19.2.2024
Neliveto näyttää nyt kyntensä – tutustu 4x4-mallistoon ja katso video Ajankohtaista & Uutta

Lunta, jäätä, sadetta, sohjoa, märkää ja liukasta – suomalainen sää tarjoilee vaihtelevia olosuhteita. Neliveto vie perille ympäri vuoden haastavissakin olosuhteissa. Škoda-mallistossa vankkaa nelivetovoimaa tarjoilevat Enyaq, Kodiaq, Karoq, Superb ja Octavia. Lue tästä 4x4-tietopaketti.

Teksti Sari Okko, Kuvat ja video Esko Tuomisto

Nelivedon ominaisuudet turvaavat matkaa ympäri vuoden, mutta korostuvat monen autoilijan elämässä etenkin talviolosuhteissa: kun liikutaan huonosti auratuilla teillä tai etsitään pysäköintipaikkaa sohjoisten katujen varsilta ja kinosten keskeltä. Monelle neliveto on ehdoton ominaisuus päästäkseen mäkisillä ja mutkaisilla teillä niin koti- kuin mökkipihaan etenkin talven liukkaissa olosuhteissa.

Škodalta löytyy laaja ja monipuolinen 4x4-mallisto moneen makuun. Täyssähköisiä katumaastureita edustavat Enyaq ja Enyaq Coupé, bensiini- ja dieselvaihtoehtoja puolestaan Octavia, Superb, Karoq ja Kodiaq. Nelivedon toteutus ja siihen liittyvä tekniikka määräytyvät valitun voimanlähteen mukaan.

Enyaq-mallistossa nelivetoinen vaihtoehto on saatavilla kaikkien suuremmalla ajoakulla varustettujen malliversioiden yhteyteen.

Sähkö tuo nelivetoon uutta tekniikkaa

Täyssähkökatumaasturit Enyaq ja Enyaq Coupé ovat saatavissa takavetoisten 60- ja 85-mallien ohella myös nelivetoisina 85x-malleina. Takavetoisissa 60-malleissa akkukapasiteetti on 62 kWh (58 kWh netto) ja maksimiteho 150 kW. Nelivetoisissa Enyaq 85x-malleissa on sama akkukapasiteetti 82 kWh (77 kWh netto) ja maksimiteho (210 kW) kuin takavetoisissa 85-malleissa.

Takavetoisesta mallista nelivetoinen malli eroaa erityisesti siinä, että moottoreita on yhden sijaan kaksi – toinen edessä ja toinen takana. Tämä edistää erityisesti tasaisempaa painojakaumaa.

”Taka-akselin synkronimoottorissa on korkea tehotiheys, jatkuva suorituskyky laajalla nopeusalueella ja suurempi tehokkuus valtaosassa ajo-olosuhteita, joten se sopii mainiosti jatkuvaan käyttöön. Etuakselin asynkronimoottori puolestaan sopii hyvin ns. kakkosmoottoriksi, koska siinä on pieni vastus joutokäynnillä eli silloin, kun vain takapyörät vetävät autoa”, Škoda Suomen tuotekoordinaattori Jari Mattila kertoo.

”Etuakselin moottori selviytyy paremmin lyhytkestoisista ylikuormituksista, sillä siinä ei ole jäähdytysherkkiä kestomagneetteja. Etuakselin moottori on myös jopa tehokkaampi tietyissä ajo-olosuhteissa, erityisesti suurilla nopeuksilla ja moottoritieajossa. Näissä tilanteissa järjestelmä kohdistaa enemmän tehoa etupyöriin eli auto hyödyntää nelivetoa, hilliten samalla energiankulutusta ja parantaen suuntavakautta.”

Enyaqin ajoakun varaustasolla ei ole merkittävää vaikutusta voimanjakosuhteeseen etu- ja taka-akselin välillä, joten neliveto on käytettävissä yhtä lailla myös alhaisemmilla varaustasoilla. Nelivetoa käyttäessä sähkönkulutus nousee hyvin maltillisesti pelkän takavedon käyttöön verrattuna, jolloin myös vaikutus toimintamatkaan pysyy pienempänä.

Turvallinen, tehokas ja taloudellinen

Škoda on käyttänyt nykyaikaista nelivetotekniikkaa polttomoottoreiden yhteydessä jo vuodesta 1999 alkaen. Uuden sukupolven nelivetotekniikan ydin on elektronisesti ohjattu monilevykytkin, joka toimii automaattisesti, tehokkaasti ja taloudellisesti. Moderni 4x4-tekniikka parantaa ennen kaikkea vetopitoa ja turvallisuutta.

Škodan nelivetojärjestelmän toiminta linkittyy tärkeisiin ajoavustinjärjestelmiin, kuten lukkiutumattomiin jarruihin (ABS), ajonvakautukseen (ESC) ja elektroniseen tasauspyörästön lukkoon (EDS) sekä sitä laajentavaan järjestelmään (XDS+). Näistä muodostuva kokonaisuus pystyy reagoimaan ajo-olosuhteiden ja ajotilanteen muutoksiin millisekunneissa.

Elektroniikka säätelee voiman jakautumista automaattisesti ja välittömästi havaittuaan pienenkin pyörintänopeuseron etu- ja takapyörien välillä. Näin moottorin voima välittyy pyörille aina optimaalisesti, tarpeen mukaisesti ja ilman kuljettajan toimia.

Ääritilanteissa järjestelmä pystyy ohjaamaan sekä etu- että taka-akselilla voimaa yksittäiselle pitävälle pyörälle sähköisen tasauspyörästön lukon avulla. Nelivetotekniikka on paitsi tehokas, myös taloudellinen: esimerkiksi normaalissa maantieajossa toisen akselin pyörät alkavat vetää vain, kun ajotilanne sitä vaatii.

Neliveto sopii kaikkiin vuodenaikoihin

Vaikka neliveto tuo monelle mieleen talven liukkaat ja sohjoiset olosuhteet, se on paikallaan muinakin vuodenaikoina. Ajopinta voi olla pehmeä ja liukas myös kesällä, jolloin neliveto erottuu edukseen liikkeelle lähdettäessä ja kiihdytettäessä. Neliveto tuo lisää vakautta myös kuivalla asfaltilla ajettaessa.

Erityisesti perävaunua, asuntovaunua tai venettä vetävät arvostavat nelivetoauton kykyä lähteä liikkeelle ja ylämäkeen kelillä kuin kelillä. Joidenkin Škodan 4x4-mallien suurin sallittu jarrullinen perävaunumassa on jopa 25 prosenttia suurempi kuin vastaavan etuvetoisen mallin. Esimerkiksi Octaviassa 2.0 TDI 150 -moottorilla varustetun etuvetoisen mallin jarrullinen vetokyky on 1600 kg, kun taas nelivetoisen 2000 kg. Enyaqissa neliveto tuo jarrulliseen vetomassaan 200 kg lisää takavetoiseen verrattuna (1200 kg vs. 1000 kg).

Ajoasetuksella on väliä myös 4x4-mallissa

Vaikka nelivedon toiminta on kaikissa nykyisissä Škodan 4x4-malleissa automatisoitua, siihen voi vaikuttaa ajoasetuksen valinnalla. Sport-ajoasetus käyttää oletuksena enemmän nelivetoa. Tässä asetuksessa toisella akselilla olevien pyörien vetoa vähennetään lähtökohtaisesti vain silloin, kun sitä ei enää tarvita. Ajoasetukset Eco ja Normal ohjaavat vetoa oletuksena vain yhden akselin pyörille. Näissä asetuksissa vetoa lisätään toisen akselin pyörille vain, jos se on tarpeen. Tämä pätee myös vain mukautuvan alustan säätöjärjestelmän yhteydessä olevaan Comfort-asetukseen.

Enyaq 85x -malleista löytyvä Traction-ajoasetus on suunniteltu liukkaille ja päällystämättömille tienpinnoille. Asetuksen ansiosta neliveto toimii jatkuvasti noin 20 km/h nopeuteen saakka. Liikkeelle lähdettäessä auto pystyy hillitsemään luistonestojärjestelmän toimintaa sallien pyörien suuremman luiston, helpottaen lähtöä esimerkiksi lumikinoksesta.

Karoq- ja Kodiaq-nelivetomalleissa Traction-asetuksen kaltainen asetus on nimeltään Snow, jossa ABS-järjestelmä sallii pienen lumivallin muodostumisen pyörän eteen jarrutuksessa, ja luistonestojärjestelmä pyörien suuremman luiston, ohjauksen muuttuessa raskaammaksi ja tarkemmaksi. Asetuksen myötä vaihteisto vaihtaa suuremmalle vaihteelle normaalia aiemmin ja pienemmällä kierrosluvulla, jolla vältetään vetävien pyörien liiallinen ennenaikainen luisto.

Osaan nelivetomalleista on saatavilla myös erillinen Off Road -asetus, jonka voi kytkeä toimintaan keskikonsolin Off Road -painikkeesta. Off Road vaikuttaa vahvemmin auton ajokäytökseen kuin esimerkiksi Traction tai Snow – mukauttaen moottorin, elektronisten avustinjärjestelmien ja ajonvakautuksen toiminnan vaativiin maasto-olosuhteisiin. Asetus kattaa liikkeellelähtöavustimen, jarrutusavutimen ja alamäkihidastimen.

Katso Enyaq 4x4 -video

Kun Suomen talvi laittaa autoilijan koetukselle, neliveto auttaa. Moderni 4x4-tekniikka parantaa vetopitoa ja turvallisuutta.

Lue myös nämä

Valmiina talvilomakauteen – näillä eväillä liikenteeseen

Ajankohtaista & Uutta

Kymmenen asiaa, joita et ehkä tiennyt – testaa Škoda-tietosi!

Ajankohtaista & Uutta

Škoda-vuosi 2024 tarjoilee monta tapahtumaa

Ajankohtaista & Uutta