ŠKODA AUTO käyttää autoissaan ekologisia materiaaleja ja tutkii bioraaka-aineita

28. syyskuuta 2021. Yhteistyössä Liberecin teknisen yliopiston kanssa ŠKODA AUTON teknisen tuotekehityksen osasto on kehittänyt ympäristövastuullisen ekomateriaalin ja jättänyt sille patenttihakemuksen. Tämä innovatiivinen materiaali on valmistettu sokerijuurikassellusta. ŠKODA AUTO tutkii myös elefanttiheinästä valmistettua ruokokasvimateriaalia. Niistä kumpaakin voitaisiin käyttää uusien, tulevien ŠKODA-automallien sisustuksessa, esimerkiksi oviverhouksissa ja kojelaudan koristeosissa. Tarkoitusta varten rakennetussa Octaviassa ŠKODA AUTO tutkii ja havainnollistaa uusien materiaalien laajoja käyttömahdollisuuksia.
ŠKODA AUTO

Teknisestä tuotekehityksestä vastaava ŠKODA AUTON hallituksen jäsen Johannes Neft: "Me aiomme olla kestävän kehityksen pioneereja. Me lähestymme tätä aihetta kokonaisvaltaisesti, emme nosta esiin ainoastaan automallistomme CO2-päästöjä, vaan panostamme myös ekologisesti tuotettujen materiaalien tutkimukseen ja käyttöön, ja selvitämme miten uusia materiaaleja kuten kookospähkinäkuitua tai riisinkuorta voitaisiin käyttää tulevaisuudessa".

ŠKODA AUTO on jo jättänyt patenttihakemuksen autojen sisustukseen erinomaisesti sopivasta materiaalista: sokerijuurikassellun erityisellä värjäysprosessilla pystytään luomaan sisustuksen designyksityiskohtia. ŠKODA AUTO saa tarvittavan raaka-aineen Mladá Boleslavin päätehdastaan lähellä sijaitsevasta Dobrovicen kaupungista. Siten hankinta- ja kuljetusketju on lyhyt ja sen CO2-jalanjälki pieni.

ŠKODA AUTO on löytänyt toiseksi vastuulliseksi materiaaliksi elefanttiheinän: sen kuidut soveltuvat prosessointiin ja esimerkiksi oviverhouksissa käytettäviksi. Erilaisissa tuotantovaiheissa jäljelle jäävät orgaaniset tähteet ovat erinomaisia ekologisia raaka-aineita, sillä niitä voidaan jatkojalostaa tarvitsematta lisää raaka-aineita. Siten teollisesti tuotettujen raaka-aineiden tarve pienenee.

Raaka-aineesta autoon, havainnollistettuna Octaviassa

Yhdessä Liberecin teknisen yliopiston kanssa ŠKODA AUTO tutkii innovatiivisia ja kestävän kehityksen materiaaleja, joita voidaan käyttää autoissa. ŠKODA AUTO kokeilee uusia perusmateriaaleja erityisesti tätä varten rakennetussa Octaviassa. Tämän demoauton lattiarakenne ja oikean puolen korirakenne on avattu, jotta suunnittelijoilla ja insinööreillä on esteetön pääsy ja näkymä auton sisätilaan. Demoautossa päästään työstämään uusia materiaaleja sekä tuntemaan ja kokemaan niistä valmistetut osat, jotta saadaan tarkka käsitys ekomateriaalien soveltumisesta sarjatuotantoautoihin. Ovien ja pilareiden verhoilussa on käytetty elefanttiheinäkuidusta valmistettua kangasta, ja ovien sekä kojelaudan verhousosissa sokerijuurikaskuorta.

ŠKODA AUTO on suunnitellut autotuotantonsa mahdollisimman vastuulliseksi: esimerkiksi ŠKODA ENYAQ iV -täyssähkökatumaasturin sisustuksen Lodge-designvalinnan istuinverhoilusta 30 prosenttia on valmistettu 100-prosenttisesta uudesta villasta, joka täyttää Woolmark Companyn tiukat vaatimukset. Loppu 70 prosenttia on valmistettu kierrätettyjen muovisten PET-juomapullojen polyesteristä. Tämä istuinverhoilu on miellyttävän tuntuinen ja erinomaisen mukava. ŠKODA kiinnittää erityistä huomiota myös sisustuksen nahkamateriaalin vastuulliseen valmistukseen: ENYAQ iV -mallin ecoSuite-designvalinnan konjakinruskea nahka on parkittu oliivinlehtiuutteella.

Lisäesimerkki uusiutuvien raaka-aineiden käytöstä on uusiutuva dieselpolttoaine HVO, jonka käyttöön ŠKODA-malliston dieselmoottorit soveltuvat mallivuodesta 2022 alkaen. Puhdasta HVO-dieseliä on jo kaupan Suomessa ja Ruotsissa, ja sitä valmistetaan useista erilaisista uusiutuvista lähteistä. Tämän polttoaineen käyttö pienentää kasvihuonekaasun nettopäästöä jopa 90 prosentilla.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki