1.1.2022
Auto kuin oma tila Kuvassa

Pamela Tola arvostaa auton ekologisuutta ja turvallisuutta.

Palkittu elokuvaohjaaja ja suomalaisten rakastama näyttelijä Pamela Tola on monessa mukana. Škodan brändilähettiläänä maisemat vaihtuvat nyt SUPERB iV:n ratissa.

TEKSTI Sari Okko, KUVAT Sonja Lahtinen

Olen näytellyt ja ohjannut pikkutytöstä lähtien ja aikuisena paljon miettinyt miksi. Tätä kysymystä olen pohtinut myös kirjoittamassani kirjassa ”Miksi näyttelen?”.

Näytteleminen on lähtenyt tarinoista, ei halusta olla esillä. Minulla on aina ollut vilkas ja voimakas mielikuvitus. Lapsena elin mielikuvitusmaailmassa, leikin rooleja ja ajattelin eläväni elokuvissa. Ensimmäiset elokuvani tein Joensuussa lastenkodissa, jossa oli videokamera.

Keksin tarinan, näyttelin ja ohjasin itseäni, sisaruksiani ja naapurin lapsia. Olihan se 10-vuotiaalle tytölle leikkiä, mutta videon myötä mielikuvitus sai fyysisemmän muodon. Harrastajateattereissa esiinnyin siihen asti, kunnes näyttelemisestä tuli ammatti.

Ohjaaminen on luonnollinen osa minua. Se, että pääsee ohjaamaan oikeaa elokuvaa, ei kuitenkaan ole mikään lyhyt tie, vaikka olisi kuinka paljon hyviä ideoita ja käsikirjoituksia. Aika pitkä matka on kuljettu ensimmäisistä lyhytelokuvistani vuonna 2020 ensi-illan saaneeseen Teräsleidit-komediaan.

Ladattava ŠKODA SUPERB iV -hybridi istuu sopivasti Tolan autoilijaelämään.

Viime vuodet olen keskittynyt käsikirjoittamiseen ja ohjaamiseen, jotta pääsen kertomaan omia tarinoitani, mutta teen myös näyttelijäntöitä. Töitä olisi nyt niin paljon kuin vain ehtisi tehdä. Onnekas tilanne, josta saa olla kiitollinen.

Ajokortin suoritin aikanaan Joensuussa. Ajossa oli aina jokin vanha vehje, joka sitten lopulta ruostui johonkin ojaan. Kun muutin Helsinkiin 21-vuotiaana tullessani opiskelemaan Teatterikorkeakouluun, liikenne yllätti ja pelkkä ajatus ajamisesta kauhistutti. Elokuvatuottaja Sirkka Rautiainen sitten ajelutti minua ympäri Helsinkiä, joten ajoin hänen kanssaan ikään kuin toisen autokouluni.

Autoilusta on vuosien myötä kasvanut oleellinen osa työtäni ja arkeani. Auto tarjoaa liikkumisen vapautta, mutta myös omaa aikaa ja tilaa rauhoittumiselle, äänettömyyttä ja hiljentymistä. Autossa saan olla omassa tilassani.

Škodan brändilähettiläänä haluan tuoda esiin omakohtaisia tarinoita elävästä elämästä. Ne eivät välttämättä suoraan liity autoon, mutta liitän ne autoiluun. Haluan edistää vastuullista vaikuttamista ja kertoa merkityksellisistä asioista, kuten armollisuudesta itseä ja muita kohtaan.

Kaikkea ei tarvitse osata, voi mokailla, nauraa itselleen ja oppia jotain uutta. Voin olla hyvä lähettiläs, koska en ole yhtään tekniikka- ja moottori-ihminen. Olen omanlaiseni autoilija. Vierailevana tähtenä postauksissani on mukana perheemme Rocky The Rescuedog.”

Kuka Pamela Tola?

Työ: ohjaaja, näyttelijä, käsikirjoittaja, luennoitsija

Perhe: 14-, 12- ja 7-vuotiaat pojat sekä Espanjasta adoptoitu Rocky-koira

Harrastukset: vaihtelevat innostuksen mukaan: nyt mm. omatoimijooga,

ukulelen soitto, vyöhyketerapian ja tiibetiläisen äänimaljahoidon opiskelu

Parasta autossa: turvallisuus, ekologisuus, helppous

Läpimurto näyttelijänä: elokuvassa Tyttö sinä olet tähti (2005)

Läpimurto ohjaajana: elokuva Teräsleidit (2020)