14.5.2020
Iloa ikäihmisille ja lapsiperheille Vastuullisuus

Susanna Oinas Tampereen Laakkoselta luovutti Octavian Tästä tulee niin hieno maailma ry:n käyttöön. Auton avulla saadaan vietyä iloa ikäihmisille ja lapsiperheille pihaesitysten muodossa. Kuva: Antti Kärki

Kun teatteri kurvaa pihaan lapsiperheiden riemuksi ja klovniposteljoonit ikäihmisten iloksi, mikäs sen hauskempaa. Pihateatterikiertue ja klovniposteljooni ilahduttavat asukkaita nyt ŠKODA Octavian kyydillä Tampereella. ”Auto on kiva yllätys”, Tästä tulee niin hieno maailma ry:n tuottaja Henni Salo sanoo.

TEKSTI: SARI OKKO

Klovnipostiljooni -toiminta syntyi vuonna 2016 Tampereen kaupungin ideakilpailusta ikäihmisten yksinäisyyden vähentämiseksi. Klovni ja posteljooni -parivaljakko on vienyt koululaisten ja muiden vapaaehtoisten kirjoittamia kirjeitä mm. palvelutalojen ja kotihoidon piirissä oleville asiakkaille. Tärkeää on kohtaaminen, jutustelu, kirjeiden lukeminen ja niihin vastaaminen.

”Koronakevät siirsi toiminnan skypeen ja sähköpostiin. Tämäkin tapa toimii, mutta auton saaminen käyttöömme mahdollistaa klovnin ja postiljoonin vierailut palvelukeskusten pihoille sekä myös Yhteisötaidekoulu Hehkumahkun pihaesitys-kesäkiertueen viemisen maakuntiin”, Salo iloitsee.

Tästä tulee niin hieno maailma ry:n hahmot seikkailevat Tampereella keväällä ja kesällä 2020. Kuvassa vasemmalta Nalle (Sara Vänskä), Klovni (Marja Skaffari), Ruuti-klovni (Johanna Peltola), Täti Hendersson (Henni Salo) ja Posteljooni (Anne Savitie). Kuva: Leena Lehti

Klovnipostia ja pihateatteria

Škodan valtakunnallisen Ajetaan apua tarvitseville -kampanjan taustalla on ajatus yhdistää auttajat ja avunsaajat mahdollisimman turvallisesti sekä helpottaa poikkeustilanteen tuomia haasteita. Tästä tulee niin hieno maailma ry haluaa kantaa kortensa kekoon yhteisissä talkoissa hyvän asian puolesta.

”Klovniposti voidaan nyt viedä palvelukeskusten pihoille ja asukkaat pääsevät katsomaan esityksiä parvekkeilta. Esitykset koostuvat klovneriasta, musiikista, laulusta ja runoista”, klovnina ja posteljoonina toimiva ohjaaja Johanna Peltola kuvailee.

”Auton avulla myös yhteisötaidekoulu Hehkumahkun Täti Hendersson, Nalle ja Ruuti-Klovni pääsevät aloittamaan pihaesitys-kesäkiertueen vähävaraisten lapsiperheiden iloksi kesäkuun alusta. Luvassa on 15 esitystä, joiden tavoitteena on tuoda hyvää mieltä poikkeusoloihin”, Salo kertoo.

Se punaisen nenän salaisuus

Peltolan mukaan klovneria on siitä hauska laji, että sen kautta on helppo heittäytyä hassuttelemaan, hulluttelemaan ja tuottamaan iloa. Klovnin syvin olemus piilee aidossa läsnäolossa omana hölmönä itsenään, joten siihen on helppo samaistua. Se on se punaisen nenän salaisuus.

”On upeaa, että pääsemme viemään taidetta autolla ihmisten luo, kun he eivät pääse taiteen luo. Kyse on ennen kaikkea kohtaamisista, vaikka etäällä ollaankin. Viemme esityksen paikan päälle, mutta annamme myös katsojille tilaa tulla nähdyiksi ja kuulluiksi. Kuuntelemme heidän tarinoitaan ja juttelemme. Haluamme tarjota ikäihmisille ja perheille virkistävän tuulahduksen”, Peltola sanoo.

LUE MYÖS