13.8.2019
Loputtomien mahdollisuuksien Praha Kuvassa

Kaupungin keskustan ulkopuolella nähtävyyksiin tutustuminen onnistuu vaivattomasti myös omalla autolla.

Tšekin pääkaupunki tarjoaa oivalliset puitteet pitkän viikonlopun viettoon. Eläväistä kaupunkia on matkailutarjonnan perusteella helppo luulla kokoistaan suuremmaksi.

TEKSTI JA KUVAT: Antti Hentinen

Vuosittain Prahan valitsee vierailukohteekseen yli kuusi miljoonaa matkailijaa, eikä ihme. Nähtävää, koettavaa ja maisteltavaa riittää siinä määrin, ettei samoja kohteita tarvitse kiertää kerta toisensa jälkeen, vaikka tekisi useammankin reissun.

Sysitalvea lukuun ottamatta matkailusesonki on kaupungissa päällä aina. Varsinkin kesäkaudella päänähtävyyksien tuntumassa riittää ruuhkaa jopa jonoiksi asti, ellei lähde liikkeelle jo varhain aamulla tai panosta illan viimeisiin tunteihin.

Kaupungin vanhimpien osien koluaminen on vaivattominta jalan, metrolla ja raitiovaunulla. Automatkailijalle Praha saattaa tarjota positiivisen yllätyksen, sillä ruuhkaiseksi arveltu lauantai osoittautuu tällä vierailulla tyystin päinvastaiseksi. Vähäinen liikenne ja navigaattorin tarjoamat täsmälliset reittiohjeet mahdollistivat aiottua monipuolisemman kaupunkikierroksen eikä loma-autoksi valitun Fabian pysäköintikään tuota ongelmia.

Vltavan ylittävistä silloista tunnetuin on Kaarlensilta.

Maisemajahtia Fabialla

Kaupungin kokonaiskuvan hahmottaakseen kannattaa aluksi suunnata ylös. Tunnetuin maisema avautuu Prahan linnan tuntumasta. Toinen varteenotettava vaihtoehto on Letenské sady -puistokokonaisuus.

Puistossa kiintopisteeksi kannattaa valita kuvauksellinen Hanavský Pavilion tai skeittareiden suosima urbaanimpi kulttuurikeskittymä Containall, joka tunnettiin aiemmin valtavasta Stalin-patsaasta. Sittemmin patsas on saanut väistyä, mutta maisema on edelleen kohdallaan. Parkkipaikka löytyy vaivatta kävelyetäisyydellä molemmista.

Maisemaa tuijottaessa horisontista erottuu yksi rakennus ylitse muiden. Maailman rumimman rakennuksen tittelistäkin kisannut tv-torni on kaikessa moderniudessaan erikoinen näky. Nykyään se kätkee sisälleen ravintolan sekä yhden huoneen hotellin. Maisematankkauksen jälkeen on nähtävyyksien vuoro.

Praha on tunnettu myös lukuisista katutaiteilijoistaan.

Lumoava Staré Město

Vanhakaupunki tarjoaa Prahaa kenties kauneimmillaan. Täällä sijaitsevat useat lähes pakolliset nähtävyydet, mutta auto on jätettävä kauemmas, esimerkiksi ostoskeskus Palladiumin parkkihalliin.

Kävelylenkin luonteva aloituskohta on tuttavallisesti Ruutitynnyrinä tunnetun Prašná brána -rakennuksen luota, josta matka taittuu muutamassa minuutissa katutaiteilijoiden suosimalle Staroměstské náměstílle eli vanhankaupungin aukiolle.

Kaarlensilta on Vltavajoen ylittävistä lukuisista silloista kiinnostavin. Goottilaistyylinen kokonaisuus on yli puoli kilometriä pitkä ja kymmenen metriä leveä, mutta nykyään kulkeminen on sallittu vain jalan. Sillan alla seilaa lähes loputon jokiristeilyalusten armada.

Sillan tuntumasta on luonteva hypätä jälleen Škodan kyytiin, mutta pyörien sijaan alla on nyt kiskot. Kaupungin tuorein raitiovaunukalusto tarjoaa miellyttävän siirtymävaihtoehdon eikä kyyti ole kallista.

Aamupäiväkahvitteluun soveltuvien paikkojen lista on lähes loputon. Tyylikäs kahvila Myšák on aina varma vaihtoehto. Paikan juuret johtavat vuoteen 1911, mutta nykyversio on avattu vasta 2017.

Modernimpaa otetta kaipaavalle sopii esimerkiksi Espresso Bar Ema, Tricafé tai La Boheme Café. Hellekesän ykkösjuomaksi noussut tonic-espresso on karvas makuelämys, joka jakaa mielipiteet. Teen ystävälle voi suositella Tea Mountain -teehuonetta, jota on väitetty jopa Keski-Euroopan parhaaksi.

Ravintola Kantýna puolestaan vannoo tšekkiläisten makujen nimeen. Annokset hinnoitellaan tarjottimelle kerättyjen ruokien painon mukaan.

Museo ja monta pientä lounasta

Prahan museotarjonnan joukosta poimittu kolmikko keskittyy tyyliin ja taiteeseen. Kubismin museo Mustan Madonnan talossa kätkee sisäänsä kaupungin kuvatuimman portaikon. Franz Kafkan nimikkomuseo käsittelee kaupungissa syntyneen kirjailijan vaiheita ja Alphonse Muchan museo puolestaan art nouveau -tyylisuuntaa edustanutta maailmankuulua taiteilijaa.

Lounaspaikan valinta saattaa muistuttaa loputonta suota, joskin vain tarjonnan laveuden puolesta. Perinteistä tšekkiläistä, modernisoitua perinteistä vai kenties raikkaampaa vietnamilaista?

Jälkimmäisen vaihtoehdon selittää kaupungissa vaikuttava Euroopan mittavin vietnamilaisyhteisö. Erilaisista makuelämyksistä syttyvän kanttaa kokeilla useampaa ja valita pieniä annoksia. Paikalliset ottavat alkuun keiton ja sen päälle vielä tuhdin pääruoan.

Alkuun pääsee esimerkiksi suuntaamalla ruokapaikoistaan tunnetulle Dlouhá-kadulle ja Sisters-nimiseen bistroon. Paikan erikoisuus on moderniin muotoon tuunattu, hieman suupalaa suurempi chlebíčky eli voileipä, jonka turvin matka jatkuu, jos malttaa olla tilaamatta useampia.

Tšekkiläistä tarjontaa edustava Kantýna on ravintolan, ruokalan ja lihakaupan trendikäs yhdistelmä, jossa päivän tarjonta kootaan kokin avustamana tarjottimelle. Maksu peritään annoksen painon mukaan.

Modernimman vaihtoehdon tarjoaa paikallisen tv-kokki Zdenek Pohlreichin Next Door by Imperial -ravintola tai oman leipomonsa herkullisesta leivästä tunnettu Eska. Molempien ovet ovat auki aamusta iltamyöhään.

Vietnamilaisia lounasvaihtoehtoja tarjoaa esimerkiksi useammassa sijainnissa palveleva banh-mi-ba. Eikä lukuisten panimoravintoloiden vakiotarjontaan kuuluva koverretun leivän sisältä tarjottava gulassikaan ole lainkaan huono vaihtoehto.

Praha on täynnä mielenkiintoisia kahviloita ja kuppiloita. Lounasnälkä talttuu perinteisessä tšekkiläsessä tai vaikkapa modernissa vietnamilaisessa ravintolassa.

Ostoksia moneen makuun

Prahan taidekapinalliseksikin kutsuttua taiteilija David Černýä ei kannata ohittaa. Veistoksia on esillä eri puolilla kaupunkia, joten omaa reittiä ei tarvitse suuremmin suunnitella niihin törmätäkseen, ellei sitten halua nähdä useampia.

Iltapäiväpullan vaihtoehtona voi suositella jäätelöä. Useammassa toimipisteessä palvelevaa Angelatoa kehutaan erinomaiseksi, mutta kannatusta saa myös Zmrzlinář.

Tällä kertaa jäätelöpaikaksi valittu ravintolakokonaisuus Manifesto tarjoaa korkean hipsterikertoimen lisäksi monipuolisen katukeittiökattauksen, josta moni kaupunki on kateellinen. Merikonteista rakennettu paikka on jo nähtävyys itsessään.

Ostoksille mielivälle Praha tarjoaa ainakin kaksi vaihtoehtoista lähestymiskulmaa: erikoiset ja perinteiset, josta jälkimmäinen tarkoittaa tällä kertaa ostoskeskuksia. Siihen kategoriaan osuu oivallisesti suosittu ja suuri Palladium sekä muun muassa paikalliseen muotoiluun satsaava Vinohradský Pavilon.

Bric a Brac on antiikkikauppa, jonka kirjava tarjonta ei jätä kylmäksi.

Yllättäviä erikoisuuksia

Erikoisempaa tarjontaa edustaa esimerkiksi lelukauppa Hamleys, jossa kaikki on aikuisenkin näkökulmasta suurta tai valtavaa. Pienellä sivukadulla palveleva Bric a Brac -antiikkikauppa on vaikea löytää, mutta erikoisuudessaan vaivan arvoinen. Myymälätilan on vallannut lattiasta kattoon ulottuva hämmästyttävä kattaus jokseenkin kaikkea mahdollista soittimista liikennemerkkeihin ja kommunismin vuosista lähes nykypäivään.

Vanhankaupungin torin laidalla sijaitseva perheyritys Bohemia Paper on tyylikkäiden, käsintehtyjen paperituotteiden erikoisliike, josta Euroopan kuninkaallistenkin kerrotaan tilanneen hääkutsuja, kiitoskortteja ja muita painotuotteita. Eikä liike ole edes kohtuuttoman kallis. Esimerkiksi kehyksiin sopivan Mucha-korttisarjaan riittää maltillinen matkakassa.

Päivän painuessa on aika miettiä seuraavaa siirtoa ja lepuuttaa jalkoja. Siihen sopii salaiseksi keitaaksikin kutsuttu T-Anker, joka sijaitsee jo sosialismin vuosina palvelleen Kotva-tavaratalon huipulla ydinkeskustassa. Kattojen tasalle noustaan huomaamattomalla hissillä suoraan kadulta ja maiseman lisäksi tarjolla on ruokaa ja juomaa. Paistettu hermelín-juusto ja leipä siirtävät sopivasti nälkää, joten tuumaustaukoa voi tarvittaessa venyttää vaikka auringonlaskuun asti.

Taiteilija David Černýä on pidetty kaupungin taidekapinallisena, eikä syyttä. Näyttäviä teoksia löytyy eri puolilta kaupunkia.