Ketkä Škoda-autokunnista kruunataan Kokkolassa SM1-luokan Suomen mestareiksi?

26.9.2023. Yksi asia on varma: rallin SM1-luokan tuleva Suomen mestari ajaa Škodalla. Tulevana viikonloppuna ralli SM-sarjan viimeiseen osakilpailuun Kokkolaan lähdetään äärimmäisen jännittävistä asetelmista, sillä SM1-luokan mitalien kohtalo ratkaistaan neljän Škoda-autokunnan välillä.
Kuva: Merita Mäkinen

Onko ralli SM-sarjan SM1-luokan Suomen mestaripari Škoda Motorsport Suomen Lauri Joona ja Tuukka Shemeikka, Teemu Asunmaa ja Ville Mannisenmäki vai Škodalla ajava Jari Huttunen ja Antti Haapala? Ralli SM-sarjan viimeiseen osakilpailuun lähdetään äärimmäisen jännittävistä asetelmista, sillä luokan kärkikolmikko ajaa ainostaan kuuden SM-pisteen sisällä toisistaan. Pelin henki on selvä: se kuka kolmikosta on Kokkolan SM-rallin nopein, on varma mestari.

Ralli SM-sarjan SM1-luokassa on viime vuosina nähty tiukkaa vääntöä mestaruudesta eikä tämäkään kausi tee poikkeusta. Teoriassa mestaruuteen on mahdollisuus vielä neljällä kuljettajalla, mutta todennäköisesti mestaruus ratkaistaan edellä mainittujen kolmen kuljettajan kesken. SM-pistejohdossa reitille starttaa Škoda Motorsport Suomen Lauri Joona, joka ajaa SM1-luokassa ensimmäistä kauttaan ja joka siirtyi ensimmäisen kerran tällä kaudella luokan SM-pistejohtoon edellisen voittoisan osakilpailun päätteeksi. Joona on ajanut tänä vuonna kahden ralli SM-osakilpailun ykköseksi.

Rallin MM-sarjassa WRC3-luokan mestaruuden vuonna 2020 voittanut Jari Huttunen teki paluun SM-sarjaan täksi kaudeksi. Edellinen täysi kausi SM-sarjassa on vuodelta 2015, jolloin kiuruvetinen kruunattiin SM3-luokan Suomen mestariksi. Škodalla kilpaileva Huttunen on tänä vuonna ajanut kolmen SM-osakilpailun voittoon.

Kolmannelta paikalta mestaruutta tavoittelemaan lähtee Škoda Motorsport Suomen Teemu Asunmaa, joka viidellä mestaruudellaan on yksi SM-sarjan kaikkien aikojen menestyneimmistä kuljettajista. Asunmaalla oli ykkönen kauden avanneessa Tunturirallissa.

Ralli SM-sarjan puolella kauden viimeisistä SM1-luokan SM-pisteistä kilpailee kaikkiaan kymmenen Škoda Fabia-autokuntaa. Yksi heistä on ralli SM-luokassa neljäntenä ajava Škodan Juha Salo ja Kristian Temonen, jotka kilpailevat tällä erää viimeisen SM-rallinsa Kokkolassa. Vuodesta 1994 alkaen rallia ajanut Salo on päättänyt lopettaa ralli SM-sarjan kiertämisen ja aktiiviuransa viikonlopun SM-ralliin.

Juha Salo on SM-mitalien määrässä kymmenellä kultamitalilla, seitsemällä hopealla ja kahdella pronssimitalilla kaikkien aikojen menestynein rallikuljettaja ralli SM-sarjassa. Kokkolassa Salolla on mahdollisuus päättää aktiiviuransa SM-pronssimitaliin.

SM-kärkeen Salolla on eroa 18 pistettä, mutta Kokkolassa jaossa olevien 1,5-kertaisten pisteiden ansiosta myös Suomen mestaruus numero 11 on teoriassa mahdollista, vaikka tilanne ei enää ole karkkilalaisen omissa käsissä.

Kauden viimeisen SM-rallin kokonaispituus on 415 km, josta erikoiskoekilometrejä on 105,65 km.

Ralli käynnistyy perjantaina kolmella erikoiskokeella klo 18:18, joista EK 1/3 (0,9 km) ajetaan Kokkolan keskustassa sijaitsevassa Tapahtumapuistossa. Kahdesti ajettavalle yleisöerikoiskokeelle on ilmainen sisäänpääsy. Illan kolmelle EK:lle kertyy pituutta yhteensä 9,48 km.

Ralli jatkuu lauantaina Kokkolan keskustasta Purje-kävelykadulla tapahtuvalla seremoniallisella lähdöllä klo 10:01 alkaen. Päivän aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta (96,37 km). Pitkän päivä päätteeksi rallin uudet Suomen mestarit ovat selvillä, kun autot saapuvat klo 21:30 takaisin Purje-kävelykadulle maaliin.

#1 Lauri Joona – Tuukka Shemeikka Škoda Fabia RS Rally2:
”Hyvillä fiiliksillä ratkaisevaan kisaan. Ajoimme hyvät testit alle ja vielä olisi tarkoitus ajaa pimeällä ennen perjantaita vähän lisää, ja katsoa, että myös lisävaloilla ajettaessa kaikki pelittää. Ensimmäisenä kilpailijana reitillä tuo kisaan oman mausteensa, mutta ei anneta sen haitata menoa. Kun teemme kaiken niin hyvin kuin pystymme niin enempään meillä ei ole mahdollisuuksia. Kaikkemme yritetään”.

”Perjantaille on luvattu sadekuuroja. Etukäteen tullut sade olisi parasta mahdollista meille ja helpottaisi kärjessä ajamista ja auraamistehtäväämme. Keskitytään vain omaa tekemiseemme. Ei siinä paljoa muuta pysty, kun vain ajaa hieman muita kovempaa. Ensimmäisenä autona reitillä voi hävitä ajo-olosuhteissa vähän muille, mutta sitten tarvitsee mennä johonkin paikkoihin vähän muita kovempaa ja löytää esimerkiksi nuotilla sellaisia paikkoja, joissa voisi saada etua, ” Joona suunnittelee.

#3 Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki Škoda Fabia RS Rally2:
”Jos ennustus sateisesta perjantaista pitää kutinsa niin lähtöpaikalla ei ole sen jälkeen suurta merkitystä. Kisassa on viisi autokuntaa, jotka haluavat ja jotka pystyvät voittamaan rallin. Toki viime vuodet ovat osoittaneet sen, että mestaruudesta ajavat ovat yleensä olleet viimeisen rallin lopputuloksissa niskan päällä. Heillä on yleensä ollut hieman kovempi yritys ja vauhti päällä, kuin muilla”.

”Ajoimme sunnuntaina testiä ja kaikki on valmista tulevaan. Käytiin auto läpi ja todettiin, että kaikki on kunnossa. Keskitymme tekemään hyvät muotit ja teemme maksimikeskittymisen kisaan, ja totta kai lähdemme kuudetta mestaruutta tosissamme tavoittelemaan. Muut mitalit ovat sivuseikka, ja niinhän se on sama tavoite muillakin. Tärkeintä olisi saada oma ajo kulkemaan heti ensimmäisestä metristä lähtien. Aikaeron tekeminen on Kokkolassa on ollut vaikeata: kaksi vuotta sitten menetin rengasrikossa 11 sekuntia ja 75 EK-km jälkeen ero maalissa oli sama 11 sekuntia”, Asunmaa hymyilee.

SM-pistetilanne SM1-luokka 6/7 osakilpailua:

  1. Lauri Joona – Tuukka Shemeikka, Škoda Fabia RS Rally2, 103
  2. Jari Huttunen – Antti Haapala, Škoda Fabia RS Rally2, 100
  3. Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki, Škoda Fabia RS Rally2, 97
  4. Juha Salo – Kristian Temonen, Škoda Fabia Rally2 Evo, 85

Tulospalvelu ja SM-pisteet:

Rallin SM-sarja: www.rallism.fi

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki