Škoda Auto valmisti 866 800 autoa vuonna 2023

Mladá Boleslav 12. tammikuuta 2024. Škoda Auton tuotanto kasvoi huomattavasti vuonna 2023: kaikkiaan autoja valmistettiin 866 800 kappaletta. Se on peräti 18,5 pro-senttia edellisvuotta enemmän. Edelleen suurin yksittäinen vientimaa oli Saksa, jonne vietiin 157 800 autoa (+17,6 %). Škoda Auto ylsi vahvaan menestykseen myös kotimaas-saan Tšekissä, jonne autoja toimitettiin kaikkiaan 87 800 kappaletta (+23,4 %). Suurin kasvu saavutettiin Saksassa, Britanniassa ja Tšekissä. Täyssähköinen Enyaq lukeutui suosituimpiin sähköautoihin monessa Euroopan maassa; Enyaq-malleja myytiin ennätyk-selliset 81 700 kappaletta (+52,1 %). Kansainvälistymisen strategiansa mukaisesti Škoda Auto lähti vuoden 2023 jälkimmäisellä puoliskolla mukaan Vietnamin ja Kazakstanin markkinoille.
Kuva: Škoda Auto

Škoda Auton pääjohtaja Klaus Zellmer: "Asiakkaamme ovat puhuneet. Olen syvästi kiitollinen luottamuksesta, jota he ovat Škoda-automerkille osoittaneet. Autojamme suunnittelevien, rakentavien ja myyvien ihmisten kova ja antaumuksellinen työ on tuottanut vaikuttavan tuloksen, huolimatta päättyneen vuoden haasteellisesta talous- ja markkinatilanteesta. Koko mallistomme kasvava kysyntä vahvistaa strategiaamme tarjota asiakkaillemme polttomoottori-, täyssähkö- ja hybridivaihtoehtoja tässä ajassa, jossa yhä vahvemmin siirrytään kohti sähköllä liikkumista. Mallistomme tulee laajentumaan kuudella täyssähköautolla, joista ensimmäisenä tänä vuonna esittelemme Elroqin. Liiketoimintamallimme on vakaa ja vankka, mutta pysymme valppaina kansainvälisten markkinoiden ennakoimattomienkin muutosten varalta. Škoda Auton tulevaisuuden turvataksemme keskitymme jatkossakin siihen, mitä asiakkaamme haluavat, kykyymme vastata markkinoiden tarpeisiin nopeasti, ja investoimme työntekijöidemme jatkuvaan kehittämiseen."

Myynnistä ja markkinoinnista vastaava Škoda Auton hallituksen jäsen Martin Jahn: "Škoda Auto saavutti vuonna 2023 autojen asiakastoimituksissa huomattavan 18,5 prosentin kasvun eli autoja myytiin 135 500 kappaletta enemmän. Euroopan markkinoilla kasvua oli huomattavat 27,4 prosenttia, ja Euroopassa olemme automerkeistä seitsemänneksi suurin. Saksassa myyntimme kasvoi peräti 23 600 autolla, ja hyvään kasvuun ylsivät myös Britannia (20 700 autoa enemmän) ja kotimaamme Tšekki (16 600 autoa enemmän). Enyaq oli sähköautojen myynnin kärjessä Tšekissä ja Slovakiassa. Enyaq lukeutui myydyimpiin sähköautoihin myös monessa Euroopan maassa: esimerkiksi Saksassa se oli myynnin ykkönen loka- ja marraskuussa. Euroopan ulkopuolella ylsimme merkittäviin saavutuksiin kuten yli 100 000 auton myyntiin Intiassa kahden vuoden aikana ja onnistuimme toimintamme laajentamisessa Vietnamin ja Kazakstanin markkinoille."

Taloudesta, IT-järjestelmistä ja lakiasioista vastaava Škoda Auton hallituksen jäsen Holger Peters: "Viime vuonna saavuttamamme yli 866 800 auton myynti osoittaa autojemme kiinnostavuuden ja niiden hyvän vastineen rahalle näinä taloudellisesti haastavina aikoina. Olemme sitoutuneet jatkamaan samalla tiellä myös nyt alkaneena vuonna 2024. Toimintaamme ja tuottavuuttamme tehostamalla pyrimme keskipitkällä aikavälillä kasvattamaan myyntimme kannattavuutta. Strategiallamme Next Level Efficiency+, tarkalla kustannusseurannalla sekä tekoälyn ja robottiprosessiautomatiikan integroinnilla luomme tarvittavaa pelivaraa tuleville investoinneille ja mallistomme sähköistämisen jatkolle."

Autoilun tulevaisuus on sähköinen
Täyssähköisten Škoda Enyaq -mallien toimitukset kasvoivat yli 50 prosentilla vuonna 2023, mikä on osoitus Škodan sähköistymisen strategian onnistumisesta. Viime vuonna Škoda Enyaq oli myydyin täyssähköauto Tšekissä ja Slovakiassa. Se lukeutui viiden myydyimmän täyssähköauton joukkoon useassa Euroopan maassa, esimerkiksi Sveitsissä, Saksassa, Suomessa, Norjassa ja Hollannissa. Škoda lisää automallistonsa sähköistämistä tuomalla uudesta Kodiaqista ja Superbista myyntiin myös ladattavat hybridit, joiden WLTP-toimintamatka sähköllä on jopa yli 100 kilometriä.

Merkittävä edistysaskel kansainvälistymisessä
Syyskuussa Škoda Auto laajensi toimintaansa Vietnamin markkinoille hyödyntääkseen kasvupotentiaalia ASEAN-maissa, joista Vietnamin ennustetaan johtavan kehitystä ja yltävän yli 40 000 auton vuosimyyntiin vuoden 2030 jälkeen. Lisäksi Vietnamilla saavutetaan selviä synergiaetuja Škodan Intian-toimintojen kanssa. Intian Punessa vastikään avatussa logistiikkakeskuksessa valmistetaan Intian markkinoiden Kushaq- ja Slavia-malleista CKD-kokoonpano-osasarjoja, jotka viedään Vietnamiin ja kootaan siellä valmiiksi. Intiassa Škoda on saavuttanut merkittävän virstanpylvään: kahden viime vuoden aikana asiakkaille toimitettiin 100 000 autoa. Lisäksi Škoda on palaamassa Kazakstanin markkinoille käynnistämällä Kodiaq-, Kamiq-, Karoq- ja Octavia-mallien valmistuksen yhteistyössä paikallisen kumppanin kanssa.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki