18.5.2020
Apua tarvitaan enemmän kuin koskaan Vastuullisuus

Janne Niskanen hakee hyväntekeväisyyteen lahjoitetut elintarvikkeet K-Market Kirsikasta ja kuljettaa ne Scalan kyydissä apua tarvitseville perheille. Kyytiin mahtuu laatikko poikineen. Kuva: Suvi Niskanen

Torniossa viedään ruoka-apua vähävaraisille lapsiperheille. ”Toimimme pienellä porukalla, mutta avun tarve on suuri. ŠKODA Scalan kyydissä ruokalaatikot kulkevat kaupasta koteihin helposti ja turvallisesti”, vapaaehtoistyöntekijä Janne Niskanen sanoo.

TEKSTI Sari Okko / KUVAT Juha Kontio ja Suvi Niskanen

Tornion seurakunta on tukenut vähävaraisia lapsiperheitä ruoka-avustuksin jo vuosia. Kantavana voimana vapaaehtoistyössä on paikallinen K-Market, josta on haettu ja jaettu päivittäin hävikkiruokaa eli päiväystuotteita hyväntekeväisyyteen seurakunnan vapaaehtoisten voimin.

”Koronakevät nosti avuntarpeen esiin uudella tavalla. Toimintamalli oli jo valmiina, mutta nyt tarjoutui uusi mahdollisuus toteuttaa sitä. Kun huomasin Škodan kampanjan Facebookissa, otin heti yhteyttä ja iloksemme saimme auton käyttöömme”, Niskanen kertoo.

Autoliike Wetteri Kemi luovutti Scalan Tornion seurakunnan organisoiman ruoka-avun käyttöön. Auton vastaanottivat diakoni Ritva Eskola sekä vapaaehtoistyöntekijät Janne ja Suvi Niskanen. Kuva: Juha Kontio

Auto huomataan katukuvassa

Škodan valtakunnallisen Ajetaan apua tarvitseville -kampanjan taustalla on ajatus yhdistää auttajat ja avunsaajat mahdollisimman turvallisesti sekä helpottaa poikkeustilanteen tuomia haasteita.

”Meitä on kuljetusringissä kuusi vapaaehtoista. Olemme kuljettaneet ruoka-apua aiemmin vähävaraisille lapsiperheille omilla autoilla, mutta nyt yhteiskäytössämme on Škoda Scala, jonka ansiosta toiminta on entistä tehokkaampaa. Vaikka kuski vaihtuu, auto on sama”, Niskanen toteaa.

”Auton tavaratilaan mahtuu mainiosti monta kaupasta haettua ruokalaatikkoa poikineen. Ajetaan apua tarvitseville -tekstein teipattu auto herättää positiivista huomiota ja kiinnostusta katukuvassa. Se kertoo, että olemme hyvällä asialla.”

ŠKODA Scala herättää positiivista huomiota Tornion katukuvassa. Kuva: Juha Kontio

Jokaisella teolla on merkitystä

Niskanen pitää tärkeänä sitä, että apua voidaan antaa juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Ilman riittäviä resursseja auttaminen on kuitenkin vaikeaa. Siksi jokainen kädenojennus hyvään tarkoitukseen on tärkeä.

”Koska perheet ovat olleet tänä keväänä enemmän kotona, myös ruoan menekki ja tarve ovat kasvaneet ihan uusiin lukemiin. Tämä on näkynyt seurakunnalle tulleissa ruoka-apukyselyissä”, Niskanen sanoo.

Kun päivän ruokalaatikot on noudettu kaupasta ja pakattu auton kyytiin, Niskanen kuljettaa kuorman yhteen osoitteeseen. Täältä ruoka jaetaan jo totuttuun tapaan talkoovoimin eteenpäin avun tarvitsijoille.

”Koronan ansiosta lähimmäisistä välittäminen on korostunut, vaikka etäällä ollaankin. Vapaaehtoistyöllä on nyt suurempi merkitys kuin koskaan”, Niskanen summaa.

Scala vie hävikkiruokaa vähävaraisten lapsiperheiden kasvavaan tarpeeseen. Kyydissä vapaaehtoistyöntekijät Janne ja Suvi Niskanen. Kuva: Juha Kontio

LUE MYÖS