ŠKODA AUTON Vrchlabín tehdas CO2-neutraali

Mladá Boleslav ja Vrchlabí 6. lokakuuta 2021. Vrchlabíssa sijaitseva komponenttitehdas on ollut ŠKODA AUTON ensimmäinen CO2-neutraali tehdas jo vuodesta 2020. Tähän on päästy vähentämällä energiankulutusta systemaattisesti ja siirtymällä uusiutuvien energioiden käyttöön. ŠKODA on onnistunut pienentämään tehtaan vuotuista CO2 -päästöä 45 000 tonnista 3 000 tonniin. Loppupäästö kompensoidaan eri toimenpiteillä ja CO2-päästöoikeuksilla. ŠKODA AUTO on valmistanut 7-vaihteisia DQ 200 -kaksoiskytkinvaihteistoja (DSG) Vrchlabín tehtaalla vuodesta 2012. Joka päivä valmistuu 2 300 vaihteistoa, ja kolmasmiljoonas DQ200 valmistui vuonna 2019.
ŠKODA AUTO

ŠKODA AUTON tuotemerkkijohtaja Miroslav Kroupa: "Autonvalmistajana olemme erityisesti vastuussa ympäristön ja ilmaston suojelusta. Valitsemamme suunnan osoittaa Vrchlabín hich-tech-tehtaamme CO2-neutraalius; sillä näytämme mihin suuntaan ympäristövastuullinen toimintamme ja energiatehokkuutemme ovat menossa.”

Viime vuonna Vrchlabín tehtaan 47 000 megawattitunnin kokonaisenergiantarpeesta 41 500 megawattituntia saatiin uusiutuvista energialähteistä, eli siis noin 90 prosenttia. Sen seurauksena vuotuinen hiilidioksipäästö on pudonnut 45 000 tonnista 3 000 tonniin.

Loppu CO2-päästö kompensoidaan ostamalla CO2-päästöoikeuksia. Päästöoikeuksia hankkimalla ŠKODA AUTO edistää ilmastonsuojeluhankkeita, kuten uusiutuvan energian tuotantoa Intiassa ja sademetsien suojelua.

Vuoden 2019 alusta kaikki Vrchlabín tehtaan tuotannosta syntyvä jäte on kierrätetty joko materiaalina tai lämpönä – kuten muillakin Škodan tehtailla vuoden 2020 alusta. Lisäksi ŠKODA AUTO alkoi tänä vuonna käyttää Vrchlabín tehtaalla maakaasun sijasta CO2-neutraalia biometaanikaasua.

ŠKODA AUTO investoi myös muilla tehtaillaan useisiin erilaisiin ilmastonsuojelutoimenpiteisiin; esimerkiksi Intian Punen tehtaan katolle asennettiin 2019 yksi Intian suurimmista aurinkoenergiajärjestelmistä.

Škodan päätehtaalla Mladá Boleslavissa asennetaan parhaillaan Tšekin tasavallan suurinta kattoaurinkokennolaitteistoa. Tehtaan lämpö- ja sähkövoimalaitoksen käyttämästä polttoaineesta 30 prosenttia saadaan jo nyt uusiutuvista energialähteistä; pelkästään CO2-neutraalin biomassan ja biokaasun käyttöön päästään vuosikymmenen loppuun mennessä.

ŠKODA AUTON tavoitteena on myös pienentää automallistonsa päästöjä vuoden 2020 tasosta yli 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Markkinoiden kehittymisestä riippuen Škodan tavoite on nostaa täyssähköautojen osuus Euroopan myynnissään 50‒70 prosenttiin. Vuoteen 2030 mennessä ŠKODA esittelee vähintään kolme uutta täyssähköautomallia.

ŠKODA AUTO on myös sitoutunut metsien uudistamiseen: vuodesta 2007 alkaen ŠKODA on istuttanut puun jokaista Tšekin tasavallassa myymäänsä autoa kohti. Tämän vuoden loppuun mennessä ŠKODA tulee istuttaneeksi jo yli miljoona puuta. Škodan kotimaan tehtaiden alueilla yli 1 400 puuta ja yli 27 000 neliömetriä pensaikkoa auttavat osaltaan ilmastonsuojelussa ja tarjoavat suojaa hyönteisille ja muille elämille.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki