ŠKODA AUTON Vrchlabín tehtaalla tehty vaihteistoja kymmenen vuotta

24. lokakuuta 2022. ŠKODA AUTO aloitti vaihteistotuotannon Vrchlabín tehtaallaan kymmenen vuotta sitten. Vrchlabíssa valmistettuja DQ200-kaksoiskytkinvaihteistoja (DSG) käytetään Škodan omien automallien lisäksi myös muiden Volkswagen-konsernin automerkkien malleissa. ŠKODA AUTO hyödyntää Vrchlabín tehtaallaan Industry 4.0 -teknologioita, ja jo vuoden 2020 lopulta tehdas on toiminut CO2-neutraalisti.
Kuva: SKODA AUTO

Tuotannosta ja logistiikasta vastaava ŠKODA AUTON hallituksen jäsen Michael Oeljeklaus: "Tällä päivällä on Vrchlabín tehtaalle suuri merkitys. Sen jälkeen kun ensimmäinen vaihteisto valmistui tuotantolinjalta kymmenen vuotta sitten, olemme yhdessä saavuttaneet paljon ja tehneet tästä tehtaasta ŠKODA AUTON komponenttituotannon strategisen peruspilarin. Sen vahvuuksiin sisältyy CO2-neutraali tuotanto vuoden 2020 lopusta alkaen ja johtava asema Industry 4.0 -toiminnassa. Haluan lämpimästi onnitella tehtaamme koko henkilöstöä hienoista saavutuksista!"

Vrchlabín tehtaan vaihteistotuotannon johtaja Ivan Slimák: "Jo miljoonista Volkswagen-konsernin automalleista löytyy moderni ja luotettava DQ200-kaksoiskytkinvaihteistomme. Ne valmistetaan yhdessä Tšekin tasavallan nykyaikaisimmista high-tech-tuotantolaitoksista. Vrchlabín tehdas on myös yksi alueensa tärkeimmistä työnantajista."

ŠKODA AUTON tehdas vuodesta 1946, huippunykyaikainen komponenttitehdas vuodesta 2012
Vrchlabín tehdas perustettiin vuonna 1864, ja vuodesta 1946 alkaen se on ollut Škodan tehdas. Aluksi tehtaalla tehtiin autoja, mutta sittemmin siirryttiin komponenttien valmistamiseen. Tuotantosuunnan radikaalin muutoksen yhteydessä uusi tehdashalli rakennettiin puolessatoista vuodessa. ŠKODA AUTO ja Volkswagen-konserni investoivat tehtaaseen tuolloin noin 170 miljoonaa euroa. ŠKODA AUTO on valmistanut Vrchlabíssa DQ200-kaksoiskytkinvaihteistoja lokakuusta 2012 alkaen. Tuolloin noin 530 työntekijän voimin valmistui 1000 vaihteistoa päivässä; nykyisin 850 työntekijällä syntyy päivässä 2340 vaihteistoa. Valtaosa näistä DSG-vaihteistoista päätyy Volkswagen-konsernin muihin automerkkeihin ‒ ŠKODA-automalleihin niistä asennetaan noin 38 prosenttia.

Industry 4.0 -teknologiat laajalti käytössä
Tuotantosuunnan muuttamisen jälkeen useisiin hankkeisiin ja tehtaan edelleen kehittämiseen on investoitu yli 200 miljoonaa euroa. Prosessit ja toiminnot on suurelta osalta digitalisoitu, ja niissä käytetään Industry 4.0 -teknologioita. Tuotantolinjan robotit avustavat vaihteiston kokoamisessa ja osien koneistamisessa, jossa älykäs käsittelyrobotti ottaa aihio-osat kuljetuslaatikoista ja sijoittaa ne koneistuslinjaa syöttävälle hihnalle. Robotti myös ottaa koneistetut osat koneistuslinjan päässä ja laittaa ne kuljetuslaatikkoon. Robottityöpisteiden toteuttamiseksi niiden työvaiheet ja -prosessit simuloitiin digitaalisesti etukäteen, joten tuotantoa voitiin jatkaa robottien pystyttämisen ja tuotantoon integroimisen aikana.

ŠKODA AUTON ensimmäinen CO2-neutraali tehdas vuoden 2020 lopusta alkaen
Vuoden 2020 lopulta Vrchlabín tehdas on ollut ŠKODA AUTON ensimmäinen CO2-neutraali tuotantolaitos. Huippuluokan koneet ja laitteet varmistavat tehtaan erinomaisen energiatehokkuuden; esimerkiksi jotkin jäähdyttävistä voiteluaineista voidaan kierrättää useita kertoja, ja kuljetinjärjestelmissä käytetään litiumioniakkuja.

ŠKODA AUTO sitoutunut tehtaansa alueen yhteiskuntaan
Yhtenä koko Hradec Královén alueen tärkeimmistä työnantajista ŠKODA AUTO tiedostaa yhteiskunnallisen vastuunsa ja on aktiivisesti mukana seutukunnan yhteisissä asioissa. Monien erilaisten projektien ohella ŠKODA toimittaa polkupyöriä Krkonošen kansallispuiston (KRNAP) käyttöön ja autoja kunnallisen sosiaalitoimen käyttöön.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki