30.7.2020
PELASTUSLAITOS LUOTTAA ŠKODAAN Meidän Škodamme

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksella on yhteensä 37 Škodaa.

Kun pitää pystyä nopeisiin lähtöihin, ŠKODA on aina valmiina. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen käytössä olevat Octaviat ja Superbit istuvat kaikkiin tarpeisiin.

TEKSTI: Sari Okko / KUVAT: Esko Tuomisto

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alue jakautuu neljään paloasemaryhmään, joiden alueella toimii 30 paloasemaa. Pienkaluston, kuten henkilöautojen, hankinnasta vastaa pelastuspäällikkö Keijo Kangastie apunaan kalustomestari.

”Tänä päivänä pelastuslaitoksellamme on 37 Škodaa: 19 Octaviaa ja 18 Superbia. Ensimmäiset Superbit tulivat taloon vuonna 2013 ja uusimmat alkuvuodesta 2020”, Kangastie kertoo.

”Näissä töissä ja monenlaisissa olosuhteissa autojen hyvä ajattavuus, varmuus ja monipuolinen varustelu ratkaisevat.”

“Škodaa pystyy kehumaan”, Keijo Kangasniemi sanoo.

Valmiina nopeisiin lähtöihin

Pelastuslaitoksen palotarkastajien ja ryhmäjohtajapäivystäjien käytössä olevat Škodat on erikoisvarusteltu pelastustoimintaa ajatellen. Autoista löytyy hälytyslaitteiden ja viestivälineiden lisäksi alkusammutusvälineet ja ensiapuvarusteet. Kaikelle on tilaa ja omat paikkansa.

”Toimimme monenlaisissa olosuhteissa, joten myös kalustomme tulee olla aina valmiina, satoi tai paistoi. Nopeat lähdöt ovat meillä arkipäivää”, Kangastie toteaa.

Pelastuslaitoksen valintoihin kuuluvat neliveto ja automaattivaihde.

”Tärkeimpiä autojen valintakriteerejä ovat kokonaistaloudellisuus, turvallisuus, toimintavarmuus ja tilavuus. Kaikki viimeisimmät automme ovat nelivetoisia ja automaattivaihteisia ja kulkevat dieselillä.”

Kaluston tulee olla valmiina nopeisiin lähtöihin tilanteessa kuin tilanteessa.

Aina askeleen edellä

Kilometrejä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen autojen mittareihin kertyy noin 20 000-40 000 vuodessa. Väri on – kuinkas muuten – punainen. ”Värilläkin on näissä hommissa väliä”, Kangastie tuumii.

Kangastiellä on pelastustoimesta ja autoista pitkä kokemus. Teknologia on vuosien saatossa edistynyt huimasti, joten autojen lisääntyvä turvavarustelu vaatii henkilökunnalta tietojen ja taitojen jatkuvaa päivittämistä.

”Tulipalo yllättää aina ja tulipalot sammuvat pääsääntöisesti edelleen vedellä. Tulipalo on myös aina askeleen edellä ja me myöhässä, vaikka kuinka ennakoisimme ja varustautuisimme. Omatoiminen varautuminen kannattaa eli koti tulee varustaa riittävällä määrällä toimivia palovaroittimia ja alkusammutuskalustolla.”

Tavaratilaan mahtuvat kaikki pelastustoimen erikoisvarusteet.

Hankinnasta huoltoon

Kangastie pitää Škodaa ennen kaikkea kokonaistaloudellisesti järkevänä ratkaisuna, jossa hinta-laatu -suhde sekä ylläpitokustannukset ovat kohdillaan.

”Škoda sopii toiminta-ajatukseemme, jonka mukaisesti pelastustoimen palvelut tuotetaan tehokkaasti, taloudellisesti ja tehtävien edellyttämällä laatutasolla. Meille on tärkeää, että kaikki toimii jouhevasti autojen hankinnasta huoltoon”, Kangastie kuittaa.

”Škodaa pystyy kehumaan. Kyllä se näin on.”

Pelastuslaitoksella arvostetaan auton varmuutta, varustelua, turvallisuutta ja tilavuutta.