8.2.2021
NÄYTTÄVÄSTI ESIIN: ENYAQ iV Ajankohtaista & Uutta

Kilpailun voittavaksi ehdotukseksi nousi esittelyrakennelma KIDE. Škodan uudenlaista, modernia muotoilukieltä mukailevasta toteutuksesta vastasivat Anniina Kontoniemi ja Nea Nyholm.

Täyssähkö-katumaasturi ENYAQ iV on pian täällä. Sen kunniaksi ŠKODA avasi Aalto-yliopiston arkkitehtuurin opiskelijoille esittelyrakennelmakilpailun, jonka näyttävään kärkiviisikkoon kirivät Kide, Esittelypaviljonki, Quartz, Saippuakupla ja Kristallipaviljonki.

TEKSTI: SARI OKKO

Kilpailun tavoitteena oli tuottaa esittelyrakennelma, jossa Enyaq tuotaisiin esiin Helsingin keskustaan keskeiselle paikalle kaiken kansan nähtäväksi. Perinteinen vaihtoehto olisi esimerkiksi autotapahtumista tuttu lava, teltta tai kontti, mutta nyt lähdettiin hakemaan jotain ihan uutta.

”Halusimme nähdä, miten opiskelijat kiinnostuisivat suunnittelutyöstä ja näkisivät mahdollisuuden. Tehtävänä oli suunnitella näyttävä, yllättävä, tyylikäs, huomiota herättävä ja innovatiivinen rakennelma, joka ammentaa Škodan muotoilun inspiraatiolähteistä, böömiläisestä kristallista ja kubismista”, brändijohtaja Jukka-Pekka Kevätsalo kertoo.

Rakennelman arviointikriteereihin kuuluivat muotoilun ja huomioarvon ohella lisäksi mm. läpinäkyvyys, sään kestävyys, toimivuus ja toteutettavuus sekä uudelleen käytettävyys.

”Kiinnostus yllätti myönteisesti. Opiskelijat innostuivat ja lähtivät nopealla aikataululla mukaan. Saimme 16 upeaa ehdotusta, jotka kertovat näkemyksellisyydestä ja luovuudesta. Viisi parasta esittelivät työnsä raadille. Valinta oli haastava, mutta loppumetreillä suhteellisen selkeä”, Kevätsalo sanoo.

Raatiin kuului maahantuojan edustajien lisäksi arkkitehti SAFA GRAFIA, yliopisto-opettaja (Aalto-yliopisto) Tuomas Siitonen, ja toteutettavuutta arvioi tapahtumatuotantoyhtiö Fair Factory. Kärkikolmikko palkittiin rahapalkinnoin.

KIDE-rakennelman veistoksellinen katos muodostuu kattoristikosta ripustetuista alumiiniputkista.

”KIDE”

Kilpailun voittajaksi valittiin Anniina Kontoniemen ja Nea Nyholmin KIDE, joka edustaa uudenlaista, modernia ja Škodan muotoilukieltä kunnioittavaa kokonaisuutta.

"Ehdotuksen esittelyrakennelma on klassisen minimalistinen, mutta näyttävä, elävä, erilainen, ilmava ja vetovoimainen sekä väritykseltään ja muotokieleltään veistoksellinen. Materiaali ja muoto tekevät rakennelmasta laajalti erilaisiin paikkoihin soveltuvan”, Anniina ja Nea sanovat. 

Vertikaali muotokieli johdattaa katseen kohti jalustalla seisovaa autoa. Yläristikkoon ripustetut valkoiset alumiinisauvat luovat tilallisen kokonaisuuden eri suunnilta katsottuna. Sauvat suojaavat autoa säältä ja luovat tälle pesämäisen katoksen. Katto läpäisee valoa, mutta suojaa autoa myös sateelta ja uv-säteilyltä.

”Viitteellisesti kubistinen esittelyrakennelma luo mielenkiintoisen illuusion roikkuvista, lähestulkoon käsinkosketeltaviksi laskeutuvista kristallisista kiteistä. Valoisaan aikaan vaalea rakennelma heijastaa auringonvaloa ja hämärässä se säihkyy valaistuna kristallin lailla”, Anniina ja Nea kuvailevat.

Rakennelma on selkeästi koottava ja uudelleen käytettävä sekä kevyt, kustannustehokas ja lähes huoltovapaa. Materiaalina käytetyn alumiinin kierrätysaste on jopa yli 95 prosenttia.

ESITTELYPAVILJONKI perustuu peilien tuomaan optiseen harjaan, joka herättää ohikulkijoiden huomion.

”Esittelypaviljonki”

Jaetulle toiselle sijalle nousi Valtteri Sipiläisen esittelypaviljonki, jonka lasit ovat poliisisarjojen kuulusteluhuoneista tuttuja kaksisuuntaisia peilejä.

”Peiliseinien ansiosta ohikulkijat näkevät kaikista suunnista vitriinin sisään, mutta eivät lävitse. Sisällä oleva auto ja valkeus heijastuvat ikään kuin loputtomana tilana, joka muuttuu tarkastelunäkökulman vaihtuessa”, Valtteri kertoo.

”Muuttuva optinen harha houkuttelee liikkumaan rakennelman ympärillä. Itseäni inspiroivat böömiläisen kristallin valoa taittavat ominaisuudet ja kubismin todellisuuden vääristäminen usean samanaikaisen kuvakulman avulla. Materiaalisuuden kadottaminen pitää huomion autossa.”

QUARTZin rakenne on tehty puusta, joka istuu suomalaiseen mielenmaisemaan.

”Quartz”

Katariina ja Jaakko Heikkilän Quartz jakoi kilpailun toisen sijan. Rakennelma ammentaa kristallien terävistä kulmista sekä kubismille tyypillisestä sommittelusta.

Puu materiaalina on näkyvissä paviljongin pilareissa, jotka tuovat mieleen metsän ja istuvat suomalaiseen mielenmaisemaan. LED-nauhavalaisin katossa jatkaa pilareiden kulmikasta ja terävää leikkiä luoden kokonaisuudesta mielenkiintoisen teoksen.

”Paviljongin rakenne on tehty puusta mahdollisimman yksinkertaisesti. Rakennelma onkin mahdollista purkaa osiin ja käyttää uudelleen muissa tilaisuuksissa myöhemmin”, Katariina ja Jaakko kertovat.

Saippuakupla-paviljonki kerää katseet valoa läpäisevänä ja hehkuvan loistavana.

”Saippuakupla”

Kärkiviisikkoa edustavassa Saippuakuplassa korostuvat muoto, väri ja materiaali. Paviljongin suunnittelivat Dilek Husein ja Catrin Edlund.

”Idea syntyi kokeilemalla erilaisia muotoja origami-tekniikalla. Taittelimme ja kokeilimme erilaisia kulmikkaita muotoja ja lopulta yhdestä mallista kehittyi ehdotuksemme”, Dilek ja Catrin kuvailevat.

Paviljongin maastosta nousee neljä harjaa, jotka kehystävät Enyaqin muotoilua. Kauttaaltaan läpikuultava ja saippuakuplan sävyinen rakennelma erottuu talvisesta maisemasta kutsuen katsojia luokseen. Materiaalina on paksu akryylilevy, jonka hiotut jiiriliitossaumat kiinnittyvät yhteen teräksestä valmistetuilla lasikiinnikkeillä. Viidestä osasta koostuva kokonaisuus on helppo koota ja purkaa uutta käyttöä varten.

Kristallipaviljonki koostuu pääosin teräksestä ja siihen lisättävistä lasielementeistä.

”Kristallipaviljonki”

Egor Tchernykh suunnitteli kärkiviisikkoon yltäneen komean Kristallipaviljongin. Funktionaalinen rakennelma on toteutettu metallista ja lasista.

”Böömiläinen kristalli näkyy rakennelman lasielementeistä muodostuvista sivuseinistä, joiden läpi valo tulee paviljongin sisään lomittain. Kubismi tulee esille rakennelman kattorakenteessa, jossa on eri metallielementeistä muodostuva suoralinjainen ja symmetrinen kuvio”, Egor kertoo.

”Osassa metallielementtejä on leikattuja kolmion muotoisia kuvioita, mikä lisää kattorakenteen kubistista henkeä kristallien muotoon viitaten. Paviljongin valo houkuttelee ihmisiä luokseen talven pimeydessä. Lisäarvoa ja vetovoimaa tuo lasi, joka on perinteisesti suojannut jotain arvokasta ja tärkeää.”