Škoda Motorsport Suomi: Asunmaa ja Joona valmiina rallin SM-avaukseen

10.1.2023. Seitsemän osakilpailua käsittävä ralli SM-sarja käynnistyy perjantaina Rovaniemeltä. Škoda Motorsport Suomi starttaa kauteen uudistuneella kokoonpanolla. Tiimin väreissä Škoda Fabia Rally2 Evoilla kilpailevat Teemu Asunmaa ja Ville Mannisenmäki sekä uutena kasvona rallin MM-sarjassa WRC3-luokan mestaruuden voittanut Lauri Joona sekä hänen kakkosohjaajansa Tuukka Shemeikka.
Kuva: Jari Kohonen

Ralli SM-sarjassa SM1-luokassa kilpailevan ŠKODA Motorsport Suomen kuljettajakokoonpanon tänä vuonna muodostavat rallin viisinkertainen Suomen mestari Teemu Asunmaa, 34, sekä uutena kuljettajana rallin MM-sarjassa WRC3-luokan mestaruuden viime kaudella voittanut Lauri Joona, 26. Kaksikko aloittaa tulevana viikonloppuna kautensa SM-sarjan avausosakilpailussa Rovaniemellä.

Perjantaina käynnistyvän Arctic Lapland-rallin kolmasti Škodalla voittanut Teemu Asunmaa jatkaa yhteistyötä kakkosohjaajansa Ville Mannisenmäen kanssa. Ensimmäistä kauttaan SM1-luokan Škodalla kilpaileva Lauri Joona ajaa yhdessä Tuukka Shemeikan kanssa. ŠKODA Motorsport Suomen tiimiä ralli SM-sarjassa ajattaa ja huoltaa Toni Gardemeisterin johtama TGS Worldwide.

Kuudesta edellisestä ralli SM-sarjan SM1-luokan mestaruudesta Helkama-Auton tukemilla Škodilla on voitettu kuusi mestaruutta. Škodan maahantuojalle Helkama-Autolle ralli on osa yhtiön DNA:ta. Toiminnallaan Škodan Suomen maahantuoja haluaa auttaa nuoria suomalaisia rallilupauksia, kuten Kalle Rovanperää, Erik Pietarista, Emil Lindholmia tai Mikko Heikkilää, eteenpäin, kohti kansainvälisiä ralliunelmia. Tänä vuonna ŠKODA Motorsport Suomen tiimissä nuorta sukupolvea edustaa WRC3-mestari Lauri Joona. Tiimin kuljettajat ovat asettaneet tavoitteekseen voittaa SM1-luokasta Suomen mestaruuden.

Ralli SM-kauden avausosakilpailun 58. Arctic Lapland-rallin reitti sisältää 11 erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 235,89 km. Ralli käynnistyy perjantaina 11. tammikuuta kello 11:00 Rovaniemen Lordi-aukiolta. Avauspäivän ohjelmassa on viisi erikoiskoetta. Ralli jatkuu lauantaina klo 7:00. Päivän aikana ajetaan kaikkiaan kuusi erikoiskoetta. Rallin maaliin Lordi-aukiolle ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan klo 18:53 alkaen.

Tämän vuoden SM-avaus käynnistyy Jyrhämäjärven erikoiskokeella, joka on koko kilpailun pisin (33,38 km) erikoiskoe. Avauserikoiskokeelta siirrytään Rovaniemen keskustan tuntumassa sijaitsevalle Mäntyvaaran raviradalle, jolle rakennettu yleisöerikoiskoe ajetaan päivän aikana kahdesti. Samalla alueella sijaitsee myös rallin huoltoparkki. Mäntyvaaran erikoiskokeiden välissä käydään ajamassa kaksi pitkää metsäerikoiskoetta. Ensin on vuorossa Kaihuvaara, jonka jälkeen osittain uusittu Kivalo Siikakämä, joilla on yhteismittaa yli 55 km.

Rallin toinen kilpailupäivä käynnistyy lauantaina Siikakämästä, jonka alkuosa ajetaan erilaisessa muodossa kuin perjantaina. Ralli jatkuu Aittajärven erikoiskokeella, josta kilpailijat siirtyvät Ounasvaaran yleisö-EK:lle, jossa autokunnat ajavat näyttävästi vaaran rinnettä alas hiihtostadionin yleisöalueelle.

Päivähuollossa autot ja kilpailijat valmistetaan rallin vaativaan loppuhuipennukseen. Kemijärven tien varrella sijaitsevalla armeijan harjoitusalueella ajetaan rallin kolme viimeistä ja ratkaisevaa erikoiskoetta, joiden jälkeen tiedetään, kuka saa 58. kerran poronsarvet palkintokaappiinsa.

Škoda on Rovaniemen ralli SM-avauksessa vahvasti edustettuna. Rallin kymmenestä ensimmäisestä autokunnasta seitsemän kilpailee Škoda Fabialla. Lähtönumerolla #1 reitille Škodalla starttaa rallin MM-sarjassa viime vuodet kilpaillut vuoden 2020 WRC3-luokan maailmanmestari Jari Huttunen. Numeroilla #2 kilpailee Teemu Asunmaa ja #3 Lauri Joona. Numerolla #4 Škodalla matkaan lähtee Arctic Lapland-rallin kuusinkertainen voittaja Juha Salo, numerolla #7 Juuso Metsälä, numerolla #8 Anssi Rytkönen ja numerolla #10 Japanin hallitseva rallimestari Heikki Kovalainen, jolle nuotteja lukee 220 MM-rallin kokemuksella Miikka Anttila.

SM Arctic Lapland-ralliin starttaa kaikkiaan 103 autokuntaa.

#2 Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki Škoda Fabia Rally2 Evo:

”Kolmet poronsarvet ovat jo kotona ja neljänsiä lähdemme tavoittelemaan. Ei meillä muuta tavoitetta edes voi olla kuin ajaa SM-avauksen ykköseksi. Lunta ripsii tällä hetkellä nuotituksessa, mutta ei mitään sellaista vakavampaa lumisadetta, jolla olisi merkitystä. Uusi kausi on lähtenyt rallin parissa suunnitelmien mukaisesti liikkeelle”

”Testejä on ajettu, Škoda tuntui hyvältä niin kun aina, ja kaikki on valmista tulevaan. Reitillä on vähän uutta ja joitain pätkiä ajetaan eri suuntaan ja eri järjestyksessä kuin ennen. Hyvä että muuttavat konseptia aika ajoin. Se, että kilpailu alkaa rallin pisimmällä EK:lla, ei ole merkitystä. Markku Alén totesi aikoinaan, että ”painetaan kaasu pohjaan siellä, missä ratamestari on rallinsa päättänyt aloittaa”. Viikonlopulle on luvattu lauhaa säätä. Lumipölyä ei siis ole odotettavissa, mutta yleensä kun Lapissa lauhtuu niin silloin sataa. Mutta oli keli sitten mikä tahansa, me annamme mennä”.

#3 Lauri Joona – Tuukka Shemeikka Škoda Fabia Rally2 Evo:

”Hyvillä mielin nuottia tehdään Napapiirillä ja viikonlopun kilpailua odotamme jo innolla. Škoda Fabia Rally2 Evo on meille uusi auto, jolla olemme ajaneet jo jonkin verran testiä. Testit sujuivat hyvin ja uskon, että olemme hyvin valmistuneita SM-avaukseen. Kokeilimme testeissä paljon erilaisia juttuja. Škoda vei meitä ralliauton jokaisella osa-alueella stepin eteenpäin: Rally2-auto on ihan eri auto kuin Rally3”.

”Reitti näyttää hyvältä. Tällä hetkellä teillä on paljon lumipöperöä, mutta tuleva ajokeli riippuu paljon siitä, mikä on viikonlopun sääennuste ja miten tiet aurataan lumisateiden jälkeen. Lähdemme kokeneisiin kuljettajiin verrattuna altavastaajana reitille. Yritämme ajaa nousujohteisen rallin. Emme me liian rauhallisesti kautta aloita, mutta kun emme ole ajaneet kertaakaan SM1-luokan kuljettajia vastaan kilpaa niin en tiedä yhtään etukäteen, että missä menemme. Perjantaina näemme vauhtimme ja sen jälkeen jatketaan samaa tahtia tai keksitään vauhtia jostain lisää. Rallin ensimmäinen EK ja samalla kisan pisin pätkä on hyvä aloitus kilpailulle”.

Tulospalvelu:

Ralli SM-sarja: www.rallism.fi.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki