7.7.2020
MIKÄ TRAILER ASSISTANT? Simply Clever

Trailer Assistant on saatavana lisävarusteena Kodiaq- ja Superb iV -malleihin.

Perävaunun kanssa peruuttaminen ei ole kaikille ihan läpihuutojuttu. Mitä, jos autostasi löytyisikin avustin, joka hoitaa sen puolestasi vaivattoman näppärästi?

TEKSTI: SARI OKKO / KUVAT: ESKO TUOMISTO

Kumpaan suuntaan ohjauspyörää pitikään kääntää ja miten paljon? Moni tuskailee peräkärryn, matkailuvaunun, venetrailerin tai vaikkapa hevoskuljetusvaunun kanssa kotipihalla, mökkitiellä ja parkkipaikalla. Auto ja vaunu voi olla yllättävän haastava yhdistelmä. Perävaunuavustimen avulla selviät tiukemmistakin tilanteista. Näin se toimii.

Aluksi kytketään peruutusvaihde ja painetaan pysäköintiavustimen katkaisinta. Mittariston näyttö neuvoo tarttumaan sivupeilin säätönuppiin, joka toimii ”ohjaussauvana”.

Nuppia kääntelemällä ja näyttöön ilmestynyttä auton ja vaunun kuvaa seuraamalla valitaan sopiva kääntökulma. Auto huolehtii oikeista ohjausliikkeistä, jotta perävaunu menee sinne, minne kuljettaja haluaa. Kuljettajan tehtäväksi jää nopeuden säätely polkimia käyttäen.

Avustin huolehtii mahdollisimman suuresta kääntökulmasta, mikä estää linkkuun peruuttamisen, missä perävaunun aisa osuisi autoon. Järjestelmä osaa myös rajoittaa auton nopeutta sekä sopeuttaa ohjausliikkeet perävaunun kokoon.

Jos kuljettaja lähtee peruuttamaan heti vaunun kytkemisen jälkeen, järjestelmä on epätarkka, koska se ei vielä tunne vaunun kokoa. Aja siis hetki eteenpäin, jolloin järjestelmä tunnistaa vaunun koon ja pystyy toimimaan tarkemmin.

Järjestelmä toimii kaikenkokoisten ja tieliikennelain sallimien perävaunujen kanssa. Järjestelmästä on suurin apu pienimpien peräkärryjen kanssa, koska ne ovat äkäisimpiä reagoimaan auton ohjausliikkeisiin.

Trailer Assistant opastaa yksityiskohtaisesti mittariston näytössä, mitä pitää tehdä, joten sen käyttö onnistuu harjoittelematta. Ei siis enää huolta siitä, mihin suuntaan sitä rattia pitikään kääntää.

Lisää avustimista: skoda.fi