Škoda Motorsport Suomi tavoittelee SM Pohjanmaa-rallista jo kahdeksatta perättäistä SM1-luokan voittoa

Seinäjoki, 11. kesäkuuta 2024. Škoda Motorsport Suomen Teemu Asunmaa ja Ville Manni-senmäki sekä Niclas Grönholm ja Samu Vaaleri ovat valmiina taistelemaan Škoda Fabia RS Rally2:lla SM1-luokan SM-pisteistä kaksipäiväisessä SM-rallissa Seinäjoella. Škoda on juhlinut SM Pohjanmaa-rallin voittoa vuodesta 2017.
Kuvat Merita Mäkinen / Meritapix

Škoda Motorsport Suomi aloitti Ralli SM-sarjan kesäkauden Turussa kaksoisvoitolla. SM1-luokan hallitseva Suomen mestarikaksikko Teemu Asunmaa ja Ville Mannisenmäki lähtee Seinäjoella ja sen ympäristökuntien alueilla ajettavaan SM Pohjanmaa-ralliin voitto mielessä. Asunmaa on viidellä voitollaan rallin menestynein kuljettaja.

Kesäkauden SM-avauksessa Turussa ensimmäisen rallinsa Škoda Motorsport Suomen kuljettajina ajaneet Niclas Grönholm ja Samu Vaaleri lähtevät hakemaan ehjää ja nousujohteista kilpailua. Grönholm on kilpaillut Seinäjoella kerran aiemmin. Viime vuoden rallista oli tuloksena SM1-luokan viides sija.

SM1-luokan pistetilanteessa Asunmaa (50) ja Grönholm (49) ajavat pisteen erolla toisistaan perättäisillä sijoilla neljä ja viisi. Fabia RS Rally2:illa ajava kaksikko on edelleen vahvasti luokan mestaruustaistelussa mukana.

Škoda Motorsport Suomi hakee SM Pohjanmaa-rallista jo kahdeksatta perättäistä voittoa. Rallin SM1-luokka on voitettu Škodalla joka kerta vuodesta 2017 lähtien. Viime vuonna Seinäjoella voittoa juhli Škodan Lauri Joona, Emil Lindholm oli Škodallaan ykkönen vuosina 2021–2022 ja Teemu Asunmaa voitti Škodallaan vuosien 2017–2020 SM Pohjanmaa-rallit. Asunmaalla on Pohjanmaa-rallista kaikkiaan viisi voittoa taskussaan.

SM Pohjanmaa-rallin ratamestarit ovat löytäneet nykykuljettajille reitiltä uusia osuuksia, joita ei ole vuosiin ajettu. Lisäksi viime vuosilta tutuilta osuuksilta ajosuuntaa on muutettu. Taistelu rallin SM-pisteistä käynnistyy jo perjantaina kello 20:01 alkaen. Illan aikana ajetaan kolme erikoiskoetta (25,25 km), joista ensimmäinen on Seinäjoella ajettava yleisöerikoiskoe Seinäjoki City (1,40 km). Kilpailijat starttaavat yleisö-EK:lle välittömästi osoitteesta Kirkkotie 15 tapahtuvan rallin lähdön jälkeen Seinäjoen urheilutalon edestä. Illan kaksi muuta EK:tta ajetaan Kurikan suunnassa, joka on SM Pohjanmaa-rallin nykykuljettajille uusi alue.

Kilpailu jatkuu lauantaina klo 9:21. Päivän ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 96,80 km. Kilpailun huoltoalue sijaitsee Seinäjoella Rengastien Autotarvikkeella, jossa kilpailijat käyvät lauantain aikana kertaalleen, alkaen klo 13:15. Rallissa ajetaan kaikkiaan yhdeksän erikoiskoetta ja 122,05 EK-km. Ensimmäisten kilpailijoiden odotetaan saapuvan rallin maaliin Seinäjoen Torille klo 18:15 alkaen.

Teemu Asunmaan ja Niclas Grönholmin lisäksi Škoda Fabia Rally2 Evo tai R5-malleilla SM1-luokassa kilpailevat muun muassa Anssi Rytkönen, Mikko Eskelinen, Tommi Jylhä, Jooa Iivari, Jari Liiten (S) Tuukka-Matias Kivioja, Kees Burger (NED) ja Rakan Al-Rashed (KSA). SM Pohjamaa-rallin kokonaisautomäärä on 114 autokuntaa.

SM Pohjanmaa-ralli järjestetään viiden eri autourheiluseuran yhteistyönä. Järjestävät seurat ovat Alavuden Urheiluautoilijat, Etelä-Pohjanmaan Urheiluautoilijat, Laihian Urheiluautoilijat, Lapuan Urheiluautoilijat ja Team Botnia. Tulevan viikonlopun kilpailu kuuluu myös rallin Pohjoismaiden mestaruussarjaan, joka ajetaan tänä vuonna neljän osakilpailun mittaisena sarjana. Seinäjoella ajettava SM-ralli on PM-sarjan toinen osakilpailu.

#4 Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki Škoda Fabia RS Rally2:

”Yritetään jatkaa siitä, mihin Turussa jäimme. En ole vieläkään miettinyt tätä sarjaa sarjana eteenpäin. Ajetaan yksi kisa kerrallaan mahdollisimman hyvin. Meille nykykuljettajille reitillä on paljon uusia osuuksia, joka on vain hyvä asia. Ainoastaan rallin avaava yleisö-EK on sama kuin viime vuonna”.

”Viisi kertaa olen Pohjanmaan voittanut, joten ei tässä muuta tavoitetta voi olla kuin ykköstila. Kaikki on kunnossa, auto on testattu, ja kaikki toimi hienosti. Kuivan sääjakson jälkeen vesisateet ovat sitoneet irtohiekkaa teiden pintaan kiinni, joten lähtöpaikalla ei ole enää niin isoa merkitystä. Lähdemme neljäntenä reitille, joka on hyvä paikka ajaa tätä rallia. Parhaamme yritämme, ja olisi mukava ajaa muutaman vuoden tauon jälkeen se kuudes voitto”, Asunmaa muistuttaa.

#5 Niclas Grönholm – Samu Vaaleri Škoda Fabia RS Rally2:

”Lähtöpaikkamme on hyvä (5). Tässä viikolla on Seinäjoen suunnalle luvattu sateita, joten tiet eivät ole ehkä yhtä liukkaita kuin Turussa. Sateesta sinänsä ei minulle ole haittaa – päinvastoin, se voisi olla hyväkin asia. Tykkään ajaa sadekelissä.”

”Olen tyytyväinen kokonaispakettiimme. Pieniä asioita voi aina yrittää parantaa. Turussa automme kääntyi vähän liiankin hyvin mutkiin, joten yritämme saada kääntymisvaihetta mutkaan sisälle pykälän rauhallisemmaksi. Jos tässä onnistumme niin se voisi vielä hieman helpottaa ajamistani. Yritän päästä samalle tekemisen tasolle kuin Turussa ja ajaa omaa parastani ja virheettömästi. Ja jos onnistun tässä, se riittää. Askel ja kisa kerrallaan edetään”, Grönholm summaa.

SM1-luokan SM-pistetilanne 4/7 osakilpailua:

  1. Roope Korhonen - Anssi Viinikka Toyota GR Yaris Rally2; 70
  2. Benjamin Korhola – Sebastian Virtanen Hyundai i20 N Rally2; 59
  3. Anssi Rytkönen – Mikael Korhonen Škoda Fabia R5; 53
  4. Teemu Asunmaa - Ville Mannisenmäki Škoda Fabia RS Rally2; 50
  5. Niclas Grönholm – Samu Vaaleri Škoda Fabia RS Rally2; 49
  6. Tommi Jylhä - Kimmo Nevanpää Škoda Fabia R5; 37

Tulospalvelu ja SM-pisteet:

Rallin SM-sarja: rallism.fi

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki