20.7.2018
Fokuksessa TGS Worldwide -talli Škoda Sponsoroi

ŠKODA Motorsportin pitkäaikaisilla faneilla on lämpimiä muistoja suomalaisesta Toni Gardemeisterista, joka loisti tiimin tehdaskuljettajana vuosina 2002 – 2004.

TEKSTI JA KUVAT: ŠKODA Auto

Hän saavutti tiimille vaikuttavia tuloksia ohjatessaan OCTAVIA WRC:n viidennelle tilalle Argentiinan rallissa vuonna 2002 ja toistamiseen Uuden-Seelannin rallissa vuonna 2003, minkä lisäksi hän toi FABIA WRC:n rallimaailmaan.

Vuonna 2011 menestyksekkään ralliuransa päätteeksi Gardemeister palasi Škodalle mutta tällä kertaa ostaakseen ralliauton ja perustaakseen oman rallitallinsa.

Hän osti uuden ŠKODA FABIA S2000 -mallin, ja TGS Worldwide OÜ -talli oli syntynyt. Nykyään, seitsemän vuotta myöhemmin se on yksi suurimmista suomalaisista rallitiimeistä, joka on tukenut taitavasti uusien nuorien kuljettajakykyjen kehitystä. Tallin ja ŠKODA Motorsportin välinen suhde on nyt vahvempi kuin koskaan aiemmin.

Debyyttikaudella 2011 Gardemeister toimi itse kuljettajana ja sijoittui FABIA S2000 -autollaan seitsemästi kymmenen parhaan joukkoon IRC-sarjassa (Intercontinental Rally Challenge) parinaan kartanlukija Tapio Suominen. Se oli hänen viimeinen täysi kautensa kuljettajana, sillä sen jälkeen hänestä tuli täysipäiväinen tallipäällikkö.

TGS Worldwiden menestystarina oli vasta aluillaan. Seuraavina kausina TGS osallistui lukuisiin WRC:n Euroopan osakilpailuihin ja joihinkin tarkkaan valittuihin Euroopan ralleihin tehden tiivistä yhteistyötä ProMedia-rallitiimin kanssa.

Samaan aikaan Gardemeister kehitti liiketoimintansa muita alueita. Nykyään TGS Worldwiden tarjoamiin palveluihin sisältyy Driving Academy -ajovalmennus, jossa voi saada ralliajotunteja itse mestarilta. Tallilla on myös liukkaan kelin jääratakeskus ja GPOWER-kauppa, joka on erikoistunut ralliurheiluvarusteiden ja -lisävarusteiden myyntiin.

Tiimin pääfokus on edelleen kilpatason ralliautoilussa, ja TGS Worldwide omistaa tällä hetkellä kolme FABIA R5 -autoa. Mallit 38, 79 ja 178 ovat TGS Worldwiden autoja, ja niitä vuokrataan ammattikuljettajille ympäri maailmaa yhdessä rautaisista ralliammattilaisista koostuvan TGS Worldwide -tukitiimin kanssa.

Palvelujen myymisen lisäksi TGS Worldwide osallistuu myös kilpailuihin. Parin viime vuoden aikana tiimi on keskittynyt uusien huippulahjakkaiden nuorten suomalaiskuljettajien kehittämiseen, mikä on johtanut puolestaan ŠKODA Motorsportin kanssa tehdyn yhteistyön syvenemiseen entisestään.

Vuonna 2016 Kalle Rovanperä osallistui Latvian rallimestaruuskisoihin TGS Worldwide OÜ -tallin FABIA R5-autolla. Hän oli tuolloin 15-vuotias. Saavutettuaan kaksi voittoa ja neljä kakkossijaa hän voitti koko sarjan mestaruuden. Vuotta myöhemmin hän toisti uskomattoman saavutuksensa kolmen uuden voiton myötä.

TGS Worldwide onnistui saamaan Rovanperälle poikkeusluvan, jonka ansiosta tämä pystyi osallistumaan SM-rallin kahteen osakilpailuun, vaikka oli alaikäinen. Hän voitti ne molemmat, ja tällä kaudella hänestä tuli ŠKODA Motorsportin nuorin WRC-luokan kuljettaja.

Rovanperä jatkaa edelleen taitojensa hiomista tällä kaudella TGS Worldwide -tallissa. WRC2-tehdastallikiinnityksensä ohella hän on jo onnistunut nappaamaan kaksi uutta voittoa suomalaistiimille Suomessa ja Saksassa.

ŠKODA Motorsportin toinen nuori Flying Finn on Juuso Nordgren, joka on myös TGS Worldwide -tallin kasvatti. Hän ajoi neljä rallia ja saavutti tallille kaksi kakkossijaa vuonna 2017 ennen kuin hänet nostettiin mukaan tehdastiimiin viime kauden loppupuolella.

Rovanperän ja Nordgrenin menestys osoittaa, kuinka taitavasti TGS Worldwide OÜ -tiimi osaa tunnistaa ja kehittää nuoria lahjakkuuksia. Sama kehitys jatkuu myös tällä kaudella: TGS Worldwide -tiimissä kilpaileva Eerik Pietarinen, joka johtaa rallin SM-sarjaa, on saavuttanut kolme voittoa ja kaksi muuta palkintosijaa rallikauden viidessä ensimmäisessä osakilpailussa.

Ralli on Suomessa kuin kansallisurheilua. Se on suomalaisilla verissä, eikä nuorista lahjakkaista kuljettajista ole pulaa. Viime aikoina kuitenkin vain harvat ovat kyenneet kehittämään näitä lahjakkuuksia paremmin kuin Toni Gardemeister ja TGS Worldwide OÜ -talli.

Näyttää siltä, että heidän menetelmänsä tuovat tiimille runsaasti menestystä myös tulevina vuosina ja vahvistavat entisestään TGS Worldwide OÜ -tallin ja ŠKODA Motorsportin välistä vahvaa sidettä.

Lue lisää Suomalaisista rallitähdistä näistä linkeistä:
Eerik Pietarinen
Juuso Nordgren
Kalle Rovanperä
Jonne Halttunen

TGS:n omat sivut löytyvät täältä: tgs.fi