26.4.2016
Junnujen vauhdissa Škoda Sponsoroi

Icehearts on tehnyt elämän-makuista kasvattajan työtä jo 20 vuotta. Tänä vuonna toimintaa ja junnujen menoa vauhdittaa komea ŠKODA Octavia Combi -viisikko.

Vuosaaren jäähallin molemmissa kaukaloissa käy melkoinen kuhina. Treeneistä ei energiaa ja elämää puutu, kun Iceheartsin 2003- ja 2005 -syntyneiden poikien joukkueet on päästetty vauhtiin. Kevään viimeisiä jäätreenejä viedään.

”Innokkaasti on hallilla treenattu koko kausi kaksi kertaa viikossa ja pelit päälle. Me emme tulosten perässä juokse, mutta jokainen onnistumisen kokemus on tärkeä voitto tai juuri se maali, jota haemme”, henkilöstöjohtaja Miika Niemelä sanoo.

Eskarista armeijaan

Iceheartsin joukkueurheiluun perustuva toimintamalli on kehitetty ennaltaehkäisemään lasten syrjäytymistä sekä luomaan lapsille pitkäkestoinen ja turvallinen aikuisen läsnäolo vaikeidenkin tilanteiden ja kasvuvaiheiden läpi.

Toimintaidean mukaisesti erityistä tukea tarvitseville lapsille perustetaan oma urheilujoukkue. Lajeja ovat jääkiekko, salibandy ja jalkapallo, ja jokaisessa joukkueessa on kasvattajaksi kutsuttu henkilö, joka elää nuorten mukana 12 vuotta eskarista täysi-ikäisyyteen. Miika on saatellut täysi-ikäisyyteen jo yhden joukkueellisen nuoriamiehiä.

”Mietin ennakkoon, miltä tuntuu, kun oma joukkue aikuistuu. Ajattelin sen olevan haikeaa ja sitä se olikin, mutta samalla hyvin luonnollista. Lapset lentävät pesästä, ja sitten pidetään edelleen yhteyttä, tapaillaan, treenaillaan, soitellaan ja vaihdetaan kuulumisia.”

Pyöreitä vuosia

Iceheartsin perustivat isä ja poika, Ilkka ja Ville Turkka, vuonna 1996 eli tänä vuonna juhlitaan pyöreitä vuosia. ”Parikymmentä vuotta on hurahtanut ja paljon on tehty. Siitä huolimatta tuntuu siltä kuin olisimme vasta alussa”, Miika sanoo.

Yhdistys toimii nyt kymmenellä paikkakunnalla 28 joukkueen voimin. Uusimpia ilonaiheita edustaa viime syksynä aloittanut ensimmäinen tyttöjoukkue.

Yhden 15–25 lasta kattavan Icehearts-joukkueen vuosibudjetti on noin 50 000 euroa, joka koostuu kuntien, valtion ja yksityisen sektorin avustuksista. Yhteiskunnalle syrjäytymisestä lieveilmiöineen kertyvät säästöt voidaan laskea kymmenissä miljoonissa.

Mikä Icehearts?

Icehearts on varhaisen puuttumisen innovatiivinen toimintamalli lapsen hyväksi sekä sosiaalityön, koulun ja vapaa-ajan tueksi. Toiminta tarjoaa pitkäkestoista ja ammatillista kasvun tukea lapsille, jotka ovet erityisen tuen tarpeessa. Jokaisella joukkueella on oma kasvattajaksi kutsuttu henkilö, joka elää lasten ja nuorten mukana 12 vuotta eli käytännössä eskarista täysi-ikäisyyteen. Toiminta sisältää joukkueurheilun lisäksi paljon muutakin, kuten koulunkäynnin tukemista sekä arjessa yhdessä tekemistä ja olemista.

Näkyvästi liikenteessä

Škoda tukee Iceheartsin toimintaa jo kolmatta vuotta. Tänä vuonna mukana menossa on komea Octavia Combi -viisikko.
”Vuosi vuodelta syventynyt yhteistyö merkitsee meille paljon. Se kertoo pitkäjänteisestä ja vastuullisesta toiminnasta eli siitä samasta, jota mekin haluamme lapsille ja nuorille tarjota”, Miika sanoo.

”Autot ovat tehokäytössä ja jatkuvasti liikenteessä. Meidät huomataan, kun kuskaamme poikia treeneihin, leireille ja muihin menoihin. Autot ovat työvälineitä, mutta niillä on myös suuri symbolinen, työmme tärkeydestä kertova arvo.”

Haastavia helmiä

Junnujen treenit ovat päättyneet, joten kasvattaja Tero Tiittanen patistaa poikia pukukoppiin. Teron joukkueeseen kuuluu 19 vuonna 2005 syntynyttä poikaa, ja menossa on viides yhteinen vuosi.

”Työ on haastavaa, mutta samalla antoisaa. Hyvät hetket ovat sellaisia helmiä, että niiden kanssa mennään pitkälle. Kun sitoutuu 12 vuodeksi elämään oman joukkueensa kanssa, niin onhan siinä merkityksellisen työn makua”, Tero tuumii.

Vaikka jääkausi päättyy, koulun jälkeen puuhataan edelleen ja kesälläkin touhutaan yhdessä mm. leireillen. Kesälomat tuovat tekemiseen pienen tauon, kunnes taas tavataan hyvissä ajoin ennen koulun alkua.

”Luulen, että pieni loma ja erossaolo tekee meille kaikille hyvää”, Tero hymyilee.

Iceheartsin juhlavuoden kunniaksi markkinoille tuotiin keväällä Škodan erikoismalli: tyylikäs ja varustelultaan kattava Fabia Icehearts.

Fabia Icehearts – varustelun juhlaa

 • 16” Beam-kevytmetallivanteet
 • Climatronic -automaatti-ilmastointi
 • Front Assistant – automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä
 • Easy Start – moottorin käynnistys-sammutus -painike
 • sadetunnistin
 • vakionopeudensäädin
 • pysäköintitunnistimet takana
 • tummennetut takalasit
 • sähkötoimiset lasit edessä ja takana
 • Swing-audiojärjestelmä, 5″ värillinen kosketusnäyttö
  ja SD-muistikorttipaikka
 • istuinten materiaalina kangas alcantara-tehostein
 • keskikyynärnoja edessä
 • etuistuimen korkeudensäätö kuljettajalle ja apukuljettajalle
 • kynnyslistat edessä
 • koristelista kojelaudassa, harjattu metalli
 • tablettiteline
 • monitoimilaukku tavaratilassa

Teksti: Sari Okko
Valokuvat: Esko Tuomisto