ŠKODA ENYAQ iV ja ŠKODA FABIA luokkiensa parhaat vuoden 2021 Euro NCAP -turvallisuustesteissä

6. tammikuuta 2022. Huipputulos Škodalle: puolueeton European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) on vuonna 2021 testaamistaan automalleista arvioinut ŠKODA ENYAQ iV -katumaasturin ja neljännen sukupolven ŠKODA Fabian kokoluokkiensa turvallisimmiksi autoiksi. ENYAQ iV on turvallisin katumaasturi: se sai 86 prosenttia kaikista mahdollisista pisteistä. Uusi FABIA sai 78 prosenttia kaikista mahdollisista pisteistä, mikä oli vuonna 2021 testattujen pienten perheautokokoluokan autojen paras tulos. ŠKODA on ainut autonvalmistaja, jolla on kaksi automallia vuoden 2021 parhaiden autojen joukossa. Škodan kaikki vuoden 2008 jälkeen esittelemät 14 uutta automallia ovat yltäneet Euro NCAP -turvallisuustesteissä parhaaseen viiden tähden tulokseen.
ŠKODA AUTO

Euro NCAP -järjestö koostaa vuosittain testatuista autoista kokoluokissaan parhaat törmäysturvallisuustulokset saaneiden automallien listan. Vuonna 2021 näihin parhaisiin autoihin lukeutui kaksi ŠKODA-mallia: katumaasturiluokassa ŠKODA ENYAQ iV ja perheautokokoluokassa ŠKODA FABIA. Siten ŠKODA on ainut autovalmistaja, jolla on kaksi vuonna 2021 luokkansa voittanutta automallia. ENYAQ iV ja FABIA ovat vuoden 2008 jälkeen kolmastoista ja neljästoista täyden viiden tähden ŠKODA-malli. Vuonna 2014 myös kolmannen sukupolven FABIA testattiin kokoluokkansa parhaaksi. Koska Euro NCAP -testivaatimukset ovat tiukentuneet vuosi vuodelta, kokoluokkiensa parhaiden vertailu on mahdollista vain vuosilta 2020 ja 2021, jolloin arvosteluissa on käytetty samoja standardeja.

Vuoden 2021 Euro NCAP -testeissä ŠKODA ENYAQ iV ylsi parhaaseen viiden tähden tulokseen ja sai 86 prosenttia kaikista mahdollisista pisteistä. Tämän Škodan ensimmäisen Volkswagen-konsernin sähköautojen skaalautuvaan perustekniikkaan (MEB) pohjautuvan automallin törmäysturvallisuustestien tulokset vakuuttavat ja erityisesti matkustajien turvallisuuden suhteen. Aikuismatkustajien suojauksesta saaduilla 94 prosentin pisteillä ja lapsimatkustajien suojauksesta saaduilla 89 prosentin pisteillä Škodan katumaasturi teki Euro NCAP -testien uuden ennätyksen, vaikka testivaatimukset vuoteen 2020 verrattuna olivat vieläkin tiukemmat. Nämä pisteprosentit on sittemmin ylittänyt vain yksi premium-luokan automalli.

Euro NCAP -testeissä uuden ŠKODA Fabian turvallisuus hyötyi erityisesti Volkswagen-konsernin etuvetoisten poikittaismoottorillisten automallien MQB-A0-perustekniikasta, jonka ansiosta autossa voidaan toteuttaa esimerkiksi seitsemän modernia avustinjärjestelmää ja muita parannuksia. Neljännen sukupolven FABIA sai 78 prosenttia kaikista mahdollisista pisteistä, ja ENYAQ iV:n lailla FABIA loisti erityisesti matkustajien turvallisuudessa: 85 prosenttia aikuismatkustajien ja 81 prosenttia lapsimatkustajien turvallisuudesta.

Törmäys- ja turvallisuustestit suorittava European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) perustettiin vuonna 1997. Sen perustajajäseniin kuului liikenne- ja kuljetusministeriötä, autoilujärjestöjä, vakuutusyhdistyksiä ja tutkimuslaitoksia kahdeksasta Euroopan maasta. Tutkimuslaitoksen kotipaikka on Belgian Leuven. Tutkimuslaitos suorittaa uusien automallien törmäystestit ja arvostelee niiden perusteella autojen aktiivisen ja passiivisen turvallisuuden sekä pelastustoimien mahdollisuudet. Viime vuosien mittaan törmäystestit ja niiden arviointikriteerit ovat tiukentuneet, ja nykyään turvallisuutta testataan useissa erityyppisissä törmäyksissä. Alun perin arvostelu perustui yksinomaan kolaritestien tuloksiin, mutta nykyisin arvostelussa huomioidaan myös aktiivisen turvallisuuden järjestelmät ja saatavissa olevat ajoavustinjärjestelmät.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki