Houkuttelevaa käytännöllisyyttä - uusi ŠKODA KODIAQ

Mladá Boleslav, 15.6.2016 – ŠKODA KODIAQ, jonka maailman ensiesittely tapahtuu syyskuussa, on vaikuttava yhdistelmä voimakasta muotoilua ja runsaita tiloja. Ulkomuoto on selkeä erottuvien kolmiulotteisten linjojen ansiosta, joten Škodan uusi katumaasturi erottuu selvästi tien päällä. Selkeät linjat jatkuvat myös tyylikkäässä sisustassa. Tilaa on Škodan tapaan runsaasti.

›  Voimakas ulkomuoto ja erottuvat kolmiulotteiset linjat

›  Tyylikäs sisusta selkeiden muotojen ansiosta

›  Luokan suurin tavaratila, mahdollisuus kolmanteen penkkiriviin

Škodan päämuotoilija Jozef Kabaň on tiiminsä kanssa luoneet ŠKODA KODIAQ -mallille vaikuttavan muotokielen, joka kuvastaa brändin uutta muotoilutyyliä katumaasturiluokassa. Käytännöllisyys ja estetiikka sulautuvat loistavasti yhteen. Suunnitteluluonnoksesta näkyy, että linjat ovat selkeät, tarkat ja terävät. Korkealle nostettu olkalinja korostaa Škodan ison katumaasturin jykevyyttä. Kaventuvan muotoiset ajovalot on sijoitettu Škodan leveän etusäleikön molemmille puolille.

Auton takaosa korostaa ŠKODA KODIAQ -mallin urheilullista ja jykevää katumaasturiluonnetta. LED-takavalot on muotoiltu brändille tyypilliseen C-muotoon. Myös näkymä sivusuunnasta on voimakas. Pitkä akseliväli ja lyhyet ylitykset antavat osviittaa tilavasta sisustasta. Katumaasturiin on saatavissa myös kolmas penkkirivi, kahdella lisäistuimella.

Sisustassa ulkopuolen vaikuttava muotoilu jatkuu selkeänä. Myös täällä muoto ja toimivuus yhdistyvät: sisusta vaikuttaa suojaavalta ja jykevältä, mutta vakuuttaa myös tyylikkyydellään. Tunnelma on ajaton ja toimiva. Kaikki toiminnot huokuvat selkeyttä ja rauhallisuutta.

Sisustalle tunnusomaisia ovat voimakkaat pystysuuntaiset elementit, kuten neljä suurta tuuletussuutinta. Suuri näyttö jakaa kojelaudan kahteen yhtä suureen osaan kuljettajalle ja etumatkustajalle. Kojelaudan etuosa on kolmiulotteinen ja se on jaettu kahdeksi alueeksi. Samanlainen muotoilutyyli jatkuu ovien koristelistoissa. Tarkasti leikatut kristallimaiset osat antavat loppusilauksen.

Škodan päämuotoilijan Jozef Kabaňin haastattelu: ”ŠKODA on jatkossa entistä enemmän täynnä tunnetta”

Mitä Škoda Kodiaqin muotoilu merkitsee koko brändille?

Jozef Kabaň: ŠKODA KODIAQ on uraauurtava malli brändillemme kahdessa suhteessa. Siirrymme uuteen luokkaan, sillä malli on ensimmäinen iso katumaasturi, joka sijoittuu Yetin yläpuolelle. Samaan aikaan KODIAQ on ensimmäinen katumaasturi, jossa käytetään Škodan uutta muotokieltä. Se on voimakas ja täynnä tunnetta, mutta myös ajaton.

Mitä erikoista ison katumaasturin muotoilukielessä on?

Kabaň: ŠKODA KODIAQ on erittäin monipuolinen. Se on poikkeuksellisen tilava. Kompaktien ulkomittojen myötä se tarjoaa luokan parhaan kokonaisuuden. Malli on myös jykevä, soveltuu kaikenlaisiin maastoihin ja tarjoaa erinomaisen toimivuuden. Halusimme tuoda nämä ominaisuudet näkyviin niin sisustan kuin ulkopuolenkin muotoilussa. Tästä syystä muotoilu ja toimivuus ovat tasapainossa Škoda Kodiaqissa.

Miten muotoilun ja toimivuuden voi yhdistää?

Kabaň: Pyrimme yhdistämään estetiikan korkean tason mahdollisimman hyvään toimivuuteen siten, ettei eri kriteereistä enää edes keskustella. Etsimme kauneutta ilman, että toimivuus tai ergonomia jätetään huomiotta. Hyvän muotoilun ansiosta toimivuudesta tulee houkuttelevaa. Tämä toimivuuden ja estetiikan tasapaino erottaa Škoda Kodiaqin muista.

Millainen rooli tšekkiläisellä kristallitaiteella on tässä?

Kabaň: Malliemme jokainen yksityiskohta kertoo tarinan. Se on brändin tunnepohjainen voimavara. Škoda Kodiaqin kristallimaisten elementtien taustalla on perinteinen tšekkiläinen kristallilasitaide. Linjat ovat selkeät, täsmälliset ja terävästi piirretyt. Valo ja varjo käyvät vuoropuhelua voimakkaasti muotoilluilla pinnoilla. Kristallimainen rakenne toistuu myös yksityiskohdissa, esimerkiksi ajovaloissa ja koristelistoissa.

Sisustan muotoilussa käytetty luovuus ja yksityiskohtien huomioiminen näkyy selvästi. Mikä on mielestäsi Škoda Kodiaqin sisustan mielenkiintoisin muotoiluominaisuus?

Kabaň: Ulkopuolella noudatetut selkeät linjat jatkuvat sisustassa. Painopisteenä on muodon ja toimivuuden tasapaino, rauhallisuus ja selkeys. Minusta auton on toimittava täydellisesti ja säteiltävä myös estetiikkaa. Sisustan pitää herättää luottamuksen ja hyvinvoinnin tunteita. Tätä filosofiaa noudattaen olemme luoneet tunnelman, joka on samaan aikaan tyylikäs, mukava ja toimiva.

Lisätietoja:

Kari Aalo                         Viestintäpäällikkö kari.aalo(at)skoda.fi

Helkama-Auto Oy on osa Helkama-yhtiöitä. Helkama-Auto on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden maahantuoja Suomessa.

Communications Manager

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki