5.10.2021
Helikopteri Kodiaqin katolla Ajankohtaista & Uutta

ŠKODA KODIAQ ei vähästä hätkähdä. Suosittu katumaasturi osoitti sen jälleen kerran, toimien nyt helikopterin laskeutumisalustana. Tähän tarvittiin vain auton kattoon kiinnitetty alusta.

TEKSTI JA KUVAT ŠKODA AUTO

Helikopterin laskeutumista varten hopeanväriseen Kodiaqiin tarvittiin vain pieniä muutoksia. Škodan muotoiluosaston mallintajat ja prototyyppirakentamisen EVG-osaston asiantuntijat tekivät nämä muokkaukset.

He rakensivat alustan, joka kiinnitettiin auton kattoon . "Se on suunniteltu kuorman tasaiseen jakamiseen ja siinä on teräsrakenne. Alusta on kiinnitetty kohtiin, joihin kattokaiteet normaalisti kiinnitetään, ja sen pinta on puuta", kertoo Petr Erben, yksi mallintajista.

Vaikka Robinson R22 -helikopteri lentäjän kanssa painaa yli puoli tonnia ja alustakin lisää painoa, sarjatuotantomallisen Kodiaqin koria ei ollut tarpeen vahvistaa. Ainoastaan takajousia jäykistettiin, jotta akseleiden välinen optinen tasapaino säilyy.

Kun kaikki valmistelut oli tehty, helikopteri piti saada katolle. Ensin tehtiin staattinen testi, jossa helikopteri vain nostettiin auton katolle ja laskettiin alas. Sitten kokenut lentäjä Jan Čermák siirtyi ohjaimiin, nosti kopterin ilmaan ja laskeutui ŠKODA Kodiaqin katolle kiinnitetylle alustalle turvallisesti.

KODIAQ-katumaasturi Robinson-helikopteri katollaan oli kohokohta Robinson Helicopter Session 2021 -helikopteritapahtumassa, jonka Nisa Air järjesti Škodan kotikaupunki Mladá Boleslavissa helikoptereiden omistajille ja lentäjille.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, kun helikopteri laskeutui Škodan katolle. Vuonna 2011 helikopterilla laskeuduttiin ŠKODA YETI -katumaasturin katolle BBC:n suositussa Top Gear- ohjelmassa.

Škodan muotoiluosaston mallintaja Petr Erben.