1.4.2020
Nyt joogaamaan! Ajankohtaista & Uutta

Joogaopettaja Kerstin Emge

Vaikka juuri nyt onkin syytä vähentää autoilua, voit jo harjoitella tulevan varalle. Tutustu ohjeisiin, joiden avulla voit estää pitkien ajomatkojen aiheuttamaa stressiä, selkäkipuja, niskan jäykkyyttä ja päänsärkyä.

TEKSTI JA KUVAT: ŠKODA AUTO

Elämänmeno voi olla tänä päivänä varsin haastavaa: pitää kehittyä, suorittaa, tulla paremmaksi ja mennä eteenpäin. Myös ajankäytön hallinta on tärkeää, jotta saadaan tehtyä mahdollisimman paljon.

Kaiken kiireen keskellä tarvitaan rentoutumista. Siihen ei välttämättä tarvitse käyttää erikseen ilta-aikaa, koska voit harjoitella myös autossa. Siispä joogaamaan!

RENTOUDU LIIKENTEESSÄ

”Kun seisotaan ruuhkassa, monet vilkuilevat esimerkiksi Instagramia ja Facebookia. Niiden sijaan voisi kiinnittää huomiota omaan itseesi”, joogaopettaja ja autossa viihtymisen asiantuntija Kerstin Emge sanoo.

Aloita venyttämällä ylävartalo ja rintalasta pitkäksi ylös. Hengitä syvään, pidätä hengitystä sekunti tai kaksi ja hengitä sitten hitaasti ulos. Kun hengität ulos hitaammin kuin sisään, rauhoitat kehoasi ja virkistyt.

Ja sitten sivuvenytyksiin: Venytä taas ensin ylävartalo pitkäksi, hengitä ulos ja taivuta oikealle. Paina samalla vasemmalla kädellä seisontajarruvipua ja venytä ylävartaloa vieläkin ylemmäs. Toista sama vasemmalle painaen oikealla kädellä ovenkahvaa.

Muista hartiat! Laita oikean käden sormet oikealle hartialle ja vasemman käden sormet vasemmalle hartialle. Kun kyynärpääsi osoittavat sivuikkunoihin, sinun tarvitsee vain pyöritellä kyynärpäitäsi – ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen.

RENTOUDU PUNAISISSA VALOISSA

Punaisiin liikennevaloihin pysähtymisen ajankin voit käyttää virkistäytymiseen. Laita oikean käden sormet oikealle hartialle ja vasemman käden sormet vasemmalle hartialle. Sormien pitää olla olkapäilläsi kuin isot hämähäkit. Nyt kyynärpääsi osoittavat tuulilasiin, joten pyörittele niitä ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen.

Nopeasti punaisissa valoissa: Jos kätesi tuntuvat painavilta tai puutuneilta, rentouta ne näillä helpoilla ja nopeilla venytyksillä.

RENTOUDU AUTON VIERESSÄ

Kun olet taukopaikalla parkkipaikalla, hyödynnä tila! Nouse autosta ja seiso suorana. Jännitä toisen jalan etureittä ja pakaraa, työnnä toisen jalan polvea taakse ylös ja tue kädellä nilkasta. Hengitä ulos ja kumarru lantiosta eteenpäin. Varmista, että liikutat päätäsi ja ylävartaloasi yhtenä kokonaisuutena. Yritä taivuttaa rintakehää reisiä kohti. Menikö liian vaikeaksi? Taivuta polviasi, kunnes rintakehä lähenne reisiä. Yritä sitten suoristaa jalkasi. Tällä harjoituksella venytät polvitaipeen jänteitä ja lantiota, jotka joutuvat ajaessa koville.

Auto voi olla myös apuväline. Avaa esimerkiksi sivulasi ja nosta jalka suoraksi ylös. Sitten on toisen jalan vuoro. Ota mallia myös muista kuvista. Tuntuu hyvältä!

RENTOUDU HÖYRYJÄ PÄÄSTÄMÄLLÄ

Jos pinna kiristyy tien päällä, on aika pysähtyä ensimmäiseen sopivaan paikkaan. Nouse autosta ja asetu mountain pose -asentoon. Keskity yhteen pisteeseen. Siirrä painosi vasemmalle jalalle ja nosta oikea jalka ylös. Voit tukea sitä vasemman jalan sääreen tai reiteen (ei polveen).

”Näiden harjoitusten jälkeen matkan tekemisen pitäisi taas sujua mukavasti – rentoutuneempana ja keskittyneempänä”, Kerstin sanoo.

Kuka Kerstin Emge?

Kerstin tutustui joogaan huonon selkänsä vuoksi. Kun lääketiede ja jumpat eivät auttaneet, apu löytyi joogasta. Nykyään Kerstinillä on Saksan Mainzissa oma joogastudio kerstin.yoga. Kerstinillä on Yhdysvaltain joogaliiton American Yoga Alliancen sertifioima Vinyasa Flow Power Yoga -opettajan pätevyys.