2.7.2018
Lepistö ja Bäckman polkivat maantiepyöräilyn SM-kultaan Noormarkussa Škoda Sponsoroi

Kuva: Suomen Pyöräily ry/Anne Lius-Liimatainen

Maantiepyöräilyn yhteislähdön suomenmestaruus ratkaistiin viikonloppuna Noormarkussa. Lotta Lepistö (IK-32) näytti lopulta kirikuntonsa ja otti seitsemännen kerran SM-kultaa kyseisellä matkalla. Miesten kisassa Suomen mestariksi polki tiukassa loppukirissä pitkänlinjan pyöräilijä Anders Bäckman IBD Cycling -tiimistä.

Maantiepyöräilyn naisten yhteislähdön suomenmestaruus ratkaistiin lauantaina 30.6 tiukassa loppukirissä Noormarkussa. Suomen ykköskuski Lotta Lepistö (IK-32) näytti lopulta kirikuntonsa ja otti seitsemännen kerran SM-kultaa kyseisellä matkalla. Hopealle taisteli ensi kertaa Suomen maantiellä kisannut Eva Sarlin (Velociposse) ja pronssin nappasi Pia Pensaari (TVC).

– Aina voittaminen tuntuu hyvältä ja hienoa pukea SM-paita taas, ei tarvitse vaihtaa värejä, Lepistö myhäili tyytyväisenä.

Kuva: Suomen Pyöräily ry/Anne Lius-Liimatainen

Noormarkun tasaisella sadan kilometrin reitillä nähtiin irtiottoja useita. Mikään niistä ei kuitenkaan pitänyt. Alussa irtioton tekivät Rosa Törmänen (IK-32) ja Elina Koskela (CCH). Kolmannella kierroksella Lepistö iski ja ajoi naisia kiinni. Lepistöä ei kuitenkaan päästetty missään vaiheessa irti vaan muut kilpailijat pysyivät tiukasti peesissä. Hatkassa olivat kisan aikana myös Antonia Gröndahl (IK-32), Hanna Joronen (IBD Cycling) ja pitkän irtioton tehnyt Ida Sten (IK-32).

Reippaasti yli puolen välin jälkeen hiekkatiellä rikkoutui kärkijoukossa ajaneen Pia Pensaaren rengas, mutta taitava huolto korjasi sen nopeasti ja Pensaari saikin vielä kärjen kiinni ennen loppukiritaistelua. Maalisuoran viimeiseen nousuun ajettiin seitsemän kärkikuskin ryhmässä. Loppukirissä Lepistö oli ylivoimainen.

– Mukavaa oli ajaa kotireitillä. On silti hankala ajaa Suomessa, ainakin erilaista kuin maailmalla. Maailmalla ei ole vain yhtä merkattua kuskia. Kiva tietysti, että ajatellaan, että olen niin kova kuski, että on pakko peesata koko ajan. Toisaalta toivoisin muiltakin kuskeilta vähän enemmän riskinottoa, Lepistö analysoi.

Kuva: Suomen Pyöräily ry/Anne Lius-Liimatainen

Bäckman kesti loppuun asti ja vei SM-kullan

Maantiepyöräilyn SM-kilpailuissa Noormarkussa saatiin sunnuntaina 1.7.2018 miesten yhteislähdössä yllätysmestari. Suomen mestariksi polki tiukassa loppukirissä pitkänlinjan pyöräilijä Anders Bäckman IBD Cycling -tiimistä. Hopealle ajoi Sauli Pietikäinen (TWD Länken), joka voitti samalla myös U23-sarjan mestaruuden. Pronssille kiihdytti Turun Urheiluliiton Lauri Seppä.

Kilpailu lähti liikkeelle kovavauhtisesti alusta alkaen. Päivän reitti kierrettiin 15 kertaa ja matkaa kertyi 190 kilometriä. Bäckman oli mukana heti ensimmäisessä yhdeksän miehen irtiotossa.

– Siinä oli heti alusta asti yritystä saada irtiotto ja aika nopeasti se tulikin. Suurin osa kilpailustani eteni irtiotossa, Bäckman kertasi.

– Kyllä minä voittoa toivoin ihan siitä asti, kun irti päästiin. En uskonut sitä kyllä ihan varmasti vasta kun maaliviiva oli ylitetty. Ja senkin jälkeen se tuntui vielä epätodelliselta, onnellinen Bäckman naurahti.

Kuva: Suomen Pyöräily ry/Anne Lius-Liimatainen

Bäckmanin ajokunto osui kohdallaan juuri oikeana päivänä ja mies saavutti ensimmäisen SM-mitalinsa ja suoraan kultaisen.

Hienoisena ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt viime vuoden suomenmestari, ŠKODA Cycling cupia johtava Matti Manninen (CIF) jäi kisassa lopulta viidenneksi. Manninen ajoi koko kisan pääjoukossa, jonka yritykset saavuttaa kvartetti kuivuivat kokoon kerta toisensa jälkeen. Kirimies Manninen ajoi pääjoukon ensimmäisenä yli maaliviivan.

Seuraavat pyöräilyn SM-kilpailut ajetaan ensi viikon perjantaina Vantaan SM-viikolla. Siellä kilpaillaan kriteriumin eli kortteliajon ja trialin suomenmestaruuksista.

Tulokset kokonaisuudessaan löytyy oheisilta sivuilta. Naisten tulokset . Miesten tulokse t.

Kuvat: Suomen pyöräily ry / Anne Lius-Liimatainen

Tunnelmia Maantiepyöräilyn SM-kilpailuista 29.6 – 1.7.2018 Noormarkusta

Kuva: Suomen Pyöräily ry/Anne Lius-Liimatainen

Kuva: Suomen Pyöräily ry/Anne Lius-Liimatainen

Kuva: Suomen Pyöräily ry/Anne Lius-Liimatainen

Kuva: Suomen Pyöräily ry/Anne Lius-Liimatainen

Kuva: Suomen Pyöräily ry/Anne Lius-Liimatainen