ŠKODA AUTO kehitti älykkään käsittelyrobotin Vrchlabín tehtaalleen

Mladá Boleslav ja Vrchlabí 20. toukokuuta 2021. ŠKODA AUTO jatkaa tehtaidensa tuotanto-prosessien automatisointia. Vrchlabín komponenttitehtaalla uusi älykäs osien käsittelyrobotti hoitaa nyt taottujen osien noutamisen työstöpisteisiin. ŠKODA AUTO on itse kehittänyt tämän järjestelmän nostamaan tuotannon automaatioastetta.
ŠKODA AUTO

Vrchlabín tehtaan johtaja Ivan Slimák: "Huippunykyaikaisella Vrchlabín tehtaalla olemme tuotantomenetelmien digitalisoinnin kärjessä. Nyt olemme ottaneet seuraavan askeleen uudella älykkäällä osien käsittelyrobotillamme. Kehittyneet algoritmit ja edistyksellinen kuvantunnistus tekevät prosesseistamme mahdollisimman tehokkaita ja samalla jatkamme henkilökuntamme työpisteiden ergonomian kehittämistä. Tulemme toteuttamaan samanlaista osien älykästä käsittelyä myös tuotannon muilla alueilla".

Robottien toiminta perustuu digitaaliseen kuvantunnistukseen. 3D-kamera skannaa kuljetuskehikossa saapuneiden taottujen aihioiden sattumanvaraiset sijainnit. Kamerakuvaan perustuen algoritmi määrittää, mikä aihioista on robotin tarraimelle sopivimmassa kohdassa ja laskee sen ottamiseen tarvittavat liikkeet. Robotti asettaa aihion valmiiksi oikeaan asentoon, nostaa sen uudelleen ja sijoittaa kuljetusastiaan. Astian täytyttyä robotti vaihtaa tarraimensa ja valmistelee kuljetusastian CNC-koneistuslinjoille siirtämistä varten. Koko prosessi toimii tehokkaasti ja täysin automaattisesti. Yhden työvuoron aikana kummassakin työvaiheessa robotti siirtelee osia 900 kilon verran. Aiemmin osien siirtely oli henkilökunnalle raskasta työtä, jonka pois jääminen sallii ihmisten keskittyä muihin työvaiheisiin kuten työkalujen vaihtamiseen ja mittauksiin. Ensimmäisestä toteuttamiskelpoisesta suunnitelmasta järjestelmän käynnistämiseen kului aikaa vain yksitoista kuukautta.

Vrchlabín tehtaalla valmistetaan DQ200-sarjan seitsemänvaihteisia DSG-kaksoiskytkinvaihteistoja 2 300 kappaletta päivässä. Näitä vaihteistoja käytetään useassa ŠKODA-automallissa sekä myös Volkswagen-konsernin muiden automerkkien automalleissa. Vuonna 2019 ŠKODA AUTO valmisti jo kolmannen miljoonannen DQ200-vaihteiston.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki