2.3.2020
Juuso Mäkilähde vei perheen talvilomalle KODIAQ RS:n kyydissä Ajankohtaista & Uutta

Lumi toi iloa ja paljon puuhaa koko perheelle. Innokkaana lumilautailijana tunnettu Juuso vaihtoi lautailun myös murtsikkaladuille.

Suosittu radiotoimittaja ja tv-juontaja Juuso Mäkilähde suuntasi perheensä kanssa talvilomalle lumisiin maisemiin. Matka Rukalle taittui vaativissa keleissä kyntensä näyttäneen KODIAQ RS:n kyydissä mukavasti ja turvallisesti.

TEKSTI: Sari Okko / KUVAT: Juuso Mäkilähde

Kun kaksi aikuista ja kaksi pientä lasta (2 v ja 5 v) lähtevät pohjoiseen, auton pitää istua perheen tarpeisiin. Ja kun autossa istutaan yhtä soittoa 850 kilometriä muutaman pysähdyksen taktiikalla liki 12 tuntia, autolta vaaditaan paljon.

”Meillä ei vielä ole takapenkkiläisille elektroniikka, joten matkan varrelle piti keksiä kaikenlaista viihdykettä, kuten musiikkia. Käytössä oli myös keksimämme Škoda-leikki, jossa vastaantulevan Škodan bongaava, saa pisteen. Tällä matkalla bongailtiin myös erivärisiä autoja.”

”Lapsilla oli takana niin mukava oltavat, että kyllä siellä myös nukuttiin ja keksittiin keskenään monenlaista puuhaa. Pitkillä matkoilla mennään lasten ehdoilla, jotta sopu säilyy ja matka taittuu rauhallisesti ja turvallisesti”, Juuso sanoo.

Perheloma vaatii autolta paljon. Kodiaq RS:llä matka taittui mutkitta ja mukaan mahtui näppärästi nelihenkisen perheen koko viikon varusteet.

Kodiaq RS on kunnon perheauto kaikkiin tarpeisiin

Juusolle Kodiaq on tuttu auto, mutta nyt RS-malliversio tarjosi reissulle uudenlaista tuntumaa. ”Kyllä RS näkyy ja tuntuu. Tehot lisäävät ajomukavuutta ja tietenkin neliveto tuo turvaa. RS on vakaa ja luotettava. Se ei lähde haastavissakaan olosuhteissa lapasesta.”

Rukan mökki löytyi lumisen tien päästä kinosten keskeltä. Näillä teillä Kodiaq RS näytti kyntensä. ”Ei mitään ongelmaa missään tilanteessa. On se melkoinen menopeli.”

Perheen kanssa matkustaminen vaatii myös tilaa. Suksiboksin Juuso antoi samalla reissulla olleelle appiukolle, mutta myös Kodiaqiin pakattiin melkoinen määrä varusteita, kuten kaksi lumilautaa, pulkka, peittoja, tyynyjä, monoja, kypäriä sekä iso määrä vaatekasseja. ”Tavaratila on Škodien valttikortti”, Juuso toteaa.

Kotimaisemissa Juuso pääsi testaamaan Kodiaq RS:n tilavuutta kuskaamalla pesukoneen siskolleen. ”Kodiaqin korkeuden ansiosta lastaaminen oli todella helppoa. Pesukoneen pystyi nostamaan näppärästi tavaratilaan, joten sehän meni sisään ihan heittämällä.”

Kun peileissä näkyy vain valkoista, peruutuskamera auttaa

Pitkällä ajomatkalla avustimien apukin korostuu. Juuson suosikkeja on adaptiivinen vakionopeudensäädin, joka tuo tasaisuutta nopeuden hallintaan. Pitkällä matkalla myös kaistanvaihtoavustin helpottaa menoa.

”Lisäksi oli hauska havaita, miten peruutuskamera auttoi lumisilla teillä. Kun peileissä näkyi pelkkää valkoista, hyvä kamerakuva erivärisine viivoineen näytti näkymän ihan eri tavalla, mikä mahdollisti ripeän ja turvallisen peruutuksen. Jotta avustimista saa kaiken ilon irti, niiden käyttöä kannattaa opetella”, Juuso vinkkaa.

Kodiaq RS oli kuin kotonaan lumisilla teillä ja haastavissa olosuhteissa. Auto ei säikähtänyt liukkaudesta eikä lumesta missään vaiheessa.

Lumileikkejä, laskettelua ja murtsikkaa hyvässä seurassa

Ruka toi Mäkilähteen perheen lomalle sitä, mitä Etelä-Suomessa ei ole tänä talvena näkynyt.

”Oli upeaa päästä lumisiin maisemiin. Lumi tarjosi myös paljon kaikenlaista kivaa puuhaa lasten kanssa. Päästiin rakentamaan lumiukkoja ja lumilyhtyjä, kiipeilemään kinoksissa sekä laskettelemaan ja hiihtämään.”

Murtsikka on ”vanhalle lumilautailijalle” uusi intohimo. ”Rukan laduilla on pituutta, joten siellä ei tarvinnut hinkata jotain parin kilometrin rataa. Vaikka oli hiihtolomaviikko, hyväkuntoisilla laduilla oli tilaa ja maisemat hulppeat”, Juuso kertoo.

Tavoitteena oli hiihtää viikon aikana 60-70 kilometriä. ”Kun sitten lähdettiin talven ensimmäiselle lenkille appiukon kanssa, niin pakkohan sitä oli vetää heti täysillä. Tämän seurauksena kyynärpää kipeytyi, joten oli pakko huilata muutama päivä. Kilometrejä kertyi kuitenkin noin 40.”

Kesällä ajoon tulee ladattava hybridimalli Superb iV

Juusolla on Kodiaq RS:stä vain hyvää sanottavaa. Automalli kiinnostaa, mutta niin jokin muukin. Kesällä Juuson ajoon tulee Škodan sähköiseen tulevaisuuteen vievä ensimmäinen ladattava hybridimalli Superb iV.

”Hybridi sopii mainiosti tavanomaiseen arkiseen ajoomme. Myös hybridin tarjoama taloudellinen ja ekologinen näkökulma kiinnostaa”, Juuso sanoo.

”Kun ihminen tekee ilmastonmuutosta ajattelevan valinnan, se muokkaa ajatusmaailmaa ja mielentilaa. Vaikka usein ajatellaan, ettei yksittäisellä teolla ole suuressa kuvassa merkitystä, jokainen teko on kuitenkin merkityksellinen. Valintojen myötä olemme valmiimpia muutokseen askel askeleelta.”