Moneen käyttöön mainio: Škoda Octavia Combi -farmarimalleja jo 25 vuotta

2. maaliskuuta 2023. Maaliskuun 3. päivänä 1998 Škoda poisti Geneven autonäyttelyssä peitteen ensimmäisen sukupolven Octavia Combi -farmarimallin päältä. Tulevan suosikkimallin sarjatuotanto oli aloitettu jo muutamaa viikkoa aiemmin, helmikuussa 1998, modernilla tuotantolinjalla Mladá Boleslavin tehtaalla. Kuluneiden 25 vuoden mittaan tästä automallista on monessa maassa tullut yksi kokoluokkansa suosituimmista farmareista. Nyt neljännen su-kupolven mallistoon sisältyvät myös sähköä voimalinjassaan hyödyntävät mallit: ladattava Octavia Combi iV -hybridi ja kevythybridi Octavia Combi e-TEC. Käytännöllisen Škoda Octavia Combin perinteisiin vahvuuksiin ovat aina lukeutuneet erinomainen vastine rahalle, moni-puoliset avustinjärjestelmät sekä huippuluokan aktiivinen ja passiivinen turvallisuus. Sen tuo-reimpina todisteina ovat joulukuussa 2022 saadut ja vuoteen 2028 saakka voimassa olevat Euro NCAP -törmäystestitulokset.
Kuva: ŠKODA AUTO

Perinne asettaa edellytykset
Jo vuodesta 1959 alkaen Octavia-mallisto on ollut Škodan yli 127-vuotisen historian kulmakivi. Octavia Combi, jonka tilava ja muunneltava "yhdistelmäkori" tarjosi henkilöauton ja kevytpakettiauton edut, esiteltiin 11. syyskuuta 1960. Tuolloinen Octavia Combi oli 4065 mm pitkä, 1600 mm leveä ja 1430 mm korkea. Autossa oli viisipaikkaisena tavaratilaa 690 litraa ja kaksipaikkaisena peräti 1050 litraa. Autoon oli tarjolla myös makuutilajärjestely ja monia muita käytännöllisiä varusteita. Vuosina 1961‒1971 Kvasinyn tehtaalla tehtiin tätä autoa 54 100 kappaletta. Tässä mallissa Škoda käytti perinteistä keskusputkirunkoa, eteen asennettua nelisylinteristä bensiinimoottoria ja takavetoa. Vankka rakenne yhdistettynä 175 millimetrin maavaraan osoitti kestävyytensä ja toimivuutensa myös vaativissa olosuhteissa.

Modernin aikakauden alku
Suuri menestys seurasi 1992 eli pian sen jälkeen, kun Škodasta oli tullut osa Volkswagen-konsernia. Octavia oli ensimmäinen Volkswagen-konsernin A4-perustekniikkaan pohjautunut Škoda-automalli. Sen muotoilusta vastasi Dirk van Braeckelin designtiimi, joka jo silloin hyödynsi CAD-suunnittelua. Škoda Octavian valmistus alkoi sedan-mallilla syyskuussa 1996 aikanaan yhdessä Euroopan moderneimmista tuotantoyksiköistä Mladá Boleslavin tehtaalla. Syyskuusta 1997 alkaen Octavia Combia valmistettiin noin 200 kappaleen esisarja. Näitä ns. nollasarjan autoja ei toimitettu asiakkaille. Varsinainen sarjatuotanto käynnistyi helmikuussa juuri ennen Octavia Combin ensiesittelyä Geneven autonäyttelyssä 3. maaliskuuta 1998. Ensimmäiset asiakkaat saivat autonsa jo toukokuussa 1998. Neljä ja puoli metriä pitkän farmarimallin akseliväli oli 2512 mm eli kuusi millimetriä sedan-mallia pitempi. Combi-farmarimalli oli myös 26 mm sedania korkeampi. Tavaratila (perustilavuus 548 ja maksimitilavuus 1512 litraa) lukeutui tämän autokokoluokan suurimpiin. Korin ajattoman kaunis muotoilu keräsi kiitosta niin asiantuntijoilta kuin asiakkailtakin, mitä todistavat Tšekin kansallinen muotoilupalkinto vuodelta 1999, mutta etenkin myyntitilastot. Combi-farmarimallin osuus Octavian myynnistä oli 15 % vuonna 1998. Vuonna 2001 sen osuus oli jo yli 40 %. Combi-farmarimallia tehtiin 13 vuoden aikana kaikkiaan 470 600 kappaletta.

Škoda Magazine -sivustolla oleva video näyttää kuvamateriaalia ensimmäisen sukupolven Octavia Combista.

Kasvava suosio
Kesästä 2004 alkaen toisen sukupolven Octavia Combia valmistettiin rinnan ensimmäisen sukupolven kanssa. Tämä tarkoituksenmukainen rinnakkaiselo markkinoilla kesti kuusi vuotta kahden sukupolven täydentäessä toisiaan. Seuraajamallin muotoilusta vastasi Thomas Ingenlathin johtama designtiimi. Vuoteen 2013 mennessä 881 200 asiakasta oli valinnut farmarimallin, mikä koko maailman tasolla vastasi 33 % Octavian myynnistä.

Kolmannen sukupolven Octavia Combi esiteltiin 7. maaliskuuta 2013, ja se nousi aiemmankin sukupolven mallia suositummaksi. Octavia-mallisto on vuosien mittaan myös laajennut esimerkiksi Octavia Combi Scout -mallilla. Se on liikkuvalle ja harrastavalle ihmiselle tarkoitettu outdoor-tyylin automalli, jossa on edistyksellinen neliveto, automaattivaihteisto ja runsaasti moderneja varusteita. Vuosien 2012 ja 2020 välillä kolmannen sukupolven Octavia Combeja valmistettiin 1 195 500 kappaletta.

Neljäs sukupolvi ja sähköistyminen
Marraskuussa 2019 esitelty neljännen sukupolven Octavia on Škodan ensimmäinen sarjatuotantomalli, joka on saatavilla e-TEC-kevythybriditekniikalla. Ensimmäistä kertaa Škodan automallistoon sisältyy myös ladattava Octavia Combi iV -hybridimalli, josta on saatavissa myös sporttinen Octavia Combi RS iV. Škodan suursuosikkimallin neljännen sukupolven tuotantomäärä on jo ylittänyt neljännesmiljoonan rajan. Siten Škoda Octavia Combi -farmarimalleja on neljännesvuosisadan aikana valmistettu kaikkiaan yli 2,8 miljoonaa kappaletta.

Octavian menestystarinalle omistettu näyttely on nähtävissä ja koettavissa Škoda-museossa Mladá Boleslavissa 1.3.-17.5.2023.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki