5.5.2023
Hector ja Hanna – autossa viihtyjät Meidän Škodamme

Puolivuotias rhodesiankoira Hector alias Hessu on rento autokoira. Koiran emäntä, kokkina, ruokavaikuttajana ja kirjailijana tunnettu Hanna Himanka puolestaan on vauhdikas koira- ja autoihminen.

Teksti Sari Okko, Kuvat ja video Esko Tuomisto

Gallträskin järven ympäri Kauniaisissa kulkee parin kilometrin mittainen ulkoilureitti, joka on Hannan ja Hessun ja monen muun mieleen. Rantahietikon laidalla vierailijoita käy tervehtimässä sinisorsapariskunta, joka lähtee hetken seisahduttuaan takaisin järvelle.

Auton tavaratilasta rantaan hyppäävä Hessu matkustaa mielellään. Kodiaqin tavaratila on vuorattu kätevästi suojapeitteellä, ja matkavarustukseen kuuluvat asianmukaisesti valjaat ja turvavyö. Vaikka koira on vielä pentu, se tarvitsee autoillakseen tilaa. Sitä riittää Kodiaqissa täysi-ikäisenäkin, jolloin koira painaa reilut 40 kiloa ja säkäkorkeutta on 70 cm.

Katso videoklippi Hannasta ja Hectorista:

Onkohan Hessu vielä kyydissä?”

Rhodesiankoira on lajityypilleen ominaisesti voimakas, rohkea, juokseva, tarmokas, tyylikäs, älykäs ja ketterä – sekä perheelleen erittäin lojaali.

”Lenkillä Hessu on energinen ja dynaaminen, mutta autossa se on rauhallinen, jopa huomaamaton. Joskus pitää ihan tsekata, onko se vielä kyydissä”, Hanna kertoo hymyillen.

Hanna ja hänen juoksuvaikuttaja-kirjailija -puolisonsa Joonas Laurila ovat innokkaita juoksijoita. Hanna treenaa parhaillaan täysimittaiselle maratonille, mutta Hessusta ei vielä ole lenkkikaveriksi.

Kodiaqin tavaratila on Hessun paikka. Matkavarustukseen kuuluvat suojakaukalo, valjaat ja turvavyö.

”Hessu juoksee mielellään paljon, mutta pentuna sitä ei saa juoksuttaa liikaa. Täysi-ikäisenä saamme siitä hyvän juoksukaverin”, Hanna sanoo.

”Koiraa tulee kouluttaa määrätietoisesti ja johdonmukaisesti. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että yritetään opettaa esimerkiksi rinnalla kulkemista, ja puistossa puretaan sitten energiaa. Hessusta on myös mukavaa, kun se saa tehdä töitä ruokansa eteen.”

Auto edustaa Hanna Himangalle omaa tilaa, aikaa ja rauhaa. Škodan brändilähettiläänä hän haluaa tuoda esiin etenkin autoilun kokemuksia ja tunnetta.

Hector – kotoisasti Hessu – on komea ilmestys. Täysi-ikäisenä uroskoira painaa reilut 40 kiloa säkäkorkeuden ollessa noin 70 cm.

Hyvä ulkonäkö on aina eduksi”

Hannan unelma-ammatti olisi rallikuski, mikä kertoo osaltaan rakkaudesta autoiluun. Neljän lapsen äidille autolla ajaminen edustaa tänä päivänä omaa aikaa, ihan niin kuin juokseminenkin.

”Auto on paljon enemmän kuin kulkuväline, jolla voi liikkua paikasta toiseen. Se on kodin jatke, oma tila ja välillä palaverien paikka. Autossa on rauhaa ajatella ja valmistella vaikka tulevia työjuttuja”, Hanna tuumii.

”Ison perheen näkökulmasta autosta pitää löytyä monenlaista kapasiteettia. Tärkeitä asioita ovat tilavuus, turvallisuus ja tehokkuus. Neliveto on yksi niistä ominaisuuksista, joista olisi vaikea luopua. Olen myös hurahtanut erilaisiin avustimiin ja Simply Clever -ratkaisuihin. Hyvä ulkonäkö on tietenkin aina eduksi”.

Rannassa tuulee keväisen kylmästi, joten Hessu on valmis hakeutumaan auton suojaan. Letkeää hyppyä tavaratilaan vielä harjoitellaan, mutta jo nyt se onnistuu emännän pienellä avustuksella. On aika lukita turvavyöt ja palata kotiin muun perheen luokse – seuraavaa lenkkiä odotellessa.

Turvallisesti koiran kanssa autossa

  • Koiran kuljetus autossa sujuu turvallisesti sopivaa turvalaitetta käyttäen.
  • Turvallisin tapa on pukea koiralle turvavyövaljaat, jotka kiinnitetään autoon tukevasti joko turvavyöhön tai matkatavaran kiinnityslenkkeihin. Vaihtoehtoisesti lemmikin kuljettaminen sujuu turvallisesti kuljetuslaatikolla, joka on myös kiinni autossa.
  • Lemmikkiä saa kuljettaa tavaratilassa, josta on avoin yhteys matkustajatilaan.

    Lähde: Liikenneturva

Škoda Shopista löydät tuotteita, jotka ovat niin lemmikin kuin auton iloksi.