4.8.2016
Esapekka Lappi jälleen Suomen MM-rallin valtias Škoda Sponsoroi

Esapekka Lappi ajoi karkuun pahimmilta haastajiltaan jo avauspäivänä.

Škodan tehdastallin suomalaiskuljettaja Esapekka Lappi onnistui tavoitteessaan ja nousi jälleen komeasti MM-rallin voittajaksi WRC2-luokassa Jyväskylässä. Upean kisan kruunasi Teemu Sunisen kakkossija, joten ŠKODA pääsi tuulettamaan kaksoisvoittoa.

Rallin MM-sarjan WRC2-luokassa Škodalla ajava Esapekka Lappi lähti Suomen MM-ralliin hienoisena ennakkosuosikkina, olihan taskussa voitto viime vuodelta.

Rallin alkaessa tiedettiin, että vauhti olisi kohdillaan. Torstai-iltana ajetulle Harjun yleisö-EK:lle suomalaiskuski ajoi luokkansa nopeimman ajan, ja jatkoi samaa tahtia myös perjantaina. Lappi päätti ratkaista kisan heti ensimmäisenä varsinaisena ajopäivänä, ja löi tiskiin aamun viidelle erikoiskokeelle yhtä monta pohja-aikaa.

”Kuten pätkäajoista voi päätellä, meillä menee tällä hetkellä hyvin. Yllättävän hiljaa pojat ajavat, odotin vähän kovempaa vastusta”, Lappi virnisti perjantain päivähuollossa.

”Ajat ovat tulleet aika helposti, yhdellä pätkällä yritin vähän puskea, mutta ajo alkoi mennä roiskimiseksi. Kisa on kuitenkin vasta alussa ja kaikkea voi tapahtua. Onneksi ollaan sellaisessa asemassa, ettei tarvitse lähteä repimään.”

Perjantain päätteeksi Lappi oli ottanut jo tuntuvan luokkajohdon. Toisena ollut Teemu Suninen oli jäänyt jo 42,5 sekunnin päähän.

Omaa luokkaansa

Perjantain dominoinnin jälkeen Lappi pystyi ottamaan seuraavat päivät hieman rennommin eikä suurempaan yrittämiseen ollut enää tarvetta. Suomalaiskuski pystyi tarkkailemaan pahimpien kilpakumppaneiden Teemu Sunisen ja tallikaveri Pontus Tidemandin menoa, ja kiristämään, jos tarve vaatisi.

”Vähän matalampaa lentoa olemme tänään tulleet. Olemme pyrkineet ajamaan varmemmin, koska mitään pakkoa ei ole ottaa hirmuisia riskejä”, Lappi kertasi lauantain ensimmäisen ajokerran jälkeen.

Kun tunnelma ohjaamossa Lapin ja kartanlukija Janne Fermin välillä oli vapautuneen rento, kaksikko ehti nauttimaan myös rallitunnelmasta.

”Onhan täällä ajaminen ihan sikamakeeta. Yleisöä on paljon reitin varrella ja erikoiskokeiden lähtöpisteillä autoon kuuluu ihmisten kannustus. Se luo aivan oman tunnelmansa tälle rallille”, Lappi hehkuttaa.

Esapekka Lappi ja Janne Ferm juhlivat toista perättäistä WRC2-luokan voittoa Jyväskylän MM-rallissa.

Varmistellen voittoon

Jyväskylän MM-rallin päätöspäivä käsitti neljä erikoiskoetta, jotka ajettiin kahteen kertaan. Lapin osalta tilanne oli selvä, sillä eroa toisena olleeseen Suniseen oli yli 45 sekuntia.

Tavoitteena oli ajaa pätkät turvallisesti läpi ilman turhia riskejä, sillä esimerkiksi rengasrikko voisi pilata hyvin sujuneen viikonlopun. Lappi onnistuikin tavoitteessaan täydellisesti ja otti toisen perättäisen WRC2-luokan voiton Jyväskylässä.

Toiseksi tulleeseen Teemu Suniseen jäi eroa lopulta 41,7 sekuntia. Kisan kolmas oli Iso-Britannian Elfyn Evans , joka nousi viimeisellä erikoiskokeella Pontus Tidemandin keskeytyksen ansiosta podiumille.

”Perjantaina ajettiin kilpaa ja sen jälkeen lähinnä varmisteltiin, ja yritettiin päästä maaliin. Kaikki meni täysin suunnitelmien mukaan”, Lappi summasi.

Lappi oli lopulta täysin omassa kastissaan WRC2-luokassa, sillä 24-vuotias pieksämäkeläinen ajoi yhteensä 12 pohja-aikaa 24 mahdollisesta. Vauhtinsa salaisuutta Lappi ei osannut kertoa. ”Ajo vain sujui täällä tosi rennosti ja pystyimme pitämään vauhtia.”

Teksti ja kuvat: Joni Vainio