29.5.2022
Favoritilla kisoihin ja videokuvaa kulissien takaa Ajankohtaista & Uutta

Palattaisiinko vuoteen 1992? Sitä kaksi tšekkiläistä seikkailijaa halusi. He ajoivat kolmekymmentä vuotta vanhan ŠKODA Favoritin kotimaastaan Suomeen ja Jääkiekon MM-kisoihin.

TEKSTI ŠKODA AUTO

ŠKODA esiintyi ensimmäisen kerran Jääkiekon MM-kisojen virallisena yhteistyökumppanina Prahassa ja Bratislavassa vuonna 1992 pelatuissa kisoissa. Silloin kisa-areenoilla nähtiin ŠKODA FAVORIT. Sen jälkeen ŠKODA on joka vuosi toimittanut kisajärjestäjien käyttöön tyylikkään ja luotettavan autokaluston, kuten tänäkin vuonna Suomen kisoissa, joihin liittyen vuoden 1992 FAVORIT pääsi toistamiseen esille.

Tšekit ja FAVORIT matkalla pohjoiseen 

Kolmekymmentä vuotta sitten tehty burgundinpunainen auto oli pääosassa Tšekit reissaavat Favoritilla -roadtripillä. Reitti kulki Prahasta Tampereelle, joka oli kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) järjestämien tämänvuotisten MM-kisojen toinen pelikaupunki. Noin 2 000 kilometrin ajomatka taittui läpi Puolan, Liettuan ja Viron. Ratissa vuorottelivat kaksi tšekkiläistä vaikuttajaa: malli Andrea Bezděková ja moderaattori Tomáš Zástěra.

ŠKODA FAVORIT ja tšekkikaksikko perillä Tampereella Nokia Arenan edessä.

Kuljettajakaksikon mukaan matka meni sujuvasti ja ongelmitta. He nauttivat usean päivän matkastaan, jonka myötä kävi toteen tunnettu sanonta, jonka mukaan matka on tärkeämpää kuin päämäärä. Tomášin mukaan autoon ensimmäisen kerran istuminen oli pienoinen järkytys, mutta muutaman sadan kilometrin jälkeen autoon tottui ja vanhalla autolla matkaaminen tuntui aivan normaalilta.

"Kyllä siinä ensin tuli ikävä ilmastointia ja ohjaustehostinta. Oleellisempaa on kuitenkin kenen kanssa autossa on. Vaikka olisi liikkeellä miten modernilla autolla tahansa, matkaseura voi pilata koko reissun. Tässä suhteessa minulla oli onnea", hän sanoo hymyillen.

Moderaattori Tomáš Zástěra ja malli Andrea Bezděková.

Päähenkilömme yllättyivät kuinka luotettavasti ja sutjakkaasti verraten vanha auto taittoi matkaa pohjoisemman Euroopan moottori- ja maanteillä. Huomion saamisesta ei ollut pulaa, ja paikkapaikoin auto suorastaan kohahdutti. "Etenkin Suomessa ja erityisesti Tampereella. Huomasimme italialaisten fanien hurraamisen ja ruotsalaisten ihailun. Jää arvoitukseksi, tykkäsivätkö he automme näöstä vai hurrasivatko he yksinkertaisesti sille, että olimme päässeet tänne asti", tšekkijuontaja kommentoi.

Ensimmäinen lajiaan: FAVORIT kisahallissa

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF järjesti vuoden 1992 jääkiekon MM-kisat Tšekkoslovakian Prahassa ja Bratislavassa. Uudistunut FAVORIT ensiesiteltiin kisakaupunkien jäähalleissa huhtikuun 28. päivänä. Malliuudistukset oli tehty Volkswagen-konsernin alaisuudessa, jonka osaksi ŠKODA oli tuolloin juuri tullut.

ŠKODA Favoritin kauniin modernin muotojen takana oli kuuluisa italialainen Bertone-muotoilustudio. Autoon kolmekymmentä vuotta sitten tehdyssä faceliftissä parannettiin lukuisia yksityiskohtia. Näkyvin muutos oli merkkilogon sijoitus keulassa. Alun perin jäähdyttimen säleikkö oli keulan toisessa reunassa ja merkkilogo toisessa, mutta uudistusten myötä säleikkö suureni keulan levyiseksi, ja siipilogo sijoitettiin säleikön keskelle. Jarrut ja vaihteensiirto uudistuivat ja vaihdevivun nuppikin sai uuden ergonomisen muodon.

Kameran takana jääkiekkoilija ja lumilautailija

Jääkiekon MM-kisoja olivat seuraamassa myös jääkiekkoilija, olympiamitalisti Meeri Räisänen ja lumilautailija Seppe Smits. Meeri on maalivahti. Hän on voittanut olympiapronssia Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueessa vuosina 2018 ja 2022. Hän on ŠKODA KAROQ -fani, jonka mielestä "Upein jääkiekkokokemus on voittaa olympialaisissa. Mutta yhtä upea elämys on päästä takaisin jäälle pahan loukkaantumisen jälkeen".

Belgialaista ammattilumilautailijaa ja maailmanmestaruuskisojen mitalistia Seppeä Meerin sanat hymyilyttävät. Hänen suurin jääkiekkoon liittyvä elämyksensä tähän mennessä on ollut, kun Meeri laukoi hänelle kiekkoja ŠKODA-fanialueella. Omassa lajissaan hän on menestynyt 17-vuotiaasta alkaen, jolloin hän voitti ensimmäisen mitalinsa lumilautailun maailmanmestaruuskisoissa. Vuonna 2011 hän ylsi Barcelonan kisoissa slopestylen maailmanmestaruuteen ja Big Airissa kolmanneksi. Mikä mahtaa olla hänen ŠKODA-suosikkimallinsa? "Škodalla on monta hyvää automallia, mutta oma suosikkini on ENYAQ iV", Seppe paljastaa.

Meeri ja Seppe pääsivät Suomen kisojen kulissien taakse kuvaamaan videoraportteja (eikä pelkästään pelien tuoksinnasta) kanavalle @skodagram jaŠKODA Globalin Facebookiin.

Meerin ja Seppen parhaita videoita pääsee katsomaan myös tästä: