6.8.2023
”Mitäpä sitä ei rallipätkän eteen tekisi?” Ajankohtaista & Uutta

Legendaarinen Kakariston risteys tarjoaa katsojille ikimuistoisia katseluhetkiä, pitkiä näkymiä ja vauhdikkaita mutkia peltoalueella. Kuva Esko Tuomisto

Maailmanluokan rallin takaa löytyy huikea määrä ”näkymätöntä” työtä, jota tehdään suurella sydämellä talkoovoimin. Hyvä esimerkki Suomen MM-rallista eli Secto Rallysta löytyy Rapsulan erikoiskokeelta, jonka rakentamisesta ja toiminnasta vastaa aktiivinen Alhojärven kyläyhdistys.

Teksti Sari Okko, Kuvat Esko Tuomisto ja Alhojärven kyläyhdistys

Rapsulan erikoiskoe ajettiin vuoden 2023 Secto Rallyssa kisan kolmantena päivänä kahteen kertaan erikoiskokeina 13 ja 17. Pituutta nopeista peltomutkistaan sekä Kakariston tiukasta risteyksestään ja hyvistä katselupaikoistaan tunnetulla rallitaipaleella on liki 21 kilometriä. Pätkän takana on monien viikkojen ja satojen talkoolaisten työ – taustavoimanaan aktiivinen ja toimelias Alhojärven kyläyhdistys.

Yhdistyksen puheenjohtaja ja puuhanainen sekä Rapsulan pätkän myyntivastaavana toimiva Tiina Valtonen sanoo olleensa mukana rallikuvioissa syntymästään asti paljasjalkaisena alhojärveläisenä.

”Vastaamme Secto Rallyssa koko Rapsulan pätkän rakentamisesta, pusikkojen raivaamisesta, turva-aidoista, talkoolaisten keräämisestä ja kouluttamisesta, yhteistyökumppaneiden ja laitteiden hankkimisesta, kioskeista, lippujenmyynnistä ja paljosta muusta”, Tiina kertoo.

Ja kun rallit on ajettu, kyläyhdistys tekee kaiken toisinpäin, purkaa rallien aikaiset rakennelmat ja kunnostaa tien siihen kuntoon kuin se oli ennen rallia. Tänäkin vuonna Rapsulassa oli mukana noin 250 talkoolaista. Suunnittelutyö käynnistyy jo tammikuussa ja vauhti kiihtyy kesä-heinäkuussa huipentuen MM-ralliin.

”Onhan tämä aika ääretön homma ja valtava ponnistus koko kylälle. Samalla se on ihan mahtava osoitus kyläyhdistyksen merkityksestä ja yhdessä tekemisen voimasta. Mitäpä sitä ei rallipätkän eteen tekisi”, Tiina tuumii hymyillen.

"Rallin jälkeen voi sanoa klassisen vastauksen: olo on väsynyt, mutta onnellinen. Hetkeen ei jaksa edes ajatella rallia, mutta pian seuraavat rallit ovat taas jo mielessä”, Alhojärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja monitoiminainen Tiina Valtonen sanoo. Kuva Alhojärven kyläyhdistys

Mikä Alhojärvi ja kyläyhdistys?

  • Alhojärven kyläyhdistys ry on nimensä mukaisesti Alhojärven kylällä toimiva yhdistys.
  • Alhojärven kylä sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Jämsästä, Tampereelle ja Lahteen menevien teiden välissä.
  • Yhdistyksen tarkoitus on edistää mm. kylän asukkaiden yhteistyötä ja elinkelpoisuutta, kehittää kylän viihtyvyyttä sekä edistää palveluiden säilymistä alueella.
  • Yhdistyksen merkittävin vuosittainen ponnistus on ralleihin osallistuminen koko kylän voimin. Alhonkylällä asuu joidenkin laskelmien mukaan noin 180 taloutta.

Nämä rallikilometrit eivät hevin unohdu

Ajankohtaista & Uutta

Secto Rally Finland vetää puoleensa – satoi tai paistoi

Ajankohtaista & Uutta

Škoda Motorsport Suomen Sami Pajari uransa ensimmäiseen WRC2 MM-voittoon Jyväskylässä