Rallin junioritähti Tuukka Kauppinen Škodalla Suomen MM-ralliin

Helsinki, 5. heinäkuuta 2024. Škoda Motorsport Suomen joukkue täydentyy Suomen MM-ralliin ralliautoilumme tulevaisuuden lupauksella 17-vuotiaalla Tuukka Kauppisella ja Veli-Pekka Karttusella. Heidän lisäkseen WRC2-luokan MM-pisteistä Jyväskylässä kilpailevat Škoda Motorsport Suomen Teemu Asunmaa ja Ville Mannisenmäki sekä Lauri Joona ja Janni Hussi.
Kuvat Esko Tuomisto

Škodan maahantuojalle Helkama-Autolle ralli ja Škoda Motorsport Suomi -rallitiimi ovat osa yhtiön DNA:ta. Toiminnallaan Škodan Suomen maahantuoja haluaa ensisijaisesti auttaa nuoria suomalaisia rallilupauksia kohti kansainvälisiä areenoita, kuten aiemmin muun muassa Kalle Rovanperän, Emil Lindholmin, Mikko Heikkilän sekä Lauri Joonan tapauksissa.

Tänä vuonna Škoda Motorsport Suomen junioriohjelmaan liittyy lajin suuri 17-vuotias tulevaisuuden lupaus Tuukka Kauppinen, joka debytoi Suomen MM-rallissa WRC2-luokan Škoda Fabia RS Rally2:lla. Nuoresta iästään huolimatta Kauppinen on jo lajin kaksinkertainen Suomen mestari. Hän kilpailee tänä vuonna Rautio Motorsportin kuljettajana SM3-luokan Suomen mestaruudesta.

Kauppinen sekä hänen kakkosohjaajansa Veli-Pekka Karttunen saavat Suomen MM-ralliin ajettavakseen Škodan uusimman WRC2-luokan ralliauton Fabia RS Rally2:n. Ennen Jyväskylää Kauppinen ajaa sadan kilometrin edestä testiä ja testirallina Tampereella viikkoa ennen MM-ralliamme ajettavan kansainvälisen HYAcenter-rallin.

Kauppinen osallistuu MM-tason ralliin ensimmäistä kertaa. Hänellä ei ole aiempaa nelivetokokemusta rallista. Vuosi sitten hän ajoi MM-rallin kansallisessa oheisluokassa PitkäVetomies-kilpailussa 16-vuotiaana historian nuorimpana kuljettajana palkintopallille toiseksi. Laukaalla asuvalle Kauppiselle Suomen MM-ralli on kotikilpailu, johon osallistumista hän on odottanut jo pitkään.

– On todella siistiä debytoida Suomen MM-rallissa uudella huippukalustolla. Pääsin viime talvena kertaalleen kokeilemaan WRC2-luokan Škodaa, ja olihan se hieno kokemus. En ole aiemmin ajanut edes neljää perättäistä päivää rallia, ja osa reitin teistä on minulle täysin uusia, joten paljon uutta opittavaa on edessä. Iso kiitos Helkama-Autolle sekä Rautio Motorsportille, että sain näin hienon mahdollisuuden kilpailla Jyväskylässä, Kauppinen kiittelee.

Kauppinen kertoo hakevansa Tampereen testirallista ja Suomen MM-rallista tärkeää nelivetokokemusta sorapinnalta.

– Pitkä kilpailu, johon olen valmistautunut ennakkoon hyvin. Toivon, että auto tulee nopeasti tutuksi. Ensisijainen tavoitteeni on ajaa maaliin. Uskon, että EK-aikani kehittyvät kilpailun edetessä. Aion totutella neliveto-Škodaan rohkeasti, mutta järki päässä, Kauppinen lupaa.

Nuorelle keskisuomalaiskuljettajalle tulevan MM-reitin erikoiskokeet ovat nimiltään tuttuja, mutta käytännön ajokokemus teistä puuttuu. Ennakkoon Kauppinen odottaa eniten perjantaina kahdesti ajettavaa Myhinpään erikoiskoetta.

– Myhinpää on mielestäni reitin hienoin tie, ja odotan sen ajamista eniten. Reitillä on varmasti myös muita hienoja ja haastavia teitä. Makea juttu, että tämä on nyt totta ja kohta päästään ajamaan Škodalla rallia, Kauppinen hymyilee.

Škoda ja moottoriurheilu kuuluvat yli 120-vuotisen historian kautta yhteen. Siksi moottoriurheilu on tärkeä osa Škoda-autotehtaan DNA:ta. Škoda jatkaa kolmatta vuotta Suomen MM-rallin virallisena automerkkinä. Škoda näkyy 1.-4. elokuuta Jyväskylän katukuvassa ja rallireitillä monin eri tavoin.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki