9.6.2022
Matkalla portviinin maisemissa Ajankohtaista & Uutta

Ambren ja Aljazin mielenkiintoisen matkan varrelta löytyy häikäisevän upeita maisemia, ylväs joki, liuskekivitalokyliä ja portviinitiloja lähes jokaisella rinteellä. Kuulostaa oivalliselta automatkakohteelta.

Surffi- ja joogaopettaja Ambre sekä valokuvaaja ja elokuvantekijä Aljaz jatkavat matkaansa nyt Iberian niemimaan maalauksellisissa maisemissa. Autona heillä on ladattava hybridi ŠKODA OCTAVIA COMBI iV, jolla ajetaan ihastelemaan Pohjois-Portugalin kauneutta, nähtävyyksiä ja kiehtovaa luontoa. Matka alkaa viinistä tunnetusta kaupungista, jonne ajolenkki myös päättyy.

Ambren ja Aljazin reitin tunnetuin paikka on Portugalin toiseksi suurin kaupunki Porto. Tämä Portugalin pohjoisosan pääkaupunki on antanut nimen myös yhdelle maailman hienostuneimmista viineistä.

Verrattain pienestä koostaan huolimatta Portossa on runsaasti nähtävyyksiä: Gustavo Eiffelin suunnittelemat viehättävät sillat, Douro-joen rannoilta kohoavat jyrkät kukkulat, pitkin keskustaa (Unescon maailmanperintöluettelossakin olevat) kiemurtelevat sokkeloiset kadut ja kujat, valtava määrä baareja ja pubeja, koristeelliset tiilipäätyiset talorivit sekä suurenmoiset Atlantin aalloilla surfaamaan kutsuvat hiekkarannat.

Gustav Eiffelin suunnittelema Maria Pia -kaarisilta valmistui vuonna 1877. Se tuo junat kaupunkiin Douro-joen yli.

Vehmaan kukkulamaaston kätköistä löytyy hieman heikommin tunnettua Portugalia. Gondarém ja Midões ovat kaksi tämän alueen 27 kylästä, joiden talot on rakennettu paikallisesta liuskekivestä. Myös kadut on päällystetty sillä. Liuskekivilaattojen paletti sulautuu luonnollisen ympäristönsä väreihin niin tasapainoisesti, että toisinaan tuntuu kuin kylätkin sulautuisivat maisemaan.

Douron rannalla: ŠKODA OCTAVIA COMBI iV, Ambre ja Aljaz.

Kun maailman kauneimmasta tiestä järjestettiin äänestys, Douro-joen etelänpuoleista rantaa kiemurtava N222 sijoittui kärkeen. Ehdottomasti kannattaa ajaa Almendran ja Pinhãon välinen osuus, koska siellä sanat eivät riitä kuvaamaan maisemien upeutta: rinteiden pengerryksille levittäytyvät viinitarhat, silmänkantamattomiin riittävät manteli- ja oliivipuut, maalaukselliset kylät, mutkitteleva joki sekä jokihiekkarannat! Autolla kulkevaa hemmotellaan myös fyysisesti: tien asvaltti on peilinsileää.

N222-tie seurailee jokea ja halkoo viinitarhoja – voiko Portugalilta enempää toivoa?

ŠKODA OCTAVIA iV

Ladattava OCTAVIA iV -hybridi on polttoainetta säästävä taloudellinen auto – suorituskyvystä ja dynaamisesta ajettavuudesta tinkimättä. Auto kiihtyy nollasta sataan alle 8 sekunnissa ja sen yhteisteho on 150 kilowattia (204 hv). Pelkästään sähköllä paikallisia päästöjä tuottamatta sillä pystyy ajamaan parhaimmillaan lähes 70 kilometriä. Jopa 450-litraiseen tavaratilaan (COMBI-farmarimallissa 490 litraa) mahtuu mukaan kaikki lomamatkalla tarvittava. Sähkömoottorin ja 1,4-litraisen TSI-bensiinimoottorin yhdistelmällä OCTAVIA taittaa vaivatta pitemmätkin ajomatkat.

Espanjalaiset antoivat Iberian niemimaan vuorilta alkunsa saavalle ja Portossa Atlantin valtamereen laskevalle joelle nimen Duero. Portugaliksi joen nimi on Douro. Joki on 925 kilometriä pitkä, josta 112 kilometrin matkalla se piirtää Portugalin ja Espanjan välisen rajan. Portugalin puolelle jäävän osuuden mitta on hiukan yli 200 kilometriä, ja tätä osuutta matkamme vie ylävirtaan.

ŠKODA OCTAVIA COMBI iV on näissäkin maisemissa kuin kotonaan. Jokivarren rinteitä hallitsevat viininviljelykaistaleet ja vähän väliä tiellä tulee eteen miradouro eli maisemien ihailuun tarkoitettu levähdyspaikka. Ja ihailtavaa tällä riittää.

Espanjan rajaa lähestyttäessä maaseutu alkaa muuttua vaatimattomammaksi. Muutama paikallinen ihminen, kylä siellä, toinen täällä, mutta kaunista. Tämä takamaa on aitoa Portugalia, kivikkoisen jylhää ja harvaan asuttua – ja siksi niin kaunista.

Joen molemmilla rannoilla laajat viinitarhat kasvavat portviinin rypälelajia. Tienvarren levähdyspaikolta kelpaa ihastella upeita maisemia.

Douro-joen rinteet tunnetaan maailmankuulua viiniä tuottavista viinitarhoista. Koko Alto Douron viinintuotantoalue (”korkea Douro”) käsittää noin 24 000 hehtaaria. Viiniä on valmistettu täällä jo yli 2 000 vuoden ajan. Vuonna 1756 tästä alueesta tuli ensimmäinen lailla suojattu viininviljelyalue, ja vuonna 2001 se lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon.

Tunnetuin täällä valmistettava viini on tietenkin portviini. Alue koostuu kolmestatoista kunnasta, portugaliksi concelho´sta. Mikä niistä erityisesti olisi käynnin arvoinen? Ihan jokainen!

Minne Ambre ja Aljaz seuraavaksi suuntaavat? ŠKODA KODIAQ RS vie heidät Espanjaan. Vuorille, nähtävyyksiä katsomaan ja tietenkin merenrantaan, jolla on heille kummallekin erityinen merkitys ja sija elämässä.

Ambre-Victoire ja Aljaz

Ambre on surffaaja ja innokas matkailija. Hänet on hyvinkin saattanut kohdata eteläisen Euroopan surffirannoilla, mutta työura on vienyt hänet moniin paikkoihin eri puolilla maailmaa.

Aljaz on Ranskassa asuva elokuvantekijä ja valokuvaaja. Nykyisin hän keskittyy erityisesti surffaukseen liittyvään sisällöntuotantoon. Hän on myös mukana hyväntekeväisyysprojekteissa, jotka tukevat sosiaalista kehitystä, koulutusta ja itseilmaisua kuten Rugby Libre.