Enemmän tilaa, liitettävyysmahdollisuuksia ja tunteita: uusi ŠKODA OCTAVIA

11.11.2019 Praha. Parempi, tilavampi, turvallisempi, liitettävyysmahdollisuuksiltaan runsaampi ja tunteita herättävämpi kuin koskaan: erittäin suositun automallinsa neljännellä sukupolvella ŠKODA astuu uusiin mittoihin. ŠKODA-automerkin sydän ja sielu on nyt pitempi ja leveämpi. Sen tavaratila on vieläkin suurempi. Uuden ŠKODA-muotokielen mukaisella ulkonäöllään se herättää entistäkin vahvempia tunteita. Uusissa sisätiloissa yhdistyvät erinomainen väljyys ja toimivuus korkealaatuisiin materiaaleihin ja nerokkaisiin yksityiskohtiin. Innovatiiviset liitettävyysmahdollisuudet ja uudet avustinjärjestelmät vievät mukavuuden ja turvallisuuden uudelle tasolle.

ŠKODA AUTON pääjohtaja Bernhard Maier: "OCTAVIA on Škodalle äärimmäisen tärkeä. Siksi olemme tehneet tästä autosta kokonaan uuden. Tuloksena on kautta aikain paras OCTAVIA – se on tilavampi, käytännöllisempi ja turvallisempi kuin koskaan. Octavia-mallin 60-vuotisjuhlan kunniaksi me otamme nyt uuden sukupolven mallilla pitkän askeleen kohti tulevaisuutta. OCTAVIA on ratkaisevasti vaikuttanut yrityksemme ja automerkkimme kehitykseen. Jo kuuden vuosikymmenen ajan. Olen täysin vakuuttunut, että uusi sukupolvi lunastaa paikkansa positiivisen kehityksen jatkamisessa."

Ensimmäiset OCTAVIA-mallit valmistettiin kuusikymmentä vuotta sitten vuonna 1959. Nyt ŠKODA esittelee suosikkimallinsa uusimman sukupolven. Neljännen sukupolven OCTAVIA jatkaa Škodan sieluna, sydämenä ja moottorina. Vuosien mittaan Octavioita on valmistettu jo yli 6,5 miljoonaa kappaletta. OCTAVIA on saavuttanut aseman Škodan tunnetuimpana mallina sekä Škodan kotimaassa Tšekissä että monissa maissa eri puolilla maailmaa. Siihen on ollut selvät syyt: OCTAVIA on muotoilultaan ja tekniikaltaan nykyaikainen, taloudellisen tehokas, äärimmäisen käytännöllinen ja korkealaatuinen. Se on sisältä erittäin tilava, ja se tarjoaa hyvän vastineen rahalle.

Suurempi ja näyttävämpi OCTAVIA on kasvanut kokoa, ja nyt uusien mittasuhteiden sekä ŠKODA-muotokielen uusimpien piirteiden ansiosta se on kauniimpi ja dynaamisempi. OCTAVIA on nyt 4 689 millimetriä pitkä. Se on 19 mm edeltäjämallia enemmän (Combi 22 mm). Leveyttä on tullut 15 millimetriä lisää. Tämän kokoluokan autojen suurin tavaratila on suurentunut Combi-mallissa 30 litralla 640 litraan. Liftback-mallin tavaratilan koko on nyt 600 litraa, mikä on 10 litraa edeltäjämallia enemmän. Uusi etuhelma ja teräväpiirteiset, matalammat ajovalot ovat keulan visuaalinen kohokohta. Ajovaloissa lähi- ja kaukovalot sekä päivävalot tuotetaan ledeillä. Myös takavalot, jarruvalot ja sumuvalot on toteutettu ledeillä. Uudet matalammat kattokaiteet korostavat OCTAVIA COMBI -mallin pitkäksi vedettyä siluettia, ja liftback-mallin ulkonäössä on selvästi coupémaisia piirteitä. Jopa 19-tuumaiset kevytmetallivanteet tuovat ulkonäköön jyhkeyttä. Uusia ulkovärivaihtoehtoja ovat Crystal Black, Lava Blue ja Titan Blue. Lisävarusteena tarjolla ovat Chrome-paketti (vakio Style-varustetasossa) ja Dynamic-paketti.

Uusi sisätilakonsepti ja monitasoinen kojelauta Octaviassa on nyt uusi kaksipuolainen ohjauspyörä, joka on lämmitettävä. Monitoimiohjauspyörässä on nyt uudenlaiset näppäimet ja rullattavat säätimet, joilla voi käyttää 14 eri toimintoa irrottamatta käsiä ohjauspyörästä. Uudenlainen kojelauta on modulaarinen ja monitasoinen, ja sitä hallitsee keskellä vapaasti seisova keskusnäyttö. Keskikonsoli on tyylikäs, selkeä ja kromikoristeinen. Myös uusissa oviverhouksissa ja ovenkahvoissa on kromikoristeet. Uudet pehmeäpintaiset materiaalit synnyttävät sisätiloihin korkeatasoisen ilmeen. Uusi LED-tunnelmavalaistus luo etuoviverhouksiin ja kojelautaan visuaalisen ilmeen valaisemalla epäsuorasti kymmenellä eri värivaihtoehdolla – haluttaessa jopa väriyhdistelmällä. Valittavissa on lisäksi erilaisia valovaikutelmia.

Ensimmäistä kertaa Head Up -tuulilasinäyttö ja selälle hyvät Ergo-istuimet Saatavissa olevat, selälle erityisen hyvät Ergo-istuimet sisältävät hierontatoiminnon. Tällaiset istuimet ovat nyt ensimmäistä kertaa tarjolla ŠKODA-automalliin. Näihin istuimiin on saatavissa myös istuintuuletus. Ergo-istuimet ovat saksalaisen Terve selkä -yhdistyksen hyväksymät. Head Up -tuulilasinäyttö on toinen uutuus. Se heijastaa ajamisen kannalta tärkeät tiedot kuten ajonopeuden, navigoinnin opastuksen, tunnistetut liikennemerkit ja aktivoitujen avustinjärjestelmien tiedot suoraan tuulilasille, joka on saatavissa myös lämmitettynä. Perusvarustus sisältää mittariston 4,2-tuumaisen ja 16-värisen Maxi DOT -monitoiminäytön. Ensimmäistä kertaa Octaviaan on nyt saatavissa kolmialuesäätöinen Climatronic-ilmastointiautomatiikka. Jos autoon valitaan varusteeksi KESSY (avaimeton keskuslukitus ja käynnistys), keskuslukituksen avaaminen ja sulkeminen toimii kaikista ovenkahvoista. Vakiovarustukseen sisältyvät luonnollisesti sähkötoimiset lasinnostimet ja sähkömekaaninen seisontajarru. Uuteen ŠKODA Octaviaan ovat tarjolla lisäksi sisämelutasoa alentavat akustiset etusivulasit.

DSG-vaihteiston Shift by Wire -valitsinvipu ja Matrix LED -ajovalot Uusi OCTAVIA on ensimmäinen ŠKODA, jossa DSG-vaihteiston valitsinvipu toimii Shift by Wire -tekniikalla. Valitsinvivun käskyt välittyvät vaihteistolle elektronisesti. DSG-vaihteiston perinteisen valitsinvivun paikalla keskikonsolissa on kytkentämoduuli. Siinä on pieni keinukatkaisin, jolla valitaan ajoalue. Pysäköintiasento P valitaan painikkeella. Innovatiiviset Matrix LED -ajovalot ovat tarjolla lisävarusteena. Näissä ajovaloissa kaukovalot voidaan pitää jatkuvasti päällä häikäisemättä muita tienkäyttäjiä. Tarjolla olevia täys-LED-takavaloja ja dynaamisia vilkkuja koristavat kristallimaiset elementit. Uusia turvallisuusjärjestelmiä ovat törmäyksen väistöavustin Collision Avoidance Assist, kääntymisavustin Turn Assist, oven avausvaroitin Exit Warning ja liikennetilannevaroitin Traffic Warning. Muita uuden Octavian turvallisuus- ja avustinjärjestelmiä ovat esimerkiksi ympäristönäkymä Area View, Side Assist -kaistanvaihtovaroitin ja ennakoiva vakionopeuden säädin. Yhdessä liikennemerkkien tunnistuksen ja edelleen kehitetyn kaista-avustimen sekä liikenneruuhka-avustimen ja hätätilanneavustimen Emergency Assist kanssa ne muodostavat kattavan ajoavustinkokonaisuuden Travel Assist. Ohjauspyörän Hands On -tunnistuksella valvotaan, pitääkö kuljettaja riittävän jatkuvasti kiinni ohjauspyörästä. Jopa yhdeksän turvatyynyä, mukaan lukien kuljettajan polviturvatyyny ja takasivuturvatyynyt, suojaavat kuljettajaa ja matkustajia.

Uudet vaihtoehtoiset voimanlähteet ja taloudelliset moottorit OCTAVIA ei koskaan aiemmin ole ollut yhtä tehotaloudellinen ja ympäristövastuullinen kuin nyt neljännen sukupolven mallin voimanlähteiden myötä. Ensimmäistä kertaa tarjolla on ladattava hybridimalli OCTAVIA iV. Osassa edelleen kehittyjä bensiinimoottoreita käytetään nyt kevythybriditekniikkaa. Dieselmoottorit ovat uusinta EVO-sukupolvea, ja niiden typpioksidipäästöt ovat jopa 80 prosenttia aiempaa pienemmät. Laajan moottorivalikoiman tehot ovat välillä 81 kW (110 hv) ja 150 kW (204 hv). Tarjolla on myös bio-/maakaasukäyttöinen malli OCTAVIA G-TEC. Sen kaasusäiliöiden 17,7 kilon kaasumäärä riittää 523 kilometrin ajamiseen ympäristövastuullisesti ja taloudellisesti. Ladattavassa hybridimallissa OCTAVIA iV on 1.4 TSI -bensiinimoottori ja sähkömoottori, joiden yhteisteho on 150 kW (204 hv). Korkeajännite-litiumioniakkuun (37 Ah / 13 kWh) varastoidulla sähköenergialla tällä autolla voidaan ajaa pelkästään sähköllä jopa 55 kilometriä (WLTP). Uusissa eTEC-malleissa käytetään uusimman EVO-sukupolven bensiinimoottoreita 1.0 TSI ja 1.5 TSI sekä DSG-vaihteiston yhteydessä kevythybriditekniikkaa. Hihnakäyttöisen 48 voltin käynnistingeneraattorin ja 48 voltin litiumioniakun avulla otetaan talteen jarrutusenergiaa sähköksi, jolla sitten tuetaan polttomoottoria jopa siten, että autolla voidaan rullata polttomoottori sammutettuna. EVO-dieselmoottoreiden pakokaasun jälkikäsittelyssä käytetään AdBlue®-lisäaineen kaksoissuihkutusta kahden peräkkäin asennetun katalysaattorin etupuolelle. Tarjolla olevassa mukautuvassa alustan säätöjärjestelmässä Dynamic Chassis Control ajoasetusvalinnat tehdään nyt liukusäätimillä, joilla kuljettaja voi vaikuttaa auton iskunvaimennuksen ja ohjauksen ominaisuuksiin sekä DGS-vaihteiston toimintaan.

Uusimmat tietoviihdejärjestelmät ja edelleen kehitetty Virtual Cockpit -mittaristo Octavian tietoviihdejärjestelmävaihtoehtoja on neljä. Näiden uusimman sukupolven järjestelmien näyttöjen koot ovat välillä 8,25 ja 10 tuumaa. Osaa näistä järjestelmistä voi käyttää myös eleohjauksella tai puheohjausjärjestelmällä eli Škodan uudella digitaalisella Laura-avustajalla. Huipputason Columbus-tietoviihdejärjestelmässä on nyt mahdollista zoomata navigoinnin karttaa samanaikaisesti eri mittakaavoissa tietoviihteen näytössä ja entistäkin käyttäjäystävällisemmän Virtual Cockpit -mittariston 10,25-tuumaisessa näytössä. Uutta toimintoa säädetään näytön alareunassa olevalla kosketusliukusäätimellä, jolla myös säädetään äänenvoimakkuutta. Autoon asennetun eSIM-datayhteyden avulla OCTAVIA on aina online; siten uusimpien ŠKODA Connect Online -mobiilipalvelujen ja -toimintojen käyttö onnistuu kaikkialta. Toimintoihin sisältyvät EU-maissa pakollinen eCall-hätäpuhelu, auton monipuoliset etäkäyttötoiminnot sekä tietoviihdesovellusten online-datatuki. Autossa voi olla jopa viisi USB-C-liitäntää mobiili- ja medialaitteiden lataamiseen tai liittämiseen auton järjestelmään. Yksi näistä liitännöistä on saatavissa kattokonsoliin taustapeilin yläpuolelle. Vanhemmanmallista USB-A 3.0 -liitäntää tarvitsevat laitteet voidaan liittää USB-C-liitäntään käyttämällä alkuperäisenä ŠKODA-lisävarusteena tarjolla olevaa USB-A 3.0 -adapteria. Saatavissa oleva Phone Box -matkapuhelinlokero mahdollistaa älypuhelimen induktiolatauksen. Akustisesti optimoitu sisätila ja uusi lisävarusteinen CANTON Sound System -äänentoistojärjestelmä takaavat hyvän äänentoiston.

Innovatiiviset Simply Clever -ratkaisut Škodalle tyypillisiin Simply Clever -ratkaisuihin lukeutuu nyt dieselautoissa uutuutena AdBlue®-säiliön täyttöputki, johon myös kuorma-autoille tarkoitettu täyttöpistooli sopii. Takana matkustaville on nyt ensimmäistä kertaa ŠKODA-automallissa tarjolla kaksi matkapuhelintaskua etuistuimien taustoissa. Uutena lisävarusteena Octaviaan ovat saatavissa Sleep Pack -unituet taakse. Takana matkustamisen mukavuutta lisäävät takasivulasien uudet aurinkosuojarullaverhot. Liftback-mallin tavaratilan peitteen alla on monikäyttöinen säilytystasku. Combi-mallin tavaratilan peite on automaattisesti avautuva. Etuoviverhouksessa on sateenvarjo lokerossaan ja uutuutena paikka lumiharjalle. Suppiloksi avautuva lasinpesunestesäiliön korkki löytyy nyt myös uudesta Octaviasta.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki