Škoda jälleen vahvasti myytyjen autojen kärjessä 2023

1.12.2023. Škoda oli marraskuussa toiseksi rekisteröidyin automerkki Suomessa, saavuttaen ennätyksellisen yli 15 % markkinaosuuden. Ladattavissa hybrideissä ja yritysautoissa Škoda sijoittui selkeästi näiden kategorioiden ykköseksi. Koko vuoden luvut kertovat Škodalle 26,6 prosentin kasvua viime vuoteen verrattuna.
Teksti ja kuvat Škoda Auto

Tuoreiden rekisteröintilukujen mukaan vuosi 2023 tammikuun alusta marraskuun loppuun tuo Škodalle kokonaismarkkinassa paikan kärkikaksikkoon 8 002 rekisteröidyllä autolla. Autoalan kokonaismarkkina on kasvanut kyseisenä ajanjaksona 8,4 %. Škoda on kasvanut kokonaismarkkinaa nopeammin, saavuttaen 26,6 prosentin kasvun verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Marraskuussa Škodan myynti oli 1 000 ajoneuvoa, markkinaosuuden ollessa ennätyksellinen 15,1 prosenttia. Kasvua edeltävään vuoteen verrattuna karttui 86,0 prosenttia.

Mallirekisteröinneissä marraskuun kärkinelikkoon nousivat Škoda Octavia (377 kpl, +120,5 % vrt. 11/2022) ja Škoda Enyaq (302 kpl, +128,8 % vrt. 11/2022). Octavia oli ladattavien hybridien myydyin malli.

Menestyksekkään marraskuun kruunasi Škodan ykkössija yritysautoissa: Škoda saavutti yritysautoissa 21,2 prosentin markkinaosuuden (403 kpl). Suosituimpien yritysautojen kolmikosta löytyvät Octavia ja Enyaq. Škoda on ollut suosituimpia yritysautoja jo usean vuoden ajan.

Oikea suunta myös autojen toimitusajoissa

”Tämän vuoden ja marraskuun luvut kertovat parantuneesta tuotantotilanteesta ja vahvasta tilauskannasta. Tilanne on kehittynyt myös autoalaa paljon puhuttaneissa toimitusajoissa hyvään suuntaan”, Helkama-Auton tuotejohtaja Petri Gesterberg kertoo.

Toimitusaikoja pidensivät aiemmin muun muassa koronavuosien aikana syntynyt ja Ukrainan sodan syventämä maailmanlaajuinen puolijohdepula sekä tarvittavien raaka-aineiden ja materiaalien saatavuusongelmat.

”Kun tilannetta verrataan nyt vuosi taaksepäin, voidaan sanoa, että autojen toimitusajat ovat vähintäänkin puolittuneet. Lähes jokaista Škoda-mallia on saatavissa tehtaalta nyt vain muutamassa kuukaudessa ja monia yksilöitä myös nopeaan toimitukseen”, Helkama-Auton myynnistä, kentästä ja Business Managementistä vastaava johtaja Petri Raitala sanoo.

Lyhentyneistä toimitusajoista hyvänä esimerkkinä toimii ladattava hybridi Octavia Combi iV, jonka saa nyt tehdastilauksena vain muutamassa kuukaudessa tai jopa nopeaan toimitukseen.

Vuosi 2024 tuo tullessaan uusia tuulia, kuten Enyaqin vuosimallin 2024 uusine ominaisuuksineen pidempänä toimintamatkana, kasvaneena tehona ja lyhyempinä pika- ja suurteholatausaikoina. Ensi vuodelta odotetaan myös muun muassa täysin uuden Superbin ja täysin uuden Kodiaqin rantautumista Suomeen.

Lähde: Dun & Bradstreet 1-11/2023

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki