Asunmaa Škodallaan 185 km/h yhtäjaksoisesti 1:20,5 minuuttia kaasu pohjassa!

Seinäjoki, 15. kesäkuuta 2024. Škoda Motorsport Suomen Teemu Asunmaa ja Ville Mannisenmäki juhlivat kauden toista SM-voittoa Pohjanmaa-rallissa Seinäjoella. Asunmaa ajoi rallin kahta viimeistä erikoiskoetta lukuun ottamalla jokaiselle EK:lle pohja-ajan. Tiimikaverit Niclas Grönholm ja Samu Vaaleri joutuivat keskeyttämään lauantain avauserikoiskokeella ulosajoon.
Kuva: Merita Mäkinen

Škoda Motorsport Suomen hallitsevan SM1-luokan Suomen mestarikaksikon Teemu Asunmaan ja Ville Mannisenmäen taistelu kohti SM1-luokan kärkeä sai Seinäjoella jatkoa. Kaksikko ajoi SM Pohjanmaa-rallin ykköseksi ja nousi SM1-luokan SM-pisteissä jo toiseksi. Pohjanmaa-rallin voitto oli Asunmaalle jo uran kuudes Seinäjoella.

Kesäkauden SM-avauksessa Turussa jokaiselle EK:lle pohja-ajan ajanut Asunmaa jatkoi Seinäjoella siitä, mihin Turussa jäi. Asunmaa kellotti perjantai-illan kolmelle ensimmäiselle EK:lle pohja-ajat, joiden turvin hän siirtyi 3,9 sekunnin erolla rallin johdossa yötauolle.

Pohja-aikojen tehtailu jatkui lauantaina. Aamupäivän kolmelle ensimmäiselle EK:lle pohjat ja huollon jälkeen vielä yksi nopein aika EK:lle 7, jonka jälkeen Asunmaa varmisteli kahdella viimeisellä EK:lla voittoaan. Erityisesti aamupäivän ensimmäisellä EK:lla Kytölä–Torstila 1 (20,22 km) Asunmaan vauhti oli hurjaa. Auton tiedonkeruu mukaan maisema vaihtui 5-vaihde päällä kaasu pohjassa yhtäjaksoisesti peräti 1:20,5 minuutin ajan, huippunopeudella 185 km/h!

Škoda Motorsport Suomen Niclas Grönholm ja Samu Vaaleri joutuivat samaisella EK:lla keskeyttämään ulosajoon. Keskeytyshetkellä kaksikko ajoi rallissa neljäntenä.

SM1-luokan pistetilanteessa Asunmaa nousi neljänneltä sijalta toiseksi, kun Grönholm jatkaa pisteissä viidentenä.

Ralli SM-sarja jää Seinäjoen SM-osakilpailun jälkeen kesätauolle. Seuraavan kerran SM-pisteistä ajetaan 23.–24. elokuuta Lahdessa.

#4 Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki Škoda Fabia RS Rally2 – yleiskilpailun voitto:

”Hyvä kisa meiltä. Oli märkää, kuivaa, sadetta ja auringonpaistetta, ja kaikki joskus jopa samalla erikoiskokeella. Pito vaihteli aika ajoin paljon ja se teki ajamisesta haasteellista. En viitsinyt yrittää väkisin puskea pohjia täälläkin jokaiselle pätkälle. Eilen ja tänään ajamani pohja-ajat riittivät voittoon, ja se oli pääasia”

”Nyt SM-tilanteemme näyttää taas pykälän paremmalta, vaikka mitään ei ole vielä ratkaistu. Kaksi kisaa on vielä jäljellä ja niihin jää panosta. Kiva ja helppo viikonloppu kuitenkin kokonaisuutena. Ajaminen oli rentoa, ja en puristanut turhaa missään kohtaa. Automme balanssi oli täydellinen: se oli helppo ajaa. Kun asiat ovat näin niin rallin ajaminen on todella kivaa”, Asunmaa summasi.

#5 Niclas Grönholm – Samu Vaaleri Škoda Fabia RS Rally2 – keskeytys EK 4:

”Automme oli pyörähtämässä sillalla mutkan keskivaiheessa. Päätin, että yritän suoristaa sen, enkä päästä sitä pyörähtämään, mutta en aivan onnistunut siinä. Se jäi pienestä kiinni. Sain jo automme suoristettua, mutta sillan leveys ei sitten enää riittänyt: vasen etukulma osui sillankaiteeseen ja osuma rikkoi pyörän ripustuksen”

”Tänään päästiin eilistä lähemmäksi omaa hyvää suorittamista. Teiden pinta olisi ollut myös erilainen kuin eilen ja sain renkaamme paremmin lämpimäksi. Toki tein eilen virhevalinnan rengasseoksienkin suhteen, ja nyt valintamme olisi ollut hyvä. Mutta minkäs teet. Pieni virhe, iso vahinko”, Grönholm summasi.

Lopputulokset, SM Pohjanmaa-ralli, Seinäjoki:

 1. Teemu Asunmaa - Ville Mannisenmäki Škoda Fabia RS Rally2: 1:02:20,1
 2. Roope Korhonen – Anssi Viinikka Toyota GR Yaris Rally2 + 8,4
 3. Benjamin Korhola – Sebastian Virtanen Hyundai i20 N Rally2 + 24,7
 4. Anssi Rytkönen - Mikael Korhonen Škoda Fabia R5: + 1:31,9
 5. Jari Liiten – Håkan Jacobsson (S) Škoda Fabia R5 +1:35,7
 6. Tommi Jylhä - Kimmo Nevanpää Škoda Fabia R5: + 2:28,0

SM1-luokan SM-pistetilanne 5/7 osakilpailua:

 1. Roope Korhonen - Anssi Viinikka Toyota GR Yaris Rally2; 88
 2. Teemu Asunmaa - Ville Mannisenmäki Škoda Fabia RS Rally2; 75
 3. Benjamin Korhola - Sebastian Virtanen Hyundai i20 N Rally2; 74
 4. Anssi Rytkönen - Mikael Korhonen Škoda Fabia R5; 65
 5. Niclas Grönholm - Samu Vaaleri Škoda Fabia RS Rally2; 49

Tulospalvelu ja SM-pisteet:

Rallin SM-sarja: www.rallism.fi

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki