18.11.2020
”En voisi muuta autoa ajatella” Meidän Škodamme

Ernest Lawson ajaa työn takia keikkamatkoilla paljon pitkiäkin matkoja. Auton mittariin kertyy vuodessa vähintään 30 000 kilometriä. ”Kodiaqista on tullut tärkeä, turvallinen ja luotettava työkaveri”, Erkku sanoo.

Näyttelijä Ernest Lawson pitää elämässä matkan tekemistä kiintoisampana kuin päämäärää. Ajatus sopii myös autoiluun, sillä Erkku ajaa työnsä takia pitkiäkin matkoja.

TEKSTI Sari Okko, KUVA Ernest Lawson

Ernest ”Erkku” Lawson on tullut suomalaisille tutuksi lukuisista viihdeohjelmista ja tv-sarjoista, kuten Putouksesta, Huumasta, Talent Suomesta ja Kontio & Parmas -draamakomediasta. Näyttelijänä hän on tehnyt teatteria ja elokuvia sekä soittanut lyömäsoittimia bändissä. Ennen viihdealalle heittäytymistä Erkku työskenteli luokanopettajana.

”Viihdetöiden määrän lisääntyessä tunnit vuorokaudessa eivät enää riittäneet rakastamaani työhön opettajana, joten hyppäsin tuntemattomaan ja ryhdyin freelanceriksi. Nyt on hyvä näin, mutta voi olla, että jonain päivänä vielä palaan opettajaksi”, Erkku tuumii.

Kodiaqiin koukussa

Kun viihdetaitelijan tie vei mennessään, myös matkustaminen ympäri Suomea tuli osaksi elämää. ”Vaikka minut tunnetaan pitkälti tv:stä, suurimman osan työajastani olen live-esiintymisissä juontajana viihdyttämässä ja naurattamassa ihmisiä”, Erkku hymyilee.

Keikkamatkat ovat usein pitkiä, joten autossa tulee istuttua tuntikausia itsekseen. ”Juontajan hommat ovat siinä mielessä yksinäisiä, ettei mukana ole bändikavereita tai teatteriseuruetta. Siksi on tärkeää, että työ- ja matkakaveri on luotettava, mukava, turvallinen ja työhyvinvointia edistävä.”

Kodiaq tuli Erkun elämään alkuvuodesta 2020, kun hän teki yhteistyösopimuksen Laakkosen kanssa. ”Kävin katsomassa uusia autoja ja siitä yksi asia sitten johti toiseen. Kodiaq istui heti kaikkiin tarpeisiini ja ihastuin autoon jo ensitreffeillä koeajossa. Kodiaqiassa on paras hinta-laatu-suhde, ei löydy parempaa.”

Avustimet arjen apuna

Uusi työkaveri on osoittautunut juuri niin hyväksi kuin koeajo lupasi. ”Tänä päivänä ei ole mikään suoritus lähteä viiden tunnin työmatkalle, koska Kodiaqissa kaikki on niin mukavaa. Katumaasturissa istun korkealla ja näen pidemmälle, mikä lisää turvallisuutta. Monet pienet asiat ja nerokkaat ratkaisut tekevät työstäni ja arjestani helpompaa.”

”Vähän ennakkoon jännitin, että kaupungissa isolla autolla parkkeeraaminen olisi vaikeaa, mutta ajatus osoittautui vääräksi. Pysäköintiavustin vain kehottaa irrottamaan ratista, painamamaan kevyesti kaasua ja jarrua ja siinä sitä jo ollaan tyylikkäästi ruudussa. Ihan käsittämättömän hieno ominaisuus.”

”Koska itselläni ei ole pöllön 360 astetta kääntyvää päätä, on hienoa, että auto näkee kaikkialle. Tulen Kodiaqin kanssa niin hyvin juttuun, etten voisi edes ajatella muuta autoa. Ja miten sitä enää tulisi toimeen ilman kaikkia auton assistentteja? Kyse ei ole siitä, etteikö enää osaisi vaikkapa parkkeerata, vaan siitä että assari tekee autoilusta turvallisempaa, helpompaa ja mukavampaa.”

Töitä & matolla makoilua

Erkulla ja hänen puolisollaan on kaksi pientä tytärtä, joista esikoinen syntyi 2017 ja kuopus toukokuussa 2020. Perheenlisäyksen ohella korona-aika toi elämään uusia ulottuvuuksia.

”Nyt on ollut aikaa ihmetellä vauvan kasvamista ja tutustua taaperon uusiin vaiheisiin kuten uhmaikään. Töitä ja tekemistä riittää, mutta ei sekään huono tilanne ole, että viettäisin lisäaikaa olohuoneen matolla makoillen ja pikkuisten kanssa maailman pieniä asioita ihmetellen”, Erkku sanoo.

Lapsiperheillä on tunnetusti tarvetta auton suurelle tavaratilalle. Erkun mukaan Kodiaqin kanssa ei ole vielä tullut eteen sellaista tilannetta, jossa kyydistä olisi pitänyt jättää jotakin pois.

”On olemassa kahdenlaisia pakkaajia. Niitä, jotka pakkaavat viikonloppureissuun parit vaihtobokserit ja niitä, jotka pakkaavat mukaan varusteita kolmen viikon edestä kaikenlaisiin yllättäviin tilanteisiin varautuen. Meidän perheestämme löytyvät molemmat.”

Ajamisesta nauttivana autoilijana Erkku pitää itseään leppoisana kuskina. ”En ole mikään rallikuski tai teiden kaasukuningas. Lähden liikenteeseen mieluummin vähän liian aikaisin kuin liian myöhään.”

ERKUN TOP 5

  1. Perhe kyydissä – ajamisen turvallisuus
  2. Pitkät työmatkat – ajamisen mukavuus
  3. Elämä kaupungissa – pysäköintiavustin
  4. Lapsiperheen arki – suuri tavaratila
  5. Hyvät näkymät – katumaasturin korkeus