SM1-luokan kärkikaksikko Asunmaa ja Joona uusilla Škoda Fabia RS Rally2:lla Joensuuhun

13.6.2023. Ralli SM-sarjan edellisestä SM-osakilpailusta kaksoisvoiton saavuttanut Škoda Motorsport Suomi kilpailee SM Itärallissa ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan uusilla Škoda Fabia RS Rally2-autoilla. 60-vuotista taivalta juhlivaan SM Itäralliin tiimin kuljettajakaksikko Teemu Asunmaa ja Ville Mannisenmäki sekä Lauri Joona ja Tuukka Shemeikka starttaavat SM1-luokan pisteissä kaksoisjohdossa. Škoda on myös SM Itärallin virallinen autoyhteistyökumppani.
Kuva: Merita Mäkinen

Škoda Motorsport Suomen autokunnat Teemu Asunmaa ja Ville Mannisenmäki sekä Lauri Joona ja Tuukka Shemeikka starttaavat Joensuussa ajettavaan kauden viidenteen rallin SM-osakilpailuun uusilla Škoda Fabia RS Rally2:lla. Škoda Motorsport Suomen kaksikko lähtee pohjoiskarjalan haastaville sorateille SM1-luokan SM-pisteiden kaksoisjohdossa. Tulevassa rallissa heitä huoltaa Toni Gardemeisterin TGS Worldwide.

Pohjoiskarjalan vaaramaisemissa ajettava SM Itäralli juhlii tänä vuonna 60-vuotista taivalta. Historian ensimmäinen Itäralli ajettiin elokuussa vuonna 1963. Jatkoa seurasi heti seuraavana vuonna ja jo vuonna 1965 Itärallille myönnettiin SM-arvo. Škoda on tämän vuoden SM Itärallin virallinen autoyhteistyökumppani yhdessä Hedin Automotiven kanssa.

Juhlakilpailun reitti käsittää yhdeksän erikoiskoetta. Metsäerikoiskokeiden lisäksi tapahtuma tulee Joensuun keskustaan, kun kilpailun avauserikoiskoe (1.50 km) ajetaan perjantai-iltana klo 19:11 alkaen vain kilometrin päässä Joensuun torilta Mehtimäellä. Yleisöerikoiskokeelta kilpailijat siirtyvät vielä yhdelle 5,85 km mittaiselle metsäerikoiskokeelle perjantain päätteeksi.

Lauantaina kilpailun seremoniallinen lähtö tapahtuu alkaen klo 9:15 Joensuun torilta. Lähdöstä kilpailijat suuntaavat vielä seitsemälle erikoiskokeelle, joista kolme erikoiskoetta ajetaan kahteen kertaan. Rallin päättää kilpailun pisin 22.70 km mittainen EK.

SM Itärallissa ajetaan kaikkiaan 94.45 EK-km. Kilpailun maaliin Joensuun torilla, jonne ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan klo 18:11 alkaen.

SM Itärallissa SM1-luokan kärkinelikon ohella kilpailussa nähdään kaikkiaan yksitoista SM1-luokan Škoda Fabia -autokuntaa. Teemu Asunmaan ja Lauri Joonan ohella uudella RS Rally2-autolla Joensuussa kilpailevat myös Jari Huttunen ja Heikki Kovalainen. Ralliin starttaa kaikkiaan 133 autokuntaa.

#1 Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki Škoda Fabia RS Rally2:
”Tulevana viikonloppuna ajamme tyyliltään hyvin erilaisia teitä kuin toukokuussa Seinäjoella. Edessä on muutama nyppylän ylitys ja voisin kuvitella, että ilmassakin lennämme jonkin matkaa. Veikkaan, että reitin puolesta edessä yksi kauden vaikeimmista ja teknisimmistä kilpailuista”.

”Nuotin pitää onnistua Joensuussa hyvin. Nuoteilla pitää pystyä piirtämään se ajolinja, johon pitää luottaa. Se on äärimmäisen tärkeää etenkin Itärallissa. Seinäjoen SM-rallin jälkeen olemme päässeet testaamaan uutta Škoda Fabia RS Rally2:sta enemmän kesäkelillä, ja olemme toteuttaneet autoomme uusia säätömuutoksia. Ajamme vielä yhden testin ennen rallin alkua, jonka perusteella päätämme, minkälaisilla säädöillä ralliin starttaamme”.

”Voitto tai toinen sija on tavoitteemme. Kolmossijoja meillä jo on, joten kun yhteispisteistä yksi kilpailu jätetään laskuista pois niin ykkös- tai kakkossija toisi meille lisää pisteitä. Kolmossija ei muuta tilannettamme”, Asunmaa muistuttaa.

#2 Lauri Joona – Tuukka Shemeikka Škoda Fabia RS Rally2:
”Lähdemme uudella Škoda Fabia RS Rally2:lla parin hyvän testipäivän saattelemana Joensuuhun. Hieno auto. Jonkun verran uudessa autossa on eroa edeltäjään verrattuna. Varsinkin moottorissa eron huomaa. Uusi moottori vääntää alakierroksilta todella hyvin ja se pyytää niin sanotusti isompaa vaihdetta aikaisemmin. Ja itse suosin juuri isolla vaihteella ajamista”.

”Uusi auto on myös pidempi ja se vaatii hieman erilaisemman ajotyylin mutkiin. Ajaminen uudella Škodalla oli todella positiivinen kokemus. En ole aiemmin kilpaillut Itärallissa kesäolosuhteissa. Yritetään saada tarpeeksi tarkka nuotti aikaiseksi, koska pohjoiskarjalan teillä on paljon vaativia ylityksiä, joista lennetään myös ilmaa. Ajolinjan tulee olla tarkka. ja on erittäin tärkeätä saada nuotti kohdilleen”.

”Säätiedotus lupaa helteistä viikonloppua. Teiden kunto on arvoitus, mutta uskon, että tiet ovat hyvässä kunnossa. Meillä on voitto sarjan edellisestä SM-rallista puolustettavana. Vaikka tiet olisivat irtosorasta liukkaita niin ei anneta sen häiritä, vaan tehdään oma hyvä suoritus ja se, mihin pystymme. Itärallista eteenpäin jatkamme ralli SM-sarjaa uudelle Škodalla”, Joona muistuttaa.

SM-pistetilanne SM1-luokka 4/7 osakilpailua:

  1. Teemu Asunmaa – Ville Mannisenmäki, Škoda Fabia RS Rally2, 85
  2. Lauri Joona – Tuukka Shemeikka, Škoda Fabia Rally2 Evo, 72
  3. Juha Salo – Kristian Temonen, Škoda Fabia Rally2 Evo, 67
  4. Jari Huttunen – Antti Haapala, Škoda Fabia Rally2 Evo, 65

Tulospalvelu ja SM-pisteet:

Ralli SM-sarja: www.rallism.fi.

MEDIALAATIKKO
Kuvat: ŠKODA AUTO

Lataa kaikki