3.4.2018
Kuin ensitreffit alttarilla Meidän Škodamme

Joonaksen ja Riikan vauhdikkaaseen elämään kuuluu moottorikelkkailu. Pariskunnan auto on valkoinen ŠKODA Kodiaq 2.0 TSI 4x4 DSG Automaatti. Mukana menossa on myös Renny-koira.

Lieksalaisen ensihoitajan, Joonas Tuovisen, pitkään jatkunut autokuume laantui vihdoin Kodiaqin myötä. Autot ovat kiinnostaneet pikkupojasta lähtien ja autoja on ehtinyt pyörähtää elämässä kolmisenkymmentä.

TEKSTI: Sari Okko / KUVAT: Esko Tuomisto

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella ensihoitajana toimiva Joonas Tuovinen (29 v) osti Kodiaqin omakseen ikään kuin palkinnoksi. Takana oli työn ohella neljä ja puoli vuotta suoritettuja opintoja, mikä huipentui valmistumisen ohella uuden auton ostoon.

”Valmistuin kutakuinkin samana päivänä, kun Kodiaq tuli ennakkotilattavaksi paikalliseen Škoda-jälleenmyyntiliikkeeseen. Pääsin Kodiaqin ostoon Suomessa ensimmäisten joukossa”, Joonas kertoo.

Kodiaq tulee kotiin

Joonas muistaa Kodiaqin tilauspäivän hyvin, sillä autoa oli odotettu hartaasti jo siitä asti, kun Škoda julkaisi ensimmäiset visualisointikuvat konseptiautosta pari vuotta sitten.

”Luin lehdestä otsikon, jonka mukaan Škodalle tulee iso maasturi. Siitä se sitten lähti. Tiesin heti, että tulossa olisi se kaikkien aikojen autoni. Tuosta ensimmäisestä otsikosta lähtien seurasin tilanteen kehittymistä liki päivittäin.”

”Odotusaika sujui jännittävissä tunnelmissa. Kun jälleenmyyjä sitten laittoi kuvan rekalla autoliikkeen pihaan tulleesta upouudesta autosta, jännitys palkittiin”, Joonas hymyilee.

Škoda vaihtuu Škodaan

Autointoilija Joonaksesta tuli jo pikkupoikana. Nuoresta iästään huolimatta Joonaksella on ollut ajossa jo kolmisenkymmentä autoa. Lähes ”kaikkea on kokeiltu”, mutta vuonna 2014 alkoi uusi aika.

”Ostin jälleenmyyjältä upean punaisen sporttisen Škoda Octavia RS:n ja se oli menoa saman tien. Olin löytänyt merkkini”, Joonas sanoo.

Vain poltteleva autokuume pisti vaihtamaan punaisen RS:n toiseen RS:ään, tällä kertaa vauhdikkaan vihreään Rally Greeniin, ja vajaata vuotta myöhemmin toiseen vihreään, mutta vielä entistäkin monipuolisemmin varusteltuun RS:ään.

Kaverit kutsuvat Joonas Tuovista leikkisästi autoholistiksi.

Sporttiset lisämausteet

Joonas arvostaa ennen kaikkea Škodan hinta-laatu-suhdetta. ”Missä muussa merkissä saa rahalle vastaavan vastineen”, Joonas kysyy.

Laadun ohella ykkösasioihin kuuluu sporttisuus. Myös Kodiaqin kohdalla sporttinälkä kasvoi odotellessa. Jälleenmyyjän ansiosta Joonas sai varusteltua uuden autonsa viime tingassa uusin sporttisin istuimin, ratein ja teräspolkimin sekä panoraamakatolla ja Winter-paketilla.

”Tilasin auton sitä näkemättä, mutta pääsin koeajamaan autoa Kodiaq-kiertueella Lieksassa helmikuussa 2017. Käytin tuolloin tilaisuutta hyväkseni kolme kertaa. Auto on vastannut kaikkia odotuksiani.”

Tositarkoituksella

Joonas harrastaa puolisonsa Riikan kanssa moottorikelkkailua, joten auton varusteluun kuuluu myös sähköinen vetokoukku. Kahden moottorikelkan vetäminen kuomullisella perävaunulla ei tunnu Joonaksen mukaan missään.

Kilometrejä autoon kertyy vuodessa 15 000. Mukana ajossa on myös perheen Staffordshirenbullterrieri Renny (2 v), joka on saanut haltuunsa Kodiaqin tilavan tavaratilan.

”Kodiaqissa viihtyy koko perhe. Olen tottunut vaihtamaan autoa tiuhaan tahtiin, mutta Kodiaq on nyt se pitkän aikavälin sijoitus.”