2.2.2021
Neliveto on aina valmiina Ajankohtaista & Uutta

Kun Suomen talvi pistää autoilijan koetukselle, neliveto tulee apuun. Moderni 4x4-tekniikka parantaa vetopitoa ja turvallisuutta. Kuvassa uusi OCTAVIA Scout.

Lunta, jäätä, sohjoa, märkää ja liukasta, haastavia taipaleita ja vaihtelevia olosuhteita. Nyt jos koskaan neliveto näyttää kyntensä.

TEKSI: Sari Okko, KUVAT: Esko Tuomisto

Nelivedon ominaisuudet korostuvat monen autoilijan elämässä etenkin suomalaisen talven yllättäessä: kun liikutaan huonosti auratuilla teillä tai etsitään pysäköintipaikkaa sohjoisten katujen varsilta tai kinosten keskeltä. Monelle neliveto voi olla ehdoton ominaisuus päästäkseen mäkisillä ja mutkaisilla teillä kotipihaan tai autotallille.

ŠKODA on käyttänyt nykyaikaista nelivetotekniikkaa jo vuodesta 1999 alkaen. Uuden sukupolven nelivetotekniikan ydin on elektronisesti ohjattu monilevykytkin, joka toimii täysin automaattisesti, tehokkaasti ja taloudellisesti. Moderni 4x4-tekniikka parantaa ennen kaikkea vetopitoa ja turvallisuutta.

ŠKODA SUPERB Scout 4x4 on ylellinen ja jämäkkä kumppani kaikille matkoille kelistä riippumatta.

Turvallinen, tehokas ja taloudellinen

Škodan nelivetojärjestelmän toiminta linkittyy tärkeimpiin avustinjärjestelmiin, kuten lukkiutumattomiin jarruihin (ABS), ajonvakautukseen (ESC) ja elektroniseen tasauspyörästölukkoon (EDS) sekä sitä laajentavaan järjestelmään XDS+.

Näistä muodostuva ohjainlaitteiden kokonaisuus pystyy reagoimaan ajo-olosuhteiden ja ajotilanteen muutoksiin millisekuntien nopeudella. Elektroniikka säätelee voiman jakautumista automaattisesti ja heti havaittuaan pienenkin pyörintänopeuseron etu- ja takapyörien välillä. Näin moottorin voima välittyy aina optimaalisesti, tarpeen mukaisesti ja ilman kuljettajan erityisiä toimia.

Äärimmäisissä tilanteissa järjestelmä pystyy ohjaamaan sekä etu- että taka-akselilla voimaa pitävämmälle pyörälle sähköisen tasauspyörästön lukituksen avulla. Nelivetotekniikka on erittäin tehokas ja siten myös erittäin taloudellinen: esimerkiksi normaalissa maantieajossa takapyörät alkavat vetää vain, kun ajotilanne sitä vaatii.

ŠKODA OCTAVIA Scout 4x4 on kuin suunniteltu Suomen tiestön alati vaihteleviin keliolosuhteisiin. Neliveto soveltuu erinomaisesti myös asuntovaunun tai vaikkapa hevostrailerin vetämiseen.

Nelivedon ja korotetun maavaran ansiosta OCTAVIA Scoutin etenemiskyky on erinomainen.

OCTAVIA Scoutin sisätiloissa huomio kiinnittyy korkeaan laatuun ja yksityiskohtien aistikkaaseen viimeistelyyn.

Neliveto sopii kaikille matkoille

Vaikka neliveto tuo monelle ensisijaisesti mieleen talven liukkaat ja sohjoiset olosuhteet, neliveto on paikallaan muinakin vuodenaikoina. Ajoalusta voi olla pehmeä ja liukas myös kesällä, jolloin neliveto erottuu edukseen liikkeelle lähdettäessä ja kiihdytettäessä. Neliveto tuo vakautta kuivallekin asfaltille.

Erityisesti perävaunua tai asuntovaunua vetävät arvostavat nelivetoauton kykyä lähteä vaunun kanssa liikkeelle ja ylämäkeen kelillä kuin kelillä. Škodan 4x4-mallien suurin sallittu perävaunumassa on jopa 25 prosenttia suurempi kuin vastaavan kaksivetoisen automallin.

ŠKODA OCTAVIA Scout 4x4 ei kavahda talvista mökkitietä.

Škodan Scout-mallien sisustuksessa käytetään aistikkaita puukoristelistoja. Penkkien selkänojissa on tyylikkäät Scout-brodeeraukset. Kuvassa OCTAVIA Scoutin etutilat.

Škodan nelivedon turvin matkanteko on vaivatonta kelissä kuin kelissä.