4.5.2018
Jääkiekko, smørrebrød ja Kööpenhamina Ajankohtaista & Uutta

Olet saapunut Kööpenhaminaan seuraamaan jääkiekkoa tai käymään vain muuten. Mitä seuraavaksi? Tässä on pari asiantuntijavinkkiä paikalliselta oppaalta.

360 asteen esteetön näkymä

Kaupungin kuuluisin kirkko on Vor Frelsers Kirke eli suomeksi käännettynä Pelastajamme kirkko. Kiivettyäsi 400 kierreporrasta kirkon tornin huipulle sinut palkitaan henkeäsalpaavan upealla näköalalla. Vor Frelsers Kirken tornin huipulta eteesi avautuu esteetön näkymä kuninkaallisen pääkaupungin ylle. Nähtävyyksiin lukeutuu Amalienborgin linna, joka on Tanskan kuningasperheen käytössä oleva palatsikompleksi. Miksi Tanskan lippu liehuu yhden palatsin salossa, mutta ei toisen? ”Se kertoo, kuka on kulloinkin paikalla. Tanskan kuningatar on parhaillaan paikalla, mutta kruununprinssi perheineen on poissa”, selittää Mads.

Kuninkaallinen harvinaisuus

Kööpenhaminan keskustan alueella sijaitsevat neljä samanlaista palatsia on rakennettu aukion ympärille, ja aukion keskellä on Tanskan kuningas Frederik V:n upea ratsastajapatsas vuodelta 1771. Jos Mads ei olisi selittänyt, että ”patsaan valmistaminen kesti 20 vuotta ja maksoi saman verran kuin kaikkien neljän palatsirakennuksen rakentaminen yhteensä”, patsas olisi ollut vain yksi kuninkaallinen patsas muiden joukossa, mutta tämä tiedonjyvänen teki siitä kiehtovan. No niin, nyt on aika siirtyä eteenpäin ja syödä jotain hyvää, jotta jaksamme jatkaa kierrostamme!

Tanskalainen voileipä eli smørrebrød

Amalienborgin linnan lähellä oppaamme ohjaa meidät mukavaan ravintolaan, jonka nimi on Café Toldboden. Hänen suunnitelmansa on käännyttää meidät tanskalaisen keittiön faneiksi. Tilatessaan smørrebrødin hän onnistuu tavoitteessaan erinomaisesti! Perinteinen tanskalainen avoin voileipä on ihastuttava herkku: se on valmistettu ruisleivästä, jonka päällä on silliä, lohta, paahtopaistiviipaleita tai jopa tartarpihvi. Vaikka vaihtoehtoja on runsain mitoin, paikan omistaja toteaa kuitenkin nauraen: ”Jos olet Tanskassa, sinun pitää ehdottomasti ottaa kalaa smørrebrødisi päälle!” Kööpenhaminan tunnetuin nähtävyys Pieni merenneito -patsas on muuten 10 minuutin kävelymatkan päässä täältä.

Bibliotekshaven

Pienen ruokailutauon jälkeen Mads päättää paljastaa meille salaisen keitaan, joka sijaitsee vain sadan metrin päässä Tanskan parlamentista. Det Kongelige Biblioteks Have on entinen 1600-luvun laivastosatama. Täällä ei ole ristinsielua, sillä vain harvat tietävät tämän paikan. Tämä on täydellinen paikka aivan Kööpenhaminan sydämessä!

Jääkiekko on Tšekin kansallisurheilulaji, minkä vuoksi on täysin loogista, että ŠKODA on toiminut 26 vuotta jääkiekon MM-kisojen sponsorina. ”Jääkiekko on kiehtova peli, joka herättää kiinnostusta ihmisissä ympäri maailmaa. Lisäksi se on urheilulajina dynaaminen, käytännönläheinen ja reilu – nämä samat ominaisuudet muodostavat Škodan yrityskulttuurin ja visioiden perustan”, selittää Škodan johtokunnan puheenjohtaja Bernhard Maier.