Tuotannosta ja logistiikasta vastaava Škoda Auton johtokunnan jäsen Andreas Dick: "Uuden maalaamon rakentaminen korostaa sitoutumistamme Tšekin tasavaltaan, Škoda Auton kotimaahan, sekä yrityksen toiminnan jatkuvaan kehittämiseen. Uudessa maalaamossa käytetään alan huipputekniikkaa, esimerkiksi PVC-perustaisten tiivistysaineiden levittämisen robottijärjestelmiä ja korin aukkojen tulppaamisen automaattijärjestelmiä, jotka parantavat merkittävästi toiminnan taloudellisuutta. Maalaamo asettaa myös uuden ympäristövastuullisuuden mittarin yhtenä Volkswagen-konsernin edistyksellisimpänä maalaamona, joka pienentää VOC- ja CO₂-päästöjä 28 prosentilla."
Optimaaliset edellytykset ja olosuhteet korien pintakäsittelylle Škodan päätehtaalla
Mladá Boleslavin tehtaalla on tällä hetkellä kaksi maalaamoa, joista alkuperäinen on ollut käytössä vuodesta 1996. Tämä vanhempi maalaamo korvataan uudella. Nykyisistä maalaamoista uudempi otettiin käyttöön vuonna 2019. Se ja uusi maalaamo yhdessä luovat Škoda Auton päätehtaalle optimaaliset edellytykset ja olosuhteet korien edistyksellisille pintakäsittelyille.
Uuden maalaamoprojektin koosta kertovat rakennuksen mitat: 301 metriä pitkä, 131 metriä leveä ja 32,5 metriä korkea. Korkeus vastaa seitsemänkerroksista kerrostaloa. Kerrosalaa on 16 jalkapallokentän verran eli 118 000 neliömetriä. Kuljetinlinjajärjestelmän pituus on yli 15 kilometriä. Maalaamo rakennetaan nykyiselle valmiiden autojen pysäköintialueelle hiljattain avatun Laurin & Klement -sillan lähelle.
Yksi autonvalmistuksen tärkeimmistä vaiheista on maalaus, jolla luodaan pitkään kestävä kiilto ja suojaus ulkoisia tekijöitä vastaan. Koripintojen suojausprosessi käsittää useita kerroksia: kataforeettinen korroosionestopohjustus, korroosiolle kaikkein alttiimpien pintojen PVC-pinnoitus sekä pohjamaalaus ja pintamaalaus märkänä-märälle -tekniikalla.
Škoda käyttää nyt ensimmäistä kertaa prosessia, jossa pintamaali ruiskutetaan suoraan kataforeesipohjustuksen päälle ilman pohjamaalin uunikuivausta, mikä parantaa kustannustehokkuutta laatua vaarantamatta. Viimeisinä vaiheina ovat vuorossa maalipinnan kirkaslakkaus ja koteloiden vahasuojaus. Lopputuloksena syntyy maalipinta, jonka paksuus on keskimäärin 100 mikrometriä (0,1 mm).
Koko tiedote on luettavissa myös sivun oikean reunan PDF-tiedostosta.
