15.9.2016
Onnellisten avoauto Škoda 125 vuotta

Tuula ja Seppo Pesun museorekisterissä oleva ŠKODA Felicia on vuosimallia 1961.

Muotoilun kauneudestaan aikanaan laajasti tunnustusta saanut 2-ovinen ŠKODA Felicia oli tehtaan ohjelmassa viiden vuoden ajan vuosina 1959–1964. Autoa valmistettiin kaikkiaan 14 863 kappaletta.

ŠKODA Felician tunnusmerkkejä olivat linjakkaiden muotojen ohella kromivanteet ja nahkaistuimet. Auto oli saanut paljon vaikutteita 1950-luvun jenkkiautoista, mikä pantiin ihastuksella merkille markkinoilla. Felicia sai myös palkintoja, ja se luetaan edelleen monissa arvioissa yhdeksi kaikkien aikojen hienoimmista Škoda-malleista.

Felicia oli kangaskatolla varustettu avomalli. Myöhemmin valmistettiin Englannin vientiä varten myös lasikuitukatollinen versio. Auto oli rekisteröity viidelle matkustajalle.

Feliciassa oli aluksi nelisylinterinen, 1089-kuutioinen moottori, joka tuotti 50 hevosvoimaa. Vuonna 1961 markkinoille tuli Felicia Super, jossa oli 1221-kuutoinen ja 55-hevosvoimainen moottori.

Latinankielinen sana Felicia tarkoittaa onnellisuutta. Aikakaudellaan kokoluokassa tilava avoauto kuvasti ja jakoi onnellisuutta autoilijoille. Auto on yhä keräilijöiden suuressa suosiossa eri puolilla maailmaa.

ŠKODA Felicia on Tuula ja Seppo Pesun yhteinen. Seppo Pesu entisöi auton itse jo parikymmentä vuotta sitten. Pariskunnalla on vahva tunneside autoon, sillä se on aikanaan ollut saattamassa heitä yhteen.

Punaista ja valkoista. Kaksivärinen verhoilu miellyttää silmää ja kutsuu kyytiin.

Aina valmiina aurinkoiselle ajoretkelle. Kaunis patina lisää klassikkoauton viehätystä.

Kuljettajaa hemmotellaan tyylikkäällä aurinkolipalla. Etumatkustaja tarvitsee aurinkolasit.

Kromi kiiltää. Pölykapseleiden detaljit henkivät urheilullisuutta.

Miss Eurooppa. Felicia valittiin vuonna 1961 Euroopan kauneimmaksi autoksi.

Kuvat: Esko Tuomisto

ŠKODA Felicia palkittiin Kiinan Classic Rallyssa

› ŠKODA osallistui Classic Rally China 2016 -kilpailuun
› ŠKODA Felicia voitti ’Tapahtuman Elegantein Auto’ -tittelin
› Lisämenestystä: Erikoiskokeen voitto ja palkinto myös ’Historical Revival of the Rally’ -tittelillä
› Noin 35 klassikkoautoa osallistui Kiinan Classic Rally -kilpailuun

ŠKODA Felicia -avoauto palkittiin ’Elegantein Auto’-tittelillä Kiinan Classic Rally 2016 -kilpailussa. ŠKODA Felicia, joka on valmistettu vuonna 1960, ajoi yli 500 kilometrin matkan ja osallistui jokaiselle Pekingin ja Shanghain erikoiskokeelle. Auto suoritti hienosti kaikki rallin erikoiskokeet maaliin asti ja vakuutti joukoittain katsojia matkan aikana. Top City Classic Rally China -tapahtuman järjestäjinä toimii Saksalaiset autolehdet Auto Motor und Sport ja Motor Klassik.

ŠKODA osallistui ensimmäiseen Top City Classic Rally China -kilpailuun jo vuonna 2014. Tuolloin kahdesta tsekkiläisestä klassikkoautosta, ŠKODA Feliciasta ja Laurin & Klement -mallista, tuli kertaheitolla show’n tähtiä.

Tänä vuonna ŠKODA Felicia oli jälleen tapahtuman vetonaula. Auto on alun perin valmistettu vuonna 1960. Viimeisen 56 vuoden aikana auto on saanut useaan kertaan uuden värityksen. Lähiaikoina auto on kuitenkin entisöity täysin alkuperäiseksi ŠKODA Museon historiallisten tietojen ja teknisten dokumenttien pohjalta.

ŠKODA Felicia -avoautomalli jatkoi brändin perinteitä valmistaa avoautoja. Auton sarjatuotanto aloitettiin vuonna 1958 ja mallia valmistettiin aina vuoteen 1964 asti. Auto tarjosi tyylikästä muotoilua, josta tuli samalla tsekkiläisen sosiaalisen vallankumouksen symboli 1960-luvulla ja auto nähtiin myös useissa elokuvissa. Autoa valmistettiin yhteensä 14 863 kappaletta ja siitä tuli näin Škodan suosituin avoautomalli.

Teksti ja kuvat: ŠKODA Auto
15.9.2016