27.5.2020
Apu kulkee nyt autoilla Vastuullisuus

Miettinen Kuopio luovutti ViaDian käyttöön kaksi Octaviaa. Kuvassa Autoliike Miettisen edustaja Kari Miettinen (vas.) ja ViaDialta autot vastaanottanut toiminnanjohtaja Hannu Tourunen. Kuvaaja Juha Lammi

Pohjois-Savossa kulkevat Octavia Combit ovat hyvällä asialla. ”Ruoka-avun tarve on tuplaantunut koronakevään aikana ja tuonut piiriimme myös uusia asiakkaita”, ViaDia Pohjois-Savo ry:n toiminnanjohtaja Hannu Tourunen sanoo.

TEKSTI: SARI OKKO

ViaDia Pohjois-Savo ry:llä on seitsemällä paikkakunnalla kahdeksan toimipistettä, mutta toiminta ulottuu laajemmallekin alueelle. Ruoka-apu on yksi yhdistyksen pitkät perinteet omaavista auttamisen muodoista. Apua tarjotaan vähävaraisille, kuten työttömille, opiskelijoille, eläkeläisille ja lapsiperheille.

”Perinteisesti apua tarvitsevat ovat noutaneet ruokaa toimipisteistämme, mutta koronan takia toiminta käännettiin siten, että pussitamme ruoat valmiiksi, joista osan viemme kotioville. Tässä työssä käyttöömme saamistamme autoista on suuri apu”, Tourunen kertoo.

Ylijäämäruokaa ja EU-ruokaa koteihin

Ruoka-apua tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. ViaDia Pohjois-Savon alueella koteihin viedään valmiiksi pakattuja ruokakasseja, joista löytyy kauppojen ylijäämäruokaa. Jaettavana on myös Euroopan Unionin sosiaalirahaston tarjoamaa ruoka-apua.

”Saimme EU:lta tänä keväänä ruoka-apua, kuten kuivatarvikkeita ja säilykkeitä, reilun 32 000 kilon edestä eli noin 3500 pussillista. Kauppojen ylijäämäruokaa on jaettu noin 700-800 perhekunnalle, mutta autojen avulla voimme jakaa apua huomattavasti enemmän ja laajemmalla alueella”, Tourunen toteaa.

”Työtä tehdään pienellä porukalla, joten vapaaehtoisten työpanos on meille elintärkeää. On myös hienoa, että yrityksiltä löytyy auttamishalua. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta ja autot ovat herättäneet katukuvassa ansaittua huomiota. Tämä on ihan huippujuttu.”

Suomalaiset valmiina auttamaan

Octaviat kulkevat kahdenlaisissa tehtävissä: kotioville vietävän ruoka-avun lisäksi ViaDian väki käy katsomassa kotona olevia ihmisiä sekä kyselemässä kuulumisia ja mahdollisia muita avuntarpeita.

”Olemme toimineet alueella jo 11 vuotta, ja haluamme pitää tutuista asukkaista huolta. Iäkkäillä ihmisillä on usein yksinäistä, joten kuulumisten vaihtaminen on tärkeää. On hyvä, että pääsemme nyt ajamaan ovelta ovelle helposti ja turvallisesti”, Tourunen kuvailee.

Vaikka rajoituksia nyt vähitellen puretaan, avuntarve voi jatkua vielä pitkään, sillä entiseen normaaliin palaaminen vie aikansa. ”Tänä keväänä kolmannen sektorin toimijat ovat lähentyneet ja tehneet aiempaa enemmän yhteistyötä. Olen huomannut, että suomalaisilla on vahva ´heikommista pidetään huolta-mentaliteetti. Apua löytyy, kun siihen annetaan mahdollisuus.”