23.3.2020
Autoile turvallisesti tänäänkin Ajankohtaista & Uutta

Koronavirus vaikuttaa nyt jokaisen elämään ja erilaisia varautumisohjeita päivitetään ahkerasti. Kun olet liikenteessä, sinun on autoilijana hyvä tietää muutama asia.

TEKSTI JA KUVAT: ŠKODA AUTO

Vaikka jotkut koronaviruksen leviämisen estämiseen liittyvät toimenpiteet tuntuisivat dramaattisilta tai jopa liioitelluilta, varovaisuus ja ohjeiden noudattaminen on tärkeää.

Yleisten ohjeiden perusteella kontaktit, tapaamiset ja erilaiset tilaisuudet kannattaa minimoida toistaiseksi. Jokainen on nyt vastuussa omasta toiminnastaan ja turvallisesta liikkumisesta yhteisen edun hyväksi.

Desinfioi ja ennakoi

Desinfiointi ja huolellinen käsienpesu sekä ennaltaehkäisevä hygienia koskettavat myös autoilijoita. Autossakin kannattaa puhdistaa kosketukselle altistuvat pinnat ennen matkaa ja sen jälkeen – erityisesti, jos et matkusta yksin.

Huomioi kuvien mukaiset paikat, jota kannattaa puhdistaa hyvin.

Muista hygienia ja suojautuminen myös tankatessasi. Maksaminen hoituu kätevästi nykyaikaisilla tavoilla, kuten pankkikortin lähimaksulla tai älypuhelinsovelluksella.

Puhdista myös auton ulkopuolen osat, joihin kosket: erityisesti ovien ulkokahvat ja takaluukun kahva. Muista puhdistaa myös ovien karmit.

Ohjauspyörän ja multimedialaitteenn näytön lisäksi muista puhdistaa myös ovessa olevat kytkimet,  viiksikatkaisimet, kädensijat, käsinojat, seisontajarru, sekä vaihdevipu. Sisätilojen desinfiointiin soveltuu parhaiten isopropyylialkoholi ja mikrokuituliina.

Millä auton voi desinfioida?

• Esimerkiksi osa kotona käytettävistä desinfioivista puhdistusaineista soveltuu puhdistuksiin.
• Vähintään 70 prosenttia alkoholia sisältävät nestemäiset desinfioivat puhdistusaineet ovat tehokkaita koronavirusta vastaan.
• Isopropyylialkoholi ei vahingoita auton pintamateriaaleja. Vastaavia aineita myös autonvalmistajat käyttävät osien desinfioimiseen tuotannossa.
• Liiallista puhdistamista ja voimakasta hankaamista tulee kuitenkin välttää istuinverhoiluja ja nahkapintoja ajatellen. Älä myöskään käytä vetyperoksidia tai ammoniakkia sisältäviä aineita.
• Puhdistamisen jälkeen auton nahkapinnat on hyvä käsitellä nahkansuoja-aineella.
• Mikrokuituliinat soveltuvat parhaiten auton kaikenlaisten pintojen puhdistamiseen puhdistamistavasta riippumatta.
• Puhdistamisen jälkeen auto kannattaa tuulettaa kunnolla.