Škoda Motorsport Suomen Joona ja Asunmaa luottavaisina mitalitaisteluun Lahteen

9.8.2023. Škoda Motorsport Suomen Lauri Joonan ja Tuukka Shemeikan sekä Teemu Asunmaan ja Ville Mannisenmäen taistelu ralli SM-sarjan SM1-luokan mitalisijoista jatkuu tulevana viikonloppuna Lahdessa. TSG Worldwiden Škoda Fabia RS Rally2:lla kilpailevat autokunnat ajavat vain viiden pisteen sisällä toisistaan.
Kuva: Merita Mäkinen

Ralli SM-sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu kilpaillaan perjantaina ja lauantaina Lahdessa. SM1-luokan osalta Škoda-autokunnat starttaavat kilpailuun nelosjohdossa.

Ralli SM-sarjan SM-pisteissä kuuden ensimmäisen rallin tuloksista yhden osakilpailun pisteet jätetään Lahden jälkeen pois laskuista. Škoda Motorsport Suomen kuljettajista Teemu Asumaalla on jo yksi keskeytys alla, joten Asunmaa saa laskea yhteispisteisiinsä kaikki Lahdesta tulossa olevat pisteet. Lauri Joonan kohdalla kauden heikoin sijoitus on neljäs, joten kolme kärkisijaa Lahdesta toisivat Joonan pistepussiin lisäpisteitä.

Tänä vuonna ralli SM-osakilpailun rinnalla Lahdessa ajetaan myös Historic-ralliautojen EM-pisteistä. Perinteinen Lahti Historic Rally ajetaan 20-vuotisjuhlarallina. Kysymyksessä on FIA European Historic Rally Championship-sarjan kauden seitsemäs osakilpailu.

Perjantaina ja lauantaina ensimmäisenä reitille starttaavat kansainvälisen Lahti Historic Rallyn kilpailijat. EM-kilpailijoiden jälkeen matkaan päästetään kotimaisen Historic Rally Trophyn kilpailijat tasanopeusluokkien johdattamina ja lopuksi starttaavat Ralli SM-sarjaa ajavat autokunnat.

Lahdessa nähdään ja koetaan siis ralliautoilun varsinainen superviikonloppu, jossa yleisö pääsee näkemään lajin kehityksen menneiltä vuosikymmeniltä nykypäivään. Rallin lähtö -ja maali on tutusti Lahden satama-alueella, josta startataan matkaan perjantaina EM Historic-luokan osalta klo 11:00 ja ralli SM-sarjan osalta klo 17:27. Rallin maaliin saavutaan samaan paikkaan lauantaina historic-autojen osalta klo 18:30 ja ralli SM-sarjan osalta klo 20:30.

Ralli SM-sarjan kilpailijat ajavat perjantai-iltana kaksi erikoiskoetta, yhteensä 25,98 EK-kilometriä ja lauantaina kahdeksan erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 97,16 km. Reitti kulkee Kärkölän, Hollolan, Padasjoen, Pälkäneen ja Hämeenlinnan alueilla.

Ralli SM-sarjan huoltoalue sijaitsee Lahti Hallin piha-alueella. Lahden Sataman tapahtuma-alueella on koko rallin ajan iso näyttö, josta kilpailua voi seurata livenä.

Suomen MM-rallin WRC2-luokan tuore voittaja Škodan Sami Pajari ei ole kilpailussa mukana, mutta hän on lupautunut haastattelemaan kuljettajakollegoitaan Lahden Satamassa.

Ralli SM-sarjan puolella SM1-luokan pisteistä kilpailee kaikkiaan kymmenen Škoda Fabia-autokuntaa. Historic- ja tasanopeusluokissa nähdään peräti seitsemän 1980-luvulta tuttua Škoda Favorit 136L -autokuntaa sekä kaksi 1960-luvun alun Škoda Octavia Super-klassikkoa.

#2 Lauri Joona – Tuukka Shemeikka Škoda Fabia RS Rally2:
”Mielenkiintoinen ralli tulossa. Edessä ajavat Historic-autot rikkovat mukavasti tien pintaa, mutta autojen ajolinjat eivät välttämättä ole meille kovin optimaalisia. Haasteita tulossa, mutta lähtöjärjestys on kuivalla kelillä mielestäni parempi näin päin”.

”SM1-luokassa kolmen kärki ajaa viiden pisteen sisällä toisistaan, joten tosi tiukkaa on. Lähdemme tavoittelemaan toista voittoa, muuta tavoitetta ei voikaan olla. Tarvitsemme lisäpisteitä, ja saamme niitä vain ajaessamme kolmen nopeimman joukkoon. Jokainen lisäpiste tulee tarpeeseen. Testiä emme aja, sillä Suomen MM-rallissa saimme tarpeeksi kilometrejä ja tiedän, että Škoda sopii hyvin Lahden ympäristön sorateille. Pari päivää huilia ja akku täynnä Lahteen,” Joona muistuttaa.

#3 Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki Škoda Fabia RS Rally2:
”Škodamme oli Suomen MM-rallissa Mikko Heikkilällä. Aloitimme jo viime sunnuntaina automme huollon tulevan viikonlopun SM-rallia varten Jyväskylässä. Jatkoimme töitä tiistaina ja keskiviikkona ajamme iltapäivästä vielä sen verran testiä, jossa pääsemme toteamaan, että kaikki on kunnossa”.

”Lahden SM-ralli on SM-taistelun osalta erittäin tärkeä kisa meille, koska saamme laskea kaikki tulossa olevat SM-pisteet hyväksemme. Ajoimme vuonna 2021 Lahdessa myös historic-autojen perässä. Erilainen ralli tulossa. Ajo oli edellisellä kerralla aika hankalaa, koska historic-autot ajavat ihan eri ajolinjaa kuin me. Mutta kyllä se ajo-olosuhde kaikille SM-luokan kärkipään autokunnille on sama, joten ei kun menoksi”, Asunmaa toteaa.

SM-pistetilanne SM1-luokka 5/7 osakilpailua:

  1. Jari Huttunen – Antti Haapala, Škoda Fabia RS Rally2, 90
  2. Lauri Joona – Tuukka Shemeikka, Škoda Fabia RS Rally2 90
  3. Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki, Škoda Fabia RS Rally2, 85
  4. Juha Salo – Kristian Temonen, Škoda Fabia Rally2 Evo, 79
  5. Niclas Grönholm – Antti Linnaketo Citroën C3 R5, 37
  6. Riku Tahko – Sami Ryynänen Hyundai i20 N Rally2, 35

Tulospalvelu ja SM-pisteet:

Rallin SM-sarja: www.rallism.fi

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki