-orava, Suomen luontokeskus Haltia

Soveltuvuus: koko perheen matkailukohde

Reitit: merkittyjä reittejä ja luontopolkuja helppokulkuisista vaativiin (1,5–17 km), 30 km pyöräilyreittejä, 22 km ratsastusreittejä