24.5.2016
Nyt suppaillaan Lifestyle

SUP-laudat istuvat kätevästi auton katolle. Maria ja Joel Mikkosen kesäistä suppausreissua Eiranrantaan siivitti nelivetoinen Yeti Outdoor.

Mikkosen sisarukset saivat ensikosketuksen suppailuun ennen kuin sitä oikeastaan oli keksittykään. Muutama vuosi sitten Suomeen rantautunut laji kiitää nyt vauhdilla eteenpäin. Tervetuloa kyytiin!

Marian, Joelin ja Paulin vesiurheiluinnon takaa löytyy isä-Mikkonen, jonka 80-luvun varusteilla lapset pääsivät kesämökkireissuilla leikkimään.

”Olihan se melkoista sählinkiä vanhojen purjelautojen ja veneenairojen kanssa kaislikossa, mutta hauskaa oli. Kun perheeseen hankittiin modernimmat välineet, purjelautailu lähti viemään tosissaan mennessään”, Joel ja Maria kertovat.

Purjelautailun kautta löytyi myöhemmin suppaus. Havaijilta alun perin lähtöisin oleva SUP-melonta eli Stand Up Paddle tarkoittaa surffilautaa muistuttavan laudan päällä seisten melomista. Suppaus onkin yksi surffauksen alalajeista. Tänä päivänä suppaus kuuluu maailman nopeimmin kasvavien vesilajien joukkoon.

Helppoa & hauskaa treeniä

Purjelautailun imussa suppailu luontui Mikkosille luontevaksi lisälajiksi. Vuonna 2012 nuoret perustivat vesiliikuntaan erikoistuneen elämyspalveluyritys TwentyKnotsin, joka on myös Pohjoismaiden ensimmäinen ASI- eli Academy of Surfing Instructors -akreditoitu SUP-koulu.

Yritys järjestää mm. suppauksen alkeiskursseja, retkiä ja erilaisia SUP-aktiviteetteja sekä vuokraa välineitä. Parin tunnin alkeiskurssilla lajia ensi kertaa kokeileva oppii SUP-melonnan perusteet.

”Suppaus on hauska, helposti omaksuttava ja monipuolinen liikuntamuoto. Voit esimerkiksi retkeillä, kuntoilla, joogata, meditoida tai surffata aalloilla”, Maria kuvailee.

Tehokkaasti tai rentouttavasti

Suppauksesta on moneksi. Lajikirjoon mahtuu erilaisia lajimuotoja ns. auringonottomelonnasta toiminnallisempaan harjoitteluun. Mikkoset ovat kekseliäästi mukana kehittämässä uusia variaatioita.

”Esimerkiksi Bodyweight yhdistää kehonpainolla treenaamisen ja SUP-lautailun parhaat puolet. Laudalla tehdään erilaisia voimaliikkeitä omaa painoa käyttäen, johon kiikkerä lauta tuo omat lisähaasteensa. Kyse on tehokkaasta kokovartaloharjoittelusta”, Maria sanoo.

”Vastapainona SUP-Mindfulness tarjoaa rauhoittavia ja rentouttavia harjoitteita ja tietoista läsnäoloa veden äärellä meloen ja meditoiden.”

Ihan uusimpia aluevaltauksia edustaa SUP-ultimate, joka syntyi viime kesänä, kun kaverukset kokeilivat heitellä frisbeetä lautaillen. ”Ultimatessa parasta on molskahtelu veteen, vaikka se ei perus-suppaukselle olekaan tyypillistä”, Maria nauraa.

Suppaajan varusteisiin kuuluu laudan ja melan ohella vain sään mukaiset vaatteet. Noin 3,6-metrinen lauta painaa 12–13 kiloa.

Nokka kohti vastatuulta

Lähdetään siis laineille. Maria ja Joel nostavat noin 3,6 -metriset ja 12-kiloiset laudat Yetin katolle. Helsingin Eiranrannassa olosuhteet ovat liki täydelliset. Rannasta pääsee hyvin liikkeelle ja tuultakin on sopivasti.

Maria ja Joel solahtavat laudoille sulavan rennosti ja rauhallisin elein – ensin polville ja sitä kautta seisomaan. Vain paljaat jalat kastuvat nilkkaa myöten laudalle mennessä. Homma vaikuttaa yllättävän vakaalta. Ei muuta kuin nokka kohti vastatuulta ja eteenpäin.

Merellä pärjää kesäaikaan ihan tavallisissa vaatteissa, mutta kylmemmillä ilmoilla turvaudutaan järeämpiin varusteisiin, kuten märkäpukuun tai kuivapukuun. Innokkaimmat lajin harrastajat suppaavat vaikka ympäri vuoden, jos jäätilanne sen sallii.

Suppaus sopii lähes kaikille

Mikkoset käyttävät pääasiassa kovia SUP-lautoja, mutta markkinoilta löytyy ilmatäytteisiäkin lautoja, jotka sopivat kevyinä ja reppuun mahtuvina parhaiten retkeilytarkoituksiin.

Suppailu on tehokas kokovartalotreeni. Voit meloa joko seisten, istuen tai polvillaan. Lisää haastetta saat tekemällä vaikkapa joogaliikkeitä tai voimaharjoitteita oman kehon painolla.

Lajina suppaus sopii Marian ja Joelin mukaan lähes kaikille, jos ei nyt ihan vauvasta vaariin niin ainakin lapsista varttuneisiin. Asiakkaita riittää joka lähtöön yksittäisistä kokeilijoista yrityksiin ja tilaisuuksia pienistä tempauksista suurempiin kokonaisuuksiin.

Teksti: Sari Okko
Kuvat: Esko Tuomisto

Juttu on julkaistu alun perin ŠKODA Magazinessa 3/15 ja päivitetty heinäkuussa 2016.